Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Και θέμα προϋπολογισμού θέτει η Κομισιόν

Τέλος Χρόνου


«Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα κόκκινα δάνεια, την είσπραξη φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, για την πορεία του προγράμματος και το χρόνο επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα σημειώνοντας πως στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως το ζήτημα των κενών στον προϋπολογισμό του 2015 έθεσε και ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όπως είπε το τελευταίο Eurogroup συζήτησε με «θετικό τρόπο» για το μέλλον του προγράμματος και για τα επόμενα βήματα. «Οι επαφές με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει μόλις υπάρξει πρόοδος στα παραπάνω θέματα».
Παράλληλα σημείωσε πως ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, χαιρέτησε την άποψη που εξέφρασαν οι ελληνικές Αρχές για την άμεση αντιμετώπιση βασικών θεμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδας τις απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνηση σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές έχουν θέσει τελεσίγραφο στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, για 19 προαπαιτούμενα με ημερομηνία λήξης υιοθέτησής τους την 8η Δεκεμβρίου, που θα γίνει και το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς. Μεταξύ αυτών είναι η κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. ευρώ για το 2015, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, η αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, ο περιορισμός των επιδομάτων στη δημόσια διοίκηση και η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα φέρεται να επιμένει στην άρση της απόφαση περί ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μέσω 100 δόσεων. «Μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνηθισμένο να ανταλλάσσονται σειρά εγγράφων, τα οποία, σε καμία περίπτωση δεν προδικάζουν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της. «Ο χρόνος πιέζει. Απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup και πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από εθνικά κοινοβούλια. Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε.
Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, είπε πως παραμένουν «ανοιχτά» ορισμένα θέματα και πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών- μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015. Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου