Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Μια πρώτη ενδεικτική ακτινογράφηση των επικρατειών εχεμύθειας (Offshore).

του Κώστα Μελά
Στον κόσμο υπάρχουν περίπου εξήντα επικράτειες εχεμύθειας, χωρισμένες κατά προσέγγιση σε τέσσερις ομάδες.
Πρώτη ομάδα οι ευρωπαϊκοί παράδεισοι.
Οι ευρωπαϊκοί παράδεισοι άρχισαν να λειτουργούν κανονικά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η περιβόητη νομοθεσία περί απορρήτου της Ελβετίας, η οποία μετέτρεψε για πρώτη φορά την παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου σε κακούργημα, τέθηκε σε ισχύ το 1934, αν και οι τραπεζίτες της Γενεύης παρείχαν καταφύγιο στο κρυφό χρήμα των ευρωπαϊκών ελίτ τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Το ελάχιστα γνωστό Λουξεμβούργο, που ειδικεύεται από το 1929 σε ειδικές μορφές υπεράκτιων εταιρειών, συμπεριλαμβάνεται σήμερα στους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2010 στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας αποκάλυψαν ότι ο «Αγαπημένος Ηγέτης» της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ είχε κρύψει στην Ευρώπη γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ολλανδία είναι ένας ακόμα σημαντικός φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης. Το 2008 σχεδόν 18 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρασαν από ολλανδικά υπεράκτια νομικά πρόσωπα — ποσό εικοσαπλάσιο του ολλανδικού ΑΕΠ.15 Η Αυστρία και το Βέλγιο είναι επίσης σημαντικοί ευρωπαϊκοί παράδεισοι τραπεζικού απορρήτου, αν και το Βέλγιο χαλάρωσε τη νομοθεσία του το 2009. Ενεργό ρόλο παίζουν τα μικροσκοπικά κράτη-παράδεισοι της Ευρώπης – Λιχτενστάιν, το Μονακό, η Ανδόρα και η πορτογαλική νήσος Μαδέρα.

Η δεύτερη ομάδα αφορά σε μια σειρά από φορολογικούς παραδείσους διατεταγμένους τόσο σε στρώματα, όσο και σε ακτινωτή μορφή, με κέντρο το Σίτυ του Λονδίνου.
Το υπεράκτιο δίκτυο του Σίτυ περιλαμβάνει τρία στρώματα. Δύο εσωτερικοί δακτύλιοι — τα Εξαρτημένα Εδάφη του Βρετανικού Στέμματος: Τζέρσεϊ, Γκέρνσεϊ και Νήσος του Μαν· και τα Υπερπόντια Εδάφη της Βρετανίας, όπως τα Νησιά Καϋμάν, τη Βερμούδα, τις Βρετανικές Νήσους της Παρθένου, τα νησιά Τερκς και Κάικος, Βανουάτου και το Γιβραλτάρ  — ελέγχονται ουσιαστικά από τη Βρετανία. Ο εξωτερικός δακτύλιος αποτελεί μια διάταξη από πιο διαφορετικούς μεταξύ τους παραδείσους ,το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τις Μπαχάμες, το Ντουμπάι και την Ιρλανδία, που βρίσκονται έξω από τον άμεσο έλεγχο της Βρετανίας, αλλά παρόλα αυτά είχαν και έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη χώρα και με το Σίτυ του Λονδίνου. Σύμφωνα με μια έγκυρη ανάλυση, σε αυτό τον βρετανικό σχηματισμό αναλογεί συνολικά πάνω από το ένα τρίτο του διεθνούς τραπεζικού ενεργητικού· αν προσθέσουμε σε αυτά και το Σίτυ του Λονδίνου το μέγεθος αυτό ξεπερνά το ένα δεύτερο.
Η τρίτη ομάδα του υπεράκτιου κόσμου πατάει στις Ηνωμένες Πολιτείες και λειτουργεί κι αυτό σε τρία επίπεδα. Το πρώτο: σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δέλεαρ των φοροαπαλλαγών, των διατάξεων περί απορρήτου και κάποιον νόμων που έχουν στόχο να προσελκύσουν τα χρήματα των ξένων, όπως ακριβώς γίνεται στα υπεράκτια κέντρα. Το δεύτερο επίπεδο υπεράκτιας δραστηριότητας περιλαμβάνει επιμέρους πολιτείες των ΗΠΑ, όπου γίνονται διάφορες δελεαστικές προσφορές υπεράκτιου τύπου. Τέτοιες πολιτείες είναι : το Γουαϊόμινγκ, το Ντέλαγουερ, η Νεβάδα και η Φλόριντα.
Στην τρίτη βαθμίδα του αμερικανικού υπεράκτιου συστήματος συναντάμε ένα μικρό δίκτυο δορυφόρων στο εξωτερικό της χώρας. Οι Αμερικανικές Νήσοι της Παρθένου, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Λιβερία, ο Παναμάς.
Υπάρχει και μια τέταρτη ομάδα, όπου περιλαμβάνεται ένας μικρός αριθμός από αταξινόμητες ιδιόρρυθμες περιπτώσεις, οι οποίες δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία .

Ο υπεράκτιος κόσμος είναι ένα ατέρμονα μεταλλασσόμενο οικοσύστημα. Κάθε επικράτεια προσφέρει μία ή παραπάνω ειδικευμένες υπεράκτιες υπηρεσίες και προσελκύει συγκεκριμένα είδη χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου· καθεμία έχει αναπτύξει τη δική της ιδιαίτερη υποδομή, που περιλαμβάνει ειδικευμένους δικηγόρους, λογιστές, τραπεζίτες και ανώτατα εταιρικά στελέχη που θα φροντίσουν τις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου