Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μετά – μνημονιακή εποχή: Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Την ώρα που η Κομισιόν ανακηρύσσει την Ιρλανδία «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην ανάπτυξη, δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί συμμετέχουν στις μαζικότερες και δυναμικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών με ένα και μόνο μήνυμα: Tο νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί
Το 2010 η Ιρλανδία προσέφυγε σε ένα διεθνές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τη στεγαστική φούσκα που πλήττει τον τραπεζικό της τομέα. Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2013, ο ιρλανδός πρωθυπουργός – «εθνικά υπερήφανος» και παράλληλα συγκρατημένος – ανακοίνωνε το τέλος του μνημονίου και την έξοδο στις αγορές. Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτιζαν το γεγονός ως ένδειξη του ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, μάλιστα, δεν επιβεβαιώνουν απλά την αναπτυξιακή τροχιά της Ιρλανδίας, αλλά την θέλουν και «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην ανάπτυξη, καθώς μέσα στο 2014 αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 4,6%. Παράλληλα, η Ιρλανδία φέρεται να δανείζεται 3,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο ρεκόρ, μόλις 2,49%, προκειμένου να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ με επιτόκιο 5%.
Κι όμως, τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιρλανδία σημειώνονται εξαιρετικά μαζικές διαδηλώσεις – με συμμετοχή άνω των 100.000 πολιτών – στα πλαίσια μιας καμπάνιας, της οποίας η δυναμική δεν έχει προηγούμενο.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, ανακοίνωσε στο Δουβλίνο την απόφαση για επιβολή φορολογίας στην κατανάλωση νερού, προχωρώντας παράλληλα στην παραχώρηση της εκμετάλλευσής του στην ημι – κρατική εταιρεία Irish Water. Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση, το μέτρο αυτό είναι μία υποχρέωση που είχε αναληφθεί στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας από την τρόικα.
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις διαμαρτυρίες για την σύσταση της Irish Water, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει την απόφασή της, σημειώνοντας πως «μέχρι πρόσφατα υπήρξαν 34 διαφορετικές τοπικές αρχές που ασχολούνται με την διαχείριση του νερού και αυτή η πολυδιάσπαση έχει οδηγήσει σε προβλήματα στις υποδομές και κυρίως στο δίκτυο διανομής, όπου εξαιτίας των διαρροών στους σωλήνες χάνεται σχεδόν το μισό νερό πριν να φτάσει στο προορισμό του».
Η ίδια η εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως το καθαρό νερό είναι ένα ακριβό αγαθό, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διαχείρισή του. Σύμφωνα με την Irish Water, το κόστος λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου αγγίζει ετησίως τα 1,2 δις ευρώ, με το 1 δις να προέρχεται αποκλειστικά από τη φορολογία. Αυτό το σύστημα δεν είναι βιώσιμο, σημειώνεται.
Η αντιπολίτευση και οι δεκάδες χιλιάδες των πολιτών που διαδηλώνουν, όμως, έχουν αντίθετη άποψη. Επιμένουν στην κατάργηση του μέτρου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται γιασυγκαλυμμένη φορολογία – η οποία θα επηρεάσει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα – ενώ παράλληλα, υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα απαλλαγών και εκπτώσεων – που έχει εξαγγελθεί και αφορά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού – είναι αναποτελεσματικό και δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Μεγαλύτερη ανησυχία, όμως προκαλεί η Irish Water και τα νομικά κενά που μπορούν να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει, άλλωστε και δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία έχει καταβάλει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές συμβούλων, ενώ, την ίδια ώρα, εξαγγέλλει και σύστημα μπόνους για τους εργαζόμενούς της.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η οργάνωση Right2Water , ξεκαθάρισε πως η εκστρατεία θα σταματήσει μόνο όταν εγκαταλειφθεί το σχέδιο για την επιβολή φορολογίας και όταν «το νερό επιστρέψει στα χέρια των Ιρλανδών πολιτών», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα για το μαζικό παρόν χιλιάδων Ιρλανδών στη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο στις 10 Δεκέμβρη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αυτή θα είναι η τρίτη σε μία σειρά μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Ιρλανδία με ένα και μόνο μήνυμα: Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, και απαιτούμε την κατάργηση των εισφορών για αυτό.
Αύριο,  ο ιρλανδός πρωθυπουργός, υπό την πίεση των αντιδράσεων, αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ορισμένες μικρές μεταβολές στο αρχικό σχέδιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Irish Times , το νέο σχέδιο προβλέπει χρεώσεις μετά τα Χριστούγεννα ( το πρώτο μιλούσε για χρεώσεις από τον Οκτώβριο και πρώτο λογαριασμό τον Γενάρη), ενώ θα σημειωθούν και ορισμένες μειώσεις. Το νέο μοντέλο θα έχει δύο ταρίφες: 176 ευρώ ετησίως για το ατομικό νοικοκυριό και 278 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερα μέλη. Παράλληλα, όποιο νοικοκυριό συνεργάζεται, θα λαμβάνει έκπτωση της τάξης των 100 ευρώ, ενώ το πλαφόν στις εισφορές δεν θα αλλάξει τουλάχιστον μέχρι το 2018.
Σε δημοσίευμα της Irish Examiner , επιβεβαιώνεται, ακόμα, η πρόθεση του Έντα Κένι να ενισχύσει την εγχώρια νομοθεσία για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της IrishWater, αν και ο ίδιος δήλωσε στο κοινοβούλιο πως θα καταψηφίσει σχετική νομοθετική πρόταση του αριστερού κόμματος Sinn in.
Η οργάνωση Right2Water προειδοποιεί τους πολίτες να δείξουν προσοχή στα ψιλά γράμματα του νέου σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου