Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ποτέ κανείς δεν μπορεί να εξαπατά πολλούς γιά πολύ καιρό

Νέα Πολιτική


Του Μελέτη Μελετόπουλου*

Την προηγούμενη φορά (μόλις προ ολίγων εβδομάδων) που η κυβέρνηση εξεδήλωσε την πρόθεση να «τελειώνει με τα μνημόνια» και να «επιστρέψει στις αγορές», έλαβε την απάντηση: πρωτοφανής κατάρρευση του χρηματιστηρίου και εκτίναξη των spreads.

Άρον-άρον ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δέχεται «προληπτική γραμμή στήριξης», δηλαδή συνέχιση του μνημονίου, γιά να σταματήσει η καταιγίδα.

Τώρα η συγκυβέρνηση επανέρχεται στο κίβδηλο «success story» της «ολοκλήρωσης του μνημονίου» και της «επιστροφής στην κανονικότητα», γιά να λάβει την εβδομάδα που πέρασε, ως απάντηση, κόλαφο νέας εκτίναξης των spreads και νέας κατάρρευσης του γενικού δείκτη τιμών, αλλά και κάτι παραπάνω: τη δυσμενέστατη απόφαση του Εurogroup και τις δηλώσεις του χερ Σόϊμπλε.

Ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση γιά οποιαδήποτε συζήτηση την ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι διαπραγματεύσεις για την φάση μετά το Μνημόνιο (και τους όρους που θα την συνοδεύουν) δεν πρόκειται να αρχίσει, εάν προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πλήρως τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές.


Ακόμα χειρότερα, ο Σόϊμπλε δήλωσε, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ότι «στην Ελλάδα, η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί».
Το χείριστο όλων, όμως, είναι η επισήμανση του Σόϊμπλε ότι «δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος».

Το τελευταίο, που σημαίνει απειλή οξωπετάγματος από την Ευρωζώνη, το αντιπαρήλθαν σιωπηρά τα κυβερνητκά φερέφωνα. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Γιά τα υπόλοιπα, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο, το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών συμφωνεί και επαυξάνει. Ασφαλώς, δηλώνουν οι αρμόδιοι, πρώτα θα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και μετά θα έρθει η συμφωνία. Αλλά προσθέτουν, γιά το θεαθήναι, ότι: «Ωστόσο, εμείς συζητάμε για την επόμενη μέρα και το γεγονός ότι συζητάμε είναι ένα βήμα μπροστά». Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών συζητάει με… τον εαυτό του, γιατί ο Σόϊμπλε και η τρόϊκα δεν φαίνεται να συμμετέχουν σε καμμία συζήτηση γιά έξοδο από το μνημόνιο, απ’ εναντίας συζητούν ήδη γιά νέο, βαρύτερο μνημόνιο, που θα το ονομάσουν για την παραμυθία των ιθαγενών «προληπτική γραμμή στήριξης», «δίχτυ ασφαλείας» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Αλλά, πριν η ελληνική κυβέρνηση «σκίσει τα μνημόνια» και εφορμήσει στις αγορές έστω και δεμένη με το μακρύ λουρί των δανειστών, πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα μία εξαγριωμένη τρόϊκα, που ζητά εδώ και τώρα απολύσεις και κατάργηση του ήδη ψηφισθέντος νόμου για τις ρυθμίσεις των χρεών στην εφορία. Η τρόϊκα αλλοιώς δεν επιστρέφει, η δόση δεν θα εκταμιευτεί και η κυβέρνηση, από τα όνειρα φθινοπωρινής νυκτός γιά επιστροφή στην χρηματοπιστωτική ομαλότητα, κινδυνεύει να βρεθεί στο χρηματοδοτικό κενό.

Επιπλέον, ασκούνται πιέσεις και σε άλλα μέτωπα, όπως π.χ. την έρευνα σε βάθος εικοσαετίας που ανακοίνωσαν ότι διενεργούν οι Βρυξέλλες γιά πιθανές κρατικές ενισχύσεις στο σύνολο, σχεδόν, των προς αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, και την έρευνα της εγγυοδοσίας που έχει παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Και αν η κυβέρνηση κοιμάται ήσυχη με το φαντασιακό της «πρωτογενές πλεόνασμα» (που κανείς σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει), τότε ας μας πει πώς έγινε-σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και όχι μαγειρευμένων στατιστικών στοιχείων- η νέα κατάρρευση κατά 8,7% των εξαγωγών και το γεγονός ότι το εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο υπερέβη τα 2 δις ευρώ. Που, αν κάτι πήγε προς στιγμήν καλά στην τραγελαφική μνημονιακή τετραετία, ήταν οι εξαγωγές, λόγω κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης.

Συμπέρασμα: η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο, οι εταίροι αρνούνται και να συζητήσουν κάν διευκολυντική ρύθμιση του χρέους, η επιστροφή στις αγορές κινείται στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και η πραγματική οικονομία καταρρέει. Η κυβέρνηση απέτυχε ή αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν και το ελληνικό κράτος παραμένει διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό και τεράστιο. Τι άλλο μένει να γίνει, παρακαλώ τον αναγνώστη να προσέξει αυτό το ερώτημα γιατί δεν είναι ρητορικό, τι άλλο μένει να γίνει γιά να παραιτηθεί αυτή η τραγικά αποτυχημένη κυβέρνηση;

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (δημοσιεύτηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου