Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΚΛΗΡΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ

iskra


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ EUROGROUP: ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ
ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΤΕΡΑ
Τη χρήση μιας επαυξημένης γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για μια ενδιάμεση περίοδο έως 12 μηνών, με ταυτόχρονη παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρεί το Eurogroup ως την ασφαλέστερη επιλογή για να επιστρέψει με ασφάλεια η Ελλάδα στις αγορές.
Η πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line - ΕCCL) θα «προικοδοτηθεί» με τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο θα μπορεί να έχει και ακόμη μεγαλύτερη «δύναμη πυρός», εάν και εφόσον, αυτό απαιτηθεί.
Συγκεκριμένα, βάσει των όσων συζητούνται μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών, στο τέλος Δεκεμβρίου τα ομόλογα του EFSF ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ θα επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν αυτόματα με την επιστροφή τους θα μειωθεί ισόποσα και το δημόσιο χρέος) και η Ελλάδα θα υποβάλει προς τον ESM αίτηση για μια νέα πιστωτική γραμμή τύπου ECCL.
Η αίτηση υπαγωγής στον ECCL σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο. Η νέα αυτή δανειακή συμφωνία προβλέπει σκληρά μέτρα και διαρθρωτικές απορρυθμίσεις, δίνοντας βάρος στη συνέχιση της λιτότητας και στην επίτευξη «εύρωστων» δημοσιονομικών επιδόσεων, ενώ θα προβλέπει και την άμεση λήψη συμπληρωματικών ρυθμίσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα διαγιγνώσκουν οι επόπτες.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση τηςτρόικας. Εάν ωστόσο μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες η αξιολόγηση δεν προχωρήσει, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το «ατύχημα», ήτοι να βρεθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από τον επίσημο τομέα και με μοναδικό εφόδιο απέναντι στη διακύμανση των spreads τα ταμειακά της διαθέσιμα.
ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ

Σήμερα η επαυξημένη γραμμή πίστωσης του ESM συνοδεύεται κυρίως από την εποπτεία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, το Eurogroup εμπλέκει ενεργά στην παρακολούθηση της ελληνικής προόδου και το ΔΝΤ.
Το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης προβλέπει πως όταν χορηγείται πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων τύπου ECCL το μέλος υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής.
Στο πλαίσιο της πιστωτικής γραμμής ECCL η Ελλάδα θα κοινοποιεί μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και ενδεχομένως το ΔΝΤ, θα διενεργούν τακτικές αποστολές επιθεώρησης για να επαληθεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Στην βάση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα ενημερώνεται κάθετρίμηνο, ώστε να αξιολογεί το αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα πολιτικής.
Πάντως, εάν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει τα συμφωνημένα και δεν ανταποκριθεί στην «ντουζίνα» (όπως έλεγε χθες κοινοτικός αξιωματούχους) των προαπαιτούμενων που θα συνοδεύουν το νέο Μνημόνιοτότε η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL θα ακυρωθεί. Κάτι τέτοιο αυτόματα θα συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης ή προς τον ESM ή προς το ΔΝΤ.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Όπως αποσαφηνίζουν αρμοδίως κυβερνητικά στελέχη, «η λήψη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν σημαίνει και χρησιμοποίηση της». Επιδίωξη της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ είναι η συμφωνία να καθησυχάσει τους επενδυτές και να προσγειώσει εκ νέου τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 5,8%, στα οποία και ήταν στις αρχές Αυγούστου.
Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνδυαστεί με πρόσθετη νομισματική χαλάρωση εκ μέρους της ΕΚΤ, κάτι που ο Μάριο Ντράγκι άφησε χθες (Πέμπτη 6/11) ορθάνοιχτο ως ενδεχόμενο.
Όπως εξηγούν σε μια τέτοια περίπτωση και σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων πανευρωπαϊκά, το ελληνικό χρέος θα δίνει υψηλότερα επιτόκια και ειδικά στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες μπορεί, ενδεχομένως, να επιτρέψει την προσέλκυση επενδυτών.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα επιτρέψει, ίσως, την ομαλή έκδοση 7ετών και 10ετών ομολόγων, όπως και την έκδοση 18μηνων εντόκων γραμματίων. Εάν αυτό γίνει κατορθωτό, πράγμα πολύ αμφίβολο, τότε δεν θα χρησιμοποιηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία, μόνο εάν όλα πάνε καλά, θα ακυρωθεί στο τέλος του 2015.
ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ
Η προώθηση και η εφαρμογή της ως άνω "προληπτικής γραμμής πίστωσης" δεν προϋποθέτει μόνο την επιτυχή έκβαση της επικείμενης τροϊκανής αξιολόγησης. Εξαρτάται και από έναν άλλο πολύ κρίσιμο παράγοντα. Για να υλοποιηθεί η προληπτική γραμμή θα πρέπει η Ελλάδα να μπορεί να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό, πράγμα που συνδέεται με χαμηλά επιτόκια και άρα δραστικότατη μείωσή τους σε σχέση με τα σημερινά εντελώς ασύμφορα επίπεδα, που κινούνται περίπου στο 8% για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο.
Θα πέσουν, όμως, τα επιτόκια; Κύκλοι της ΕΕ ισχυρίζονται ότι η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό προληπτικής στήριξης θα επιφέρει σχεδόν αυτόματα εμπιστοσύνη στις αγορές και ραγδαίαπτώση στα επιτόκια. Άλλοι, όμως, παρατηρητές υπογράμμιζαν στην Iskra ότι κάτι τέτοιο μάλλον πρέπει να θεωρείται δύσκολο έως και απίθανο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι την Παρασκευή (7/11) μετά την κατ' αρχήν απόφαση του Eurogroup για την "προληπτική γραμμή" τα ελληνικά επιτόκια "τσίμπησαν" πάνω από 8%, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε καθίζηση πάνω με την πτώση να φτάνει το 5,38%!
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι αν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν πέσουν, τότε ηπροληπτική γραμμή θα οδηγηθεί σε ναυάγιο και θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας με τον παλιό κλασσικό τρόπο και φυσικά με κλασσικό νέο μνημόνιο και την τρόικα στο ρόλο της κηδεμονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου