Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

O AΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 20ο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ!
-1,7% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Συνεχίστηκε ο αποπληθωρισμός στην ελληνική οικονομία για 20ο συνεχόμενο μήνα, με δραματικές συνέπειες όσον αφορά την διαιώνιση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2013 προκύπτει μείωση 1,7%, έναντι μείωσης 2%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Ο Γενικός Δείκτης τον Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2014,παρουσίασε μείωση0,9%, έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Με αυτά τα δεδομένα ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2013 – Οκτωβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2012 – Οκτωβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,4%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ – ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ!
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας και στο σύνολο των χωρών τηςευρωπαϊκής περιφέρειας (εσχάτως μάλιστα, επεκτάθηκε και σε χώρες του πυρήνα τηςευρωζώνης με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε στασιμότητα ολόκληρη η ζώνη του ευρώ), έχει οδηγήσει σε αρνητικότατες συνέπειες όσον αφορά το πρόβλημα του χρέους, κυρίως, τωνλαϊκών νοικοκυριών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Ως γνωστόν η συνεχής και παρατεταμένη ύφεση στη χώρα μας, ως απότοκο των μνηνονιακών – νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών, έχει οδηγήσει στην εξάντλησηαποταμιεύσεων και περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, καθώς η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα και έχει κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας και για μια πολύ μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο αποπληθωρισμός τροφοδοτείται κυρίως από την πολιτική “εσωτερικής υποτίμησης”της αξίας της εργατικής δύναμης (μισθών – συντάξεων) και την υποτίμηση της αντικειμενικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων), καθώς και πολλώνεμπορευμάτων. Ωστόσο οι τιμές βασικών ειδών διατροφής, φαρμάκων και άλλων ειδών όπου δρουν ολιγοπωλιακά επιχειρήσεις , δεν μειώνονται αντίστοιχα. Κατά συνέπεια η μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και η διατήρηση των δόσεων δανείων στις τράπεζες στο ίδιο ύψος τροφοδοτεί την υπερχρέωση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η προσπάθεια των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επαγγελματιών να μειώσουν τα χρέη τους, τα οποία μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, επηρεάζει αρνητικά τη συνολική ζήτηση και οδηγεί , τελικά, σε έναν φαύλο κύκλο υπερχρέωσης – αποπληθωρισμού , τροφοδοτώντας υφεσιακές τάσεις και εμποδίζοντας, κυρίως, τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, να μειώσουν το χρέος τους.
Μόνη λύση αποτελεί η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια λογική “Σεισάχθειας” (ολικό ή μερικό “κούρεμα” χρεών) , στα πλαίσια μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής εξόδου από την κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτός από την δεδομένη πολιτική βούληση μιας ενδεχόμενης αυριανήςκυβέρνησης της Αριστεράς, χρειάζεται η ανάπτυξη σε όλες τις πόλεις της χώρας ενός μεγάλου ενιαίου και μαζικού κινήματος κόντρα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας , με τη βοήθεια και τη συμμετοχή, συνδικαλιστικών φορέων, δημοτικών κινήσεων και άλλων συλλογικοτήτων, με σκοπό να γίνει κίνημα ενεργοποίησης του κόσμου κατά των πλειστηριασμών αλλά παράλληλα και κίνημα διεκδίκησης απομάκρυνσης της σημερινής συγκυβέρνησης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό“νεκροταφείο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου