Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ηλ. Κονοφάγος: "Σκεπάζουν με χάρτες την ελληνική ΑΟΖ" (Ηχητικό)

Νέα Κρήτη

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ένας από τους ελάχιστους ειδικούς που διαθέτει η Ελλάδα στην υπόθεση των υδρογονανθράκων, με ειδίκευση εκτός από τη χημεία πετρελαίου και στην οικονομία ενέργειας, ο δρ Ηλίας Κονοφάγος. 
Όπως είπε, η Τουρκία από το 2007 έχει προχωρήσει σε χάρτες που σκεπάζουν την ελληνική ΑΟΖ σε Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, προβάλλοντας ό,τι είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ με έγγραφα που έχει αποστείλει μέχρι και στον ΟΗΕ, την ώρα που η Ελλάδα αρκείται σε προφορικές αντιδράσεις και όχι έμπρακτες με χάρτες περιγραφές της ΑΟΖ των νησιών της.
Έτσι όμως, σε μία μελλοντική διαδικασία σε Διεθνές Δικαστήριο, οι προφορικές μας αντιδράσεις, όπως είπε, δε μετράνε. Επίσης, όπως αποκάλυψε, όσο δεν οριοθετούμε και δεν ανακηρύσσουμε ΑΟΖ με στίγματα και χάρτες, θεωρητικά τα θαλάσσια οικόπεδα ακόμη και νότια της Κρήτης που η Ελλάδα βγάζει σε διαγωνισμούς είναι σε διεθνή ύδατα, άρα λιγότερο ελκυστικά για μεγάλες εταιρείες που θα θέλουν να επενδύσουν, με μικρότερο ποσοστό κέρδους για τη χώρα μας από τα οικόπεδα αυτά και θέμα ασφάλειάς τους που, αν το αναλάβει η πετρελαϊκή εταιρεία, τότε η χώρα μας μπορεί να βρεθεί να πληρώνει και από πάνω για αυτά τα κοιτάσματα.
Ο κ. Κονοφάγος ανέλυσε τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις επιπτώσεις της σημαντικής μείωσης των τιμών πετρελαίου  παγκόσμια, αλλά και την επίδραση της μείωσης αυτής στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Ελλάδος.
Όπως είπε, η απαράδεκτη έως δραματική - τεσσάρων ετών - καθυστέρηση προσέλκυσης επενδύσεων νότια της Κρήτης, από το  αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, πιθανότατα θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην ανάδειξη των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου