Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τα «γεράκια» της Αμερικής σχεδιάζουν το... νέο φιάσκο*

Το Ποντίκι

Οι «New York Times» αποκαλύπτουν το «σχέδιο για το Ιράκ» που πήρε πράσινο φως

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις... του κλέφτη, και ακόμη να βάλει μυαλό. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρούν ορισμένοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι – λόγου χάρη οι Peter Van Buren και Tom Engelhardt, στο TomDispatch.com –, μπορεί για τους υπόλοιπους ανθρώπους να υπάρχει ένα όριο μαλακίας, μετά το οποίο προσπαθούν να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη, αυτό όμως δεν ισχύει και για τους στρατηγικούς σχεδιαστές της Ουάσιγκτον.

Για αυτούς, δεν υφίσταται «μαγικός αριθμός» που να βάζει τέλος στην επανάληψη του ίδιου φιάσκου. Την περασμένη εβδομάδα οι «New York Times» κυκλοφορούσαν με πρωτοσέλιδη αποκάλυψη περί του νέου «Σχεδίου για το Ιράκ», που φέρεται να πήρε το πράσινο φως από το Πεντάγωνο.

Ποιο είναι αυτό το «σχέδιο»; Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για μια «μεγκα-στρατιωτική επιχείρηση» κατά του Ισλαμικού Στρατού, που πρόκειται να εξαπολυθεί την ερχόμενη άνοιξη. Βασικός στόχος της επιχείρησης θα είναι η ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Μοσούλης, και ο σχεδιασμός της έχει ανατεθεί σε Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους του Πενταγώνου. Τι θα χρειαστεί για να «πετύχει» η επιχείρηση αυτή; Να δημιουργηθούν, να εκπαιδευτούν και να οπλιστούν καταλλήλως τρεις νέες μεραρχίες στον Ιρακινό Στρατό – μιλάμε για πάνω από 20.000 στρατιώτες – μέσα στους επόμενους μήνες.


Μνήμη χρυσόψαρου

Και εδώ αναρωτιέται κανείς (για ακόμη μια φορά): Ποιος έχει καλύτερη μνήμη, το χρυσόψαρο ή ο Λευκός Οίκος; Την άνοιξη του 2003, ο Τζορτζ Μπους και οι σύμμαχοί του εισέβαλαν στο Ιράκ και ανέτρεψαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Τότε, φαίνεται πως δεν είχαν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Ιρακινό Στρατό – παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Σαντάμ είχαν «ψηθεί» στον οκταετή πόλεμο με το Ιράν – και αποφάσισαν να τον... διαλύσουν εν μια νυκτί, στέλνοντας επί της ουσίας τα 400.000 μέλη του στον δρόμο. Τόσο απλά.

Οι ορφανοί – και… ακέφαλοι πλέον – στρατιώτες και τέως υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δεν άργησαν να ενσωματωθούν στη «νέα αντίσταση» σε πολλές περιοχές της χώρας και ορισμένοι βρήκαν τον δρόμο τους προς τη... νεογέννητη τότε θυγατρική της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να «ξεκινήσουν από την αρχή», δημιουργώντας έναν νέο Ιρακινό Στρατό. Έστειλαν συμβούλους, εκπαιδευτές, όπλα και χρήμα και το 2011 ανακοίνωσαν πως η νέα αυτή στρατιωτική δύναμη, που αριθμούσε 350.000 μέλη, ήταν έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της ασφάλειας στη χώρα. Γι’ αυτό, εξάλλου, και οι ίδιοι αποχώρησαν από το Ιράκ «με ψηλά το κεφάλι» (όπως είχε δηλώσει τότε ο Μπαράκ Ομπάμα).

Ετοιμάζουν νέο «λάθος»

Τρία μόλις χρόνια αργότερα, αυτός ο νέος στρατός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη πραγματικά ζωτική απειλή: το Ισλαμικό Κράτος. Αποτέλεσμα; Μέσα σε ελάχιστες μέρες συγκρούσεων στον Βορρά και έχοντας απέναντί τους εκείνη τη στιγμή μια δύναμη με πολύ λιγότερους μαχητές, ο στρατός του Ιράκ σήκωσε τα χέρια ψηλά και όπου φύγει, φύγει, αφήνοντας μάλιστα πίσω του όπλα, τεθωρακισμένα κ.λπ. Ποιο ήταν το συμπέρασμα που έβγαλαν στην Ουάσιγκτον από όλες αυτές τις εξελίξεις;

Ότι πρέπει να καταστρώσουν ένα νέο, καινοτόμο σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, που... προϋποθέτει τη δημιουργία ενός στην πραγματικότητα «νέου Ιρακινού Στρατού»!!! Τι θα χρειαστεί αυτός ο «τρίτος» Ιρακινός Στρατός; Ακριβώς ό,τι και οι προηγούμενοι: εκπαίδευση, όπλα, Αμερικανούς συμβούλους και πολλά, πάρα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Το τι θα καταφέρει και ποιες θα είναι οι μελλοντικές συνέπειες της ύπαρξής του ένας θεός το ξέρει. Αυτό όμως δεν μοιάζει να απασχολεί ούτε τις ΗΠΑ ούτε την υπόλοιπη Δύση. Εξάλλου, το πολύ πολύ να χρειαστεί να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον και ένας «τέταρτος» Ιρακινός Στρατός. Λεφτά και όρεξη υπάρχουν.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1838 στις 13 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου