Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Καταιγίδα Σόιμπλε και το υπαρξιακό κενό για την Ελλάδα

Νέα Πολιτική


Η κεντρική πολιτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, η στρατηγική του «ιδρώσαμε, αλλά τα καταφέραμε, τώρα βγαίνουμε από τις συμπληγάδες και τα μνημόνια, ξεκινάμε την ανακούφιση και τις ελαφρύνσεις, απέχουμε ένα βήμα πριν από το να γίνουμε όπως πριν», κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος μαζί με την χθεσινή πανσέληνο και το μήνυμα που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αναφέροντας επί λέξει:«Δεν έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος» [χρεωκοπίας και μετάβασης στην δραχμή] και «στην Ελλάδα, η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Γι αυτό απευθύναμε (στο Eurogroup) όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» (και συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να περάσει άμεσα πολλές δυσάρεστες, δυστυχώς συμφωνηθείσες νομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν νέες περικοπές, απολύσεις, μειώσεις συντάξεων).
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ψάξει σκελετούς στα ντουλάπια του ελληνικού κρατικού/πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με το Βήμα σήμερα -κεντρικό θέμα-, η Κομισιόν «εξετάζει σε βάθος εικοσαετίας πιθανές κρατικές ενισχύσεις στο σύνολο, σχεδόν, των προς αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων». Καθώς είναι πιθανό να έχουν υπάρξει ουκ ολίγες παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά επιδοτήσεις κρατικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και τις εγγυοδοσίες του δημοσίου, η Ελλάδα ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστια, εξοντωντικά πρόστιμα, τα οποία θα πρέπει να προστεθούν στο ήδη τεράστιο χρέος της χώρας.

Η Καθημερινή επίσης παρουσιάζει – από έγκυρες πληροφορίες που διαθέτει -ότι η τρόικα απέρριψε το πλάνο των ρυθμίσεων των 100 δόσεων των οφειλών προς το δημόσιο - το οποίο αναμενόταν να αρχίσει να εφαρμόζεται σε λίγες ημέρες…-, ενώ υπάρχουν και αναφορές στον σημερινό τύπο ότι και οι ρυθμίσεις για κούρεμα 50% στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, επίσης απορρίπτονται από την τρόικα.
Το συμπέρασμα είναι απλό και ασφαλές: η κυβέρνηση απέτυχε, και να υλοποιήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και να καταφέρει να οδηγήσει την χώρα σε μια καλύτερη και ασφαλέστερη κατάσταση.
Επίκεινται λοιπόν εξελίξεις. Ο αντίκτυπος στο χρηματιστήριο και στα Spreads ήταν ήδη μεγάλος την Παρασκευή. Και ο Σόιμπλε δεν είχε ακόμη μιλήσει. Τις επόμενες ημέρες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του χρηματιστηρίου, μαζική έξοδος επενδυτών από την ελληνική αγορά (έχει ήδη γίνει σε σημαντικό βαθμό το προηγούμενο δίμηνο) και άλλα πολλά, πολύ πιο δυσάρεστα, τα οποία η Νέα Πολιτική απεύχεται.
Τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει είναι πολλά, από μεταβατική κυβέρνηση διάσωσης της χώρας (σενάριο Παπαδήμου 2.0) έως πρόωρες εκλογές, ακόμη και πριν την προεδρική εκλογή.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ότι καμία από τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις δεν έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα για σοβαρές μεταρρυθμίσεις της λειτουργίας της οικονομίας προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και της αξιοκρατίας,τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπό τους όρους όμως ενός σταθερού κράτους δικαίου, με ίδιους κανόνες για όλους και παράλληλα ενός κράτους πρόνοιας που θα στηρίζει τους πιο αδύναμους. Μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτουν άμεση και για όλους φορολογική δικαιοσύνη και ριζικές αλλαγές στην θεσμική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί υπό κανόνες που επιτρέπουν την αέναη διαφθορά και φαυλότητα (πχ οι υπουργοί είναι παράλληλα και βουλευτές, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εξακολουθεί να ισχύει κοκ).

Το κενό αυτό συνεχίζει να υπάρχει 4,5 χρόνια μετά την ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας με την είσοδό της στο πρώτο μνημόνιο. Είναι ένα υπαρξιακό κενό, που αν δεν απαντηθεί επαρκώς και πολύ σύντομα, η ολική χρεωκοπία θα είναι δυστυχώς αναπόφευκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου