Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Πακέτο Στήριξης $24 Δις Από Κίνα Προς Ρωσία;

analitis


Το ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση είναι, πια, κοινή γνώση. Οι κυρώσεις από τη Δύση και η καθίζηση των τιμών πετρελαίου οδήγησαν στην κατάρρευση του ρουβλιού και στην ανάφλεξη αυτού που φαίνεται να εξελίσσεται σε μία σφοδρή χρηματοοικονομική κρίση.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον οικονομικό τομέα, η Ρωσία άλλαξε τον μακροοικονομικό σχεδιασμό της στο εσωτερικό, θέτοντας ως στόχο την κατάκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας στα επόμενα χρόνια και στράφηκε προς την Ανατολή προχωρώντας σε νέες συμφωνίες που θα μειώσουν την εξάρτηση της από τη Δύση.
Η αποτελεσματικότητα αυτών των κινήσεων μένει να αποδειχτεί στο μέλλον, όμως η χρηματοοικονομική πίεση που δέχεται η Ρωσία απαιτεί κινήσεις που να επηρεάζουν, άμεσα, το παρόν. Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του  που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη, η χώρα μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της για το 2015 και να διατηρήσει ακόμη και το στόχο της για πλεονασματικό προϋπολογισμό αλλά η κρίση αναμένεται να κρατήσει δύο χρόνια και αν χρειαστεί θα υπάρξουν περικοπές.
Όμως και σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία δε θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει προκύψει, καθώς τα έσοδα του κράτους αναμένεται να είναι μειωμένα έναντι της περσινής πρόβλεψης, τουλάχιστον, κατά 100 δις δολάρια, με το κόστος των κυρώσεων να αθροίζεται, μέχρι στιγμής, στα 20 δις δολάρια και τα συναλλαγματικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της χώρας να  υπολογίζεται πως έχουν μειωθεί κατά 100 δις δολάρια, στην προσπάθεια στήριξης του ρουβλιού, μία στρατηγική την οποία ο Πούτιν δεν επιδοκίμασε την Πέμπτη.

Στην αναζήτηση εύρεσης μίας άμεσης λύσης στο πρόβλημα ρευστότητας,  η ρωσική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη συμφωνία ανταλλαγής τοπικών νομισμάτων ύψους 24 δις δολαρίων με την Κίνα, την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν στις 13 Οκτωβρίου φέτος, κάτω από την πίεση του ήδη σε ελεύθερη πτώση, τότε, ρουβλιού.
Στην ουσία πρόκειται για ένα swap με διάρκεια τριετίας, η ενεργοποίηση του οποίου θα λειτουργήσει ως ένα πακέτο νομισματικής στήριξης της Ρωσίας . Αυτό γιατί το swap επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών να προβούν σε απευθείας αγοραπωλησίες ρουβλιού και γουάν μεταξύ των δύο , παρακάμπτοντας το δολάριο. Αυτό σημαίνει πως η Κίνα μπορεί να αγοράσει το αντίστοιχο των 24 δις δολαρίων σε ρούβλι με γουάν, παρέχοντας άμεση στήριξη στο ρωσικό νόμισμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Κίνας, το πιθανότερο είναι η ενεργοποίηση του swap να εγκαινιαστεί με ένα μικρότερο ποσό , το οποίο μπορεί να αυξηθεί σταδιακά αν χρειαστεί. Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, ασχέτως του ποσού, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κίνα παρεμβαίνει προς στήριξη της Ρωσίας και μάλιστα σε μία στιγμή που η Ρωσία βρίσκεται σε «ψυχρό πόλεμο» με τη Δύση και  αντιμετωπίζει τις κυρώσεις της.
Αυτό, θα αποτελέσει μία ένδειξη του πώς διαμορφώνεται το νέο, διεθνές, γεωπολιτικό σκηνικό, με την Κίνα να αναλαμβάνει το ρόλο ενός παγκόσμιου ηγέτη ο οποίος μπορεί με την ίδια ευκολία και ευελιξία να στηρίζει τον κυριότερο αντίπαλο των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να συναλλάσσεται επιχειρηματικά μαζί τους, χωρίς κανείς να της ζητήσει να απολογηθεί γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου