Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Οι επερχόμενες εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τρόικας.


του Κώστα Μελά
Άρχισαν νομίζω να φαίνονται λίγο περισσότερο καθαρές οι επερχόμενες εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τρόικας. Ας προσπαθήσουμε να τις σκιαγραφήσουμε όσο γίνεται συγκεκριμένα.
Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η τρόικα δεν βιάζεται για συμφωνία δεδομένου ότι  η καθυστέρηση της αξιολόγησης  δεν προκαλεί πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες. Μόνη προϋπόθεση είναι τα δημοσιονομικά να παραμείνουν υπό έλεγχο με βάση τις παραδοχές του προγράμματος εξυπηρέτησης του χρέους. Εδώ η τρόικα ανεβάζει , σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του δημοσιονομικού κενού στα 3,6 δις ευρώ για το 2015. Σε ποιο ύψος θα καταλήξει το δημοσιονομικό κενό θα το δούμε μετά την διαπραγμάτευση δεδομένου ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχεται αυτή την εκτίμηση αλλά αρνείται κατηγορηματικά, για πολιτικούς κυρίως λόγους, να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα μπορεί να περιμένει αρκετό ακόμη διάστημα τις απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση στις 19 απαιτήσεις που έχει θέσει εδώ και 15 ημέρες περίπου. Η απουσία λήξης χρέους διευκολύνει αφάνταστα την τρόικα και της επιτρέπει να πιέζει επίμονα την ελληνική πλευρά να προβεί αφενός σε μία δήλωση πρόθεσης της κυβέρνησης ότι διαθέτει  το πολιτικό κεφάλαιο  για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων  και αφετέρου να προχωρήσει τώρα  σε ορισμένες από αυτές. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα απαιτεί ότι για να επιστρέψει και να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να γίνει μία σειρά από τις 19 μεταρρυθμίσεις αλλά όχι όλες. Για τις υπόλοιπες φαίνεται ότι η τρόικα περιμένει  ένα σαφές σχέδιο και μία δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα τηρήσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν μέσα στο 2015.  Βεβαίως όλα αυτά θα γίνουν με τη συνεργασία της τρόικας όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα . Τότε θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση  ποια από τα 19 σημεία θα γίνουν άμεσα και ποια το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι  οι  μεταρρυθμίσεις που θα μετατεθούν για το 2015 θα αποτελέσουν τον πυρήνα των υποχρεώσεων της Ελλάδος με την ένταξή της στη ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL). Φυσικά θα υπάρξουν και άλλες, πιθανά από την ευρωπαϊκή συνισταμένη της τρόικας , αλλά σίγουρα από το ΔΝΤ.
Τούτο για τον εξής λόγο: προκειμένου το ΔΝΤ να έχει ρόλο που προβλέπεται από το καταστατικό του, πρέπει το πρόγραμμα να είναι δικό του ή να έχει άμεση συμβολή όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα  στα μνημονιακά προγράμματα των τριών ευρωπαϊκών χωρών. Δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς που το διέπουν, ο ρόλος να παρέχει τεχνική υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι δικό του –όπως της ευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής. Συνεπώς θα πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό του πρόγραμμα συμβατό βεβαίως σε μεγάλο ποσοστό με το αντίστοιχο που θα συνοδεύσει την ευρωπαϊκή προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά δικό του. Έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει χρήση των 9 δις ευρώ που έχει προγραμματίσει το ΔΝΤ για βοήθεια στην Ελλάδα την περίοδο Μαρτίου 2015- Μαρτίου 2106, τα οποία θα αποτελέσουν μια δεύτερη προληπτική πιστωτική γραμμή διαφορετική από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού το επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως η Γερμανία, η οποία θεωρεί απαραίτητη την παρουσία  του ΔΝΤ στη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες  η Γερμανία επιθυμεί σφόδρα την παρουσία του  ΔΝΤ, και μάλιστα με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου,  κάτι που θα διευκολύνει τα μέγιστα στη ψήφιση της νέας συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Συνεπώς τα λεγόμενα  για αποχώρηση του ΔΝΤ με απλή  διατήρηση εξαμηνιαίων ελέγχων , όπως συνηθίζεται μετά τη λήξη ενός προγράμματος δεν έχουν βάση.

Τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο   να μην καταστεί δυνατό το κλείσιμο της αξιολόγησης και συνεπώς οι αποφάσεις για την  επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας πριν από το τέλος του χρόνου, τότε αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι μία τεχνική επέκταση του τωρινού προγράμματος για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα 1-2 μηνών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προεργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου