Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ένα προφητικό κείμενο

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Από την Πέμπτη το Κουτί της Πανδώρας είχε δημοσιεύσει κείμενο με το οποίο εκτιμούσε πως οι κυβερνητικοί εταίροι θα επισπεύσουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Διαβάστε το κείμενο
Ενώ το Eurogroup αποφασίζει τη Δευτέρα την παράταση του μνημονίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τις εξελίξεις στο στενό πεδίο της εσωκοινοβουλευτικής διαδικασίας και των σεναρίων διακυβέρνησης της χώρας. Αντί να απολογείται για τη διακυβέρνηση, δημιουργεί μελλοντικά σενάρια γύρω από αυτή. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο που θεωρούν πως ο Σαμαράς πρέπει να πάει άμεσα σε διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Το άμεσα το τοποθετούν μέσα στον Ιανουάριο. Έτσι πιστεύουν πως θα μεταφέρουν κατ αρχήν τη συζήτηση από τα νέα μέτρα και το μνημόνιο στην προεδρολογία. Η επικοινωνιακή επίθεση που θα συνοδεύει μια τέτοια απόφαση θα έχει ως κεντρικό της επιχείρημα πως η κυβέρνηση επιθυμεί την ομοθυμία και γι αυτό δεν έχει αντίρρηση για οποιοδήποτε υποψήφιο Πρόεδρο, προκειμένου να μην πάμε σε εκλογές και να διανύσουμε (για μια ακόμη φορά) την τελική ευθεία προς την ανάκαμψη.
Παρότι όλο αυτό φαντάζει τετριμμένο και αναξιόπιστο, καταφέρνει να συσπειρώσει εκ των πραγμάτων τους κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι όσο περνάει ο καιρός δέχονται την πίεση της βάσης αλλά και ερωτήματα για το νέο μνημόνιο. Τους δίνεται έτσι να πιστεύουν η δυνατότητα να συσπειρωθούν και να χρησιμοποιούν προς τη βάση το επιχείρημα πως προέχει να εκλεγεί πρόεδρος.

Η πιθανή προσφυγή στη διαδικασία εκλογής προέδρου, βολεύει και τον Βενιζέλο ο οποίος πρέπει να λύσει το εσωκομματικό του πρόβλημα ή με συνέδριο ή με καθαρή διάσπαση. Μπορεί έτσι να αντιστρέψει το δίλημμα προς τη βάση και την εσωκομματική αντιπολίτευση, θέτοντας το θέμα του Προέδρου
Η ισχυρή προεδρολογία που θα καλλιεργηθεί θα αποπροσανατολίσει από τα θέματα τρέχουσας πολιτικής για τα οποία πρέπει να απολογηθούν και κυρίως τον προϋπολογισμό και την παράταση του μνημονίου.
Το ερώτημα ωστόσο είναι αν υπάρχουν οι βουλευτές που θα δώσουν με την ψήφο παράταση στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πιθανόν πιστεύει πως επειδή δεν μπορεί να βρει 180 βουλευτές και τα πράγματα στο μέλλον θα είναι ακόμη χειρότερα, αν δεν εκλέξει Πρόεδρο, ότι θα μπορέσει να ρίξει την ευθύνη των εκλογών στο Σύριζα και την αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί το σενάριο επίσπευσης εκλογής Προέδρου, η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα μεταφέροντας την συζήτηση από τα μέτρα και τη διακυβέρνηση της χώρας από την τρόικα μέσω emails , σε έντονη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου. Έτσι εκτός από την προεδρολογία εμφανίζεται η εκλογοπροεδρολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου