Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Plan B απελπισίας*

Το Ποντίκι


Η τρόικα βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει και προσπαθεί να πάρει τώρα όσα περισσότερα μπορεί και γι’ αυτό σκληραίνει τη στάση της, βάζοντας πάλι στο τραπέζι θέμα μέτρων λόγω δημοσιονομικού κενού, ενώ ο Σαμαράς επιδιώκει με πολιτική διαπραγμάτευση να κλείσει αυτό το μνημόνιο υπογράφοντας από την πίσω πόρτα το δεύτερο «χλιαρότερο» μνημόνιο, το οποίο όμως θα «βαφτίσει» αλλιώς.

Η Μέρκελ φαίνεται ότι στηρίζει την προσπάθεια του Σαμαρά να διασωθεί πολιτικά, αφού στο οικονομικό πεδίο, επί της ουσίας, η χώρα θα ξαναδεσμευτεί με τη λύση που προωθείται για λιτότητα που θα φέρνει πλεονάσματα.

Στο Μαξίμου προκάλεσε ανακούφιση η δήλωση της Μέρκελ προχθές ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο, ενώ στο αποψινό Eurogroup θα φανούν οι τελικές προθέσεις των Ευρωπαίων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινωθεί από το Eurogroup ότι αρχίζει και η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Όμως, το θέμα του χρέους ενδέχεται να κλείσει οριστικά μετά και τη λήξη της προληπτικής γραμμής ή του νέου διετούς προγράμματος μετά δανείου, δηλαδή στα τέλη του 2016. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν αρχίσει τον Δεκέμβριο η συζήτηση για το χρέος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε γράφουμε εδώ και μήνες.


Σε ό,τι αφορά το χρέος, οι κυβερνητικοί υπολογισμοί λένε ότι η μεταφορά των 10 δισ. (τα οποία ενδέχεται να μειωθούν σε 8 λόγω ανακεφαλαίωσης μη συστημικών τραπεζών) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προληπτική γραμμή μειώνει το χρέος κατά περίπου 5% και, σε συνδυασμό με τις ελαφρύνσεις σε επιτόκια και παράταση στην αποπληρωμή του σε 50 χρόνια, μπορεί να το κάνει βιώσιμο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα παρουσιάσει τον φάκελο με τα κλεισμένα μνημονιακά κεφάλαια, που θα συζητηθούν τώρα με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα περάσει εύκολες ώρες, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι διατεθειμένες για σοβαρές εκπτώσεις στα συμφωνηθέντα, αν και όσα δεν γίνουν άμεσα λόγω εκλογών θα συμφωνηθεί ότι θα γίνουν στο πλαίσιο εκτέλεσης του «αναθεωρημένου μνημονίου» που θα ακολουθήσει.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να κλίνουν προς το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού με νέο δάνειο, ώστε μια νέα ισχυρή συμφωνία να δεσμεύει την Ελλάδα και την επόμενη κυβέρνηση στην υλοποίηση κυρίως των πολυπληθών εκκρεμών «μεταρρυθμίσεων».

Κρυφτούλι και σενάρια

Ο Σαμαράς προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους να μην εμφανίζεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο το ΔΝΤ, αφού θέλει να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη ότι έδιωξε το Ταμείο, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Αντιθέτως οι Ευρωπαίοι – προκειμένου να αυξηθούν οι εγγυήσεις για την εφαρμογή της επόμενης συμφωνίας – προτιμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο παιχνίδι με σημαίνοντα ρόλο.

Έως τις 15 Δεκεμβρίου στην κυβέρνηση θα προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα εφόσον οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει θετική αξιολόγηση. Το επικρατέστερο σενάριο στο Μαξίμου είναι να καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα, στη συνέχεια να πάρει το πράσινο φως για έξοδο από το μνημόνιο και να φτάσει στο τελικό πλαίσιο συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Όμως, στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν «περπατάει» η προσπάθεια να «ψήσουν» βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί ο Σαμαράς να προκηρύξει εκλογές αιφνιδιαστικά καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, για να ανέβει στην εξουσία, υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και τη μοναδική βιώσιμη, ρεαλιστική και λιγότερο επαχθή λύση.

Ήδη το ενδεχόμενο συζητείται, ενώ στη Ν.Δ. άρχισαν να «στήνουν» ψηφοδέλτια με τους ανθρώπους του Σαμαρά που είχαν κυβερνητικές θέσεις, είτε ως γενικοί γραμματείς είτε ως σύμβουλοί του, καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Η διαρροή πως ο Καραμανλής θα είναι πάλι υποψήφιος βουλευτής αφενός δίνει σήμα για εκλογική ετοιμότητα και προς τα καραμανλικά στελέχη να ετοιμάζονται και αφετέρου επιχειρεί να συσπειρώσει τη βάση.

Πάντως, ουδείς στο Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι υπάρχει Plan B για εκλογικό αιφνιδιασμό, αλλά υπαινίσσονται ότι έχει συζητηθεί το σενάριο και ο πρωθυπουργός σε αυτή τη φάση το έχει απορρίψει. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στο επιτελείο του Σαμαρά θεωρούν ότι μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα και να συγκεντρώσουν τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, στις δημόσιες δηλώσεις τους στελέχη, ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλούν για 172 βουλευτές που ψηφίζουν θετικά για Πρόεδρο. «Οι πιθανότητες είναι 50-50» έλεγε χθες το πρωί σε πηγαδάκι βουλευτών, τους οποίους κάλεσε να αρχίσουν το «ψηστήρι» με όσους από τους ανεξάρτητους έχουν επαφή.

Ρευστό κλίμα, τεχνητή ευφορία

Η «παραταξιακή» εμφάνιση του Καραμανλή και της Ντόρας δείχνει, κατά πολλούς, ετοιμότητα για εκλογές και εγγραφή υποθήκης για την επόμενη μέρα. Άλλοι εκτιμούν ότι θα κινηθούν συσπειρωμένοι ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Σαμαράς σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Ε.Ε., αφού και οι Ευρωπαίοι απαιτούν συστράτευση για να προχωρήσουν σε κινήσεις καλής θέλησης προς την κυβέρνηση.

Πάντως, ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αίτημα του Τσίπρα για εκλογές πριν από την εκλογή Προέδρου όταν θα έχει στα χέρια του τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Ψηφίζουμε Πρόεδρο και κάνουμε εκλογές νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης» θα είναι, σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ., το πλαίσιο της ρελάνς που θα επιχειρήσει ο Σαμαράς. Πολλοί συζητούν για υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και ψιθυρίζουν ότι σε αυτήν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι άφηναν να εννοηθεί ότι ύστερα από εκλογές θα μπορούσε να προτείνει ο Τσίπρας τον Δήμα, και μάλιστα αυτό να έχει προσυμφωνηθεί.

Παρά τους ευσεβείς πόθους, πάντως, το κλίμα είναι ρευστό και, όπως παραδέχονται βουλευτές της Ν.Δ., η τεχνητή ευφορία δεν πρόκειται να παρασύρει ή να επηρεάσει κανέναν, αφού η κοινωνία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1837 στις 6 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου