Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

“Η ψευδαίσθηση” των stress test των Τραπεζών

The Crypt of Banking News


του Κωνσταντίνου Παππά

Ολοκληρώθηκαν τα stress test των τραπεζών, καθώς όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τα αποτελέσματα τους,  με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να περνούν επιτυχώς το σκόπελο τους. Τα  stress test  είναι  προσομοίωσεις  μελλοντικών οικονομικών γεγονότων δημιουργώντας μοντέλα σε περιπτώσεις αντίξοων οικονομικών σεναρίων, με σκοπό  να αξιολογήσουν αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει επαρκή κεφάλαια ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις δυνητικών αρνητικών εξελίξεων.

Αξίζει να αναφερθούμε, ότι τρεις από τις  τέσσερις ελληνικές τράπεζες  σύμφωνα με την έκθεση της  ΕΚΤ δεν πέρασαν με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών τους στις 31/12/2013. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεχόμενη τα πλάνα αναδιάρθρωσης και αυξήσεων του μετοχικού  κεφαλαίου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θέλοντας έτσι να καλύψει τις απαιτήσεις της.

Είναι όμως έτσι όπως παρουσιάζεται?

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αποπληθωρισμός, ο οποίος μαστίζει τις οικονομίες του Νότου, και δεν αποτελεί σενάριο αλλά πραγματικότητα,  σε αντίθεση με τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (εδώ μπαίνει ο προβληματισμός της ανομοιομορφίας των δομών της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνεπώς δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη το ένα και μοναδικό κριτήριο,  δηλαδή ο ενιαίος πληθωρισμός σε όλα τα κράτη ).

 Τι είναι ο αποπληθωρισμός?

Αποπληθωρισμός, είναι μία κατάσταση στην οποία ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, αντί για να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Με λίγα λόγια σημαίνει η μείωση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα το ΔΤΚ να έχει αρνητικό πρόσημο και να ευνοείται η ανταγωνιστικότητα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο, δηλαδή εξαιτίας του αποπληθωρισμού, ο κόσμος δεν αγοράζει περιμένοντας οι τιμές να πέσουν κι άλλο (και λόγω των μειωμένων εισοδημάτων ), με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση των επενδύσεων όπως επίσης και οι πωλητές να μειώνουν κι άλλο τις τιμές τους (λόγω  μείωσης της ζήτησης). Αυτό συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα η οικονομία να υποβαθμίζεται (λιγότερες πωλήσεις σε πιο χαμηλές τιμές, άρα: λιγότερα έσοδα και για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις, κλπ).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη κατά  136 δις. Ευρώ (σύνολο 879 δις. συνολικά), το οποίο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία λόγω των επισφαλειών. Στην δε Ελλάδα, τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευθεί  σήμερα στα 77 δις. ευρώ.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός, το οποίο δεν εξετάστηκε,  είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Ρωσίας προς τα ευρωπαϊκά προϊόντα, καθώς και το ενδεχόμενο διακοπής  του φυσικού αερίου από τη χώρα του Πούτιν. Συνεπώς δεν λήφθηκε υπ’ όψιν  το εμπορικό ισοζύγιο το οποίο θα παρουσιάσει πτώση, η  ζημιά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη και είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό (διότι θα επηρεαστεί από τη μείωση του κύκλου εργασιών του) , καθώς και οι συνέπειες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται εκεί με τη δημιουργία θυγατρικών ομίλων.

Συνεπώς, τα αποτελέσματα των stress –test αποσκοπούν περισσότερο στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων παρά στην πραγματική απεικόνιση της κατάστασης των τραπεζών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου