Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ο κ. Σαμαράς για να βρει τους 180 κινδυνολογεί στο πτώμα μιας χρεοκοπημένης χώρας

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Η εξακόντιση των spreads των 3ετών και των 5ετών ελληνικών ομολόγων πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης, η ελεύθερη πτώση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και η διαφαινόμενη προσέγγισή του στις 600 μονάδες, η έντονη φημολογία πως από τις ελληνικές τράπεζες αποσύρονται ημερησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η διασπορά από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα εγκάθετα φιλοκυβερνητικά φερέφωνα περί διαφαινόμενου κινδύνου Grexit, κ.λπ., δημιουργούν σφοδρότατο κλίμα πανικού και την επικράτηση συνθηκών κανιβαλισμού στην ελληνική κοινωνία.
Το δικομματικό καθεστώς για να παραμείνει γαντζωμένο στην κυβερνητική εξουσία, είναι ικανό να στήσει τεχνητό σκηνικό πολέμου με την Τουρκία, ώστε η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και η καθεστηκυία τάξη να διατηρηθεί. Είτε το ντόπιο κατεστημένο επινοήσει πολεμικό γεγονός, είτε ιστορίες Grexit με γαρνιτούρα δραχμές, το λίπασμα της κατασκευασμένης προπαγάνδας εμφανώς είναι αποτελεσματικό. Η καλλιέργεια αισθήματος εθνικού κινδύνου από την πλευρά του κ. Σαμαρά, διεγείρει σαν ντοπαμίνη τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ωθώντας έτσι τις μάζες των αναποφάσιστων και ανασφαλών πολιτών να ψηφίσουν ΝΔ.

Το αρρωστημένο μυαλό της δικομματικής και της κρατικοδίαιτης κλεπτοκρατίας, πολλά σενάρια θα μπορούσε να σκαρφιστεί, για να φανεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει συνθήκες έκτακτης ανάγκης και έτσι να βρεθούν τα βουλευτικά κουκιά που θα έβγαζαν Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αν και μερικά σενάρια σαν το στήσιμο σκηνικού πολέμου με τους Τούρκους,  στο σκεπτικό των υγιώς και ορθολογικά σκεπτόμενων πολιτών φαίνονται αστεία και ουτοπικά, εντούτοις η δικομματική νομενκλατούρα είναι ικανή για όλα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρόκειται να παραδώσουν εύκολα την εξουσία στον Τσίπρα. Ευχόμαστε να μην χυθεί αίμα.
Κάτω υπό αυτές τις αβέβαιες και τραγικές πολιτικές συνθήκες, τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την εκτέλεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, πιστοποιούν τη συνεχή επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών και την ακατάσχετη άνοδο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Η πρώτη βασική παρατήρηση, είναι ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013/2014, τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ από 47,3 μειώθηκαν σε 45,9 δις ευρώ (€). Η κυβέρνηση προσδοκά το 2014 σε καθαρά έσοδα του ΓΚΠ ύψους 55,3 δις €. Ερώτημα: Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, θα καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει 10,4 δις €, ώστε να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για καθαρά έσοδα 55,3 δις € το 2014;
Η δεύτερη σημαντική παρατήρηση είναι ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013/2014, τα πιστωτικά έσοδα, δηλαδή το επίπεδο του κρατικού δανεισμού, από 69,2 εκσφενδονίστηκαν σε 138,5 δις €. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η δραματική άνοδος του κρατικού δανεισμού κατά τη διάρκεια του 2014; Η τρίτη καίριας σημασίας επισήμανση, είναι ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013/2014, οι δαπάνες σε τόκους και σε χρεολύσια βραχυπρόθεσμου και μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού από 59 εκτινάχτηκαν σε 144 δις €.

Η τρομακτική άνοδος των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, υποδηλώνει την ορθότητα του ισχυρισμού μας ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2014 είναι 475 δις και όχι 325 δις €, που αναφέρουν τα κίβδηλα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Η πατρίδα μας είναι καταχρεωμένη και με το ενάμιση πόδι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αν και ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η Ελλάδα ουσιαστικά είναι πτωχευμένη, ωστόσο κινδυνολογεί ασύστολα στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εξασφάλιζαν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος της χώρας στα ουράνια, τα Δημόσια Οικονομικά είναι πλήρως αποτελματωμένα και εξακολουθούν να παραμυθιάζουν τους πολίτες με τις αρλούμπες των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εφόσον ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πρωτογενές, γιατί το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι το 2014 δανείστηκε 150 δις έναντι 77 δις € το 2013;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου