Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Προϋποθέσεις ΔΝΤ για επιστροφή στην Αθήνα

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Πλήρες σύνολο προτάσεων πολιτικής από την Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιστροφή της τρόικας, σημείωσε εκπρόσωπος του οργανισμού στην Ουάσιγκτον
Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε πως η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, ωστόσο παραμένει επισφαλές το αποτέλεσμα της επιστροφής. «Όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των σπρεντ», θα ήταν σε καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη.
«Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει», τόνισε ο Ράις, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει αν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές», τόνισε.
Ο Ράις τόνισε πως τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα και εξέτασαν θέματα αξιολόγησης. Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά την Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου.
Βελτίωση δημοσιονομικών

«Στη συνάντηση, η γενική διευθύντρια επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.
Ο ίδιος, όταν ερωτήθηκε αν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου, υπογράμμισε πως σε αυτό το στάδιο το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα. Όταν μάλιστα δέχτηκε διευκρινιστική ερώτηση για το πότε θα σταλούν στην τρόικα οι ελληνικές θέσεις, αρκέστηκε να απαντήσει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε ερώτηση εάν στην μετά – μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές. Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ -στις 12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον- την πρόωρη διακοπή του προγράμματος, λέγοντας πως δεν θα μεταφέρει «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».
Για το ασφαλιστικό
Στην ερώτηση αν το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό απάντησε πως το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ωστόσο προσέθεσε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών της. Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, όπου όπως είπε «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί», έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο  φόρων που του αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου