Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η Ε.Ε. σε αναζήτηση εξόδου από την κρίση

Νέα Κρήτη


Τον Ιούλιο 2014, όταν ο Γιούνκερ απευθύνθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για επικύρωση του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχέθηκε ένα σχέδιο επενδύσεων συνολικού ύψους €300 δισ. με σκοπό να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Έξι χρόνια από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης, η υπόσχεση Γιούνκερ είχε τη σημασία της. Αποδεχόταν ότι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν και ότι απαιτείται μια πανευρωπαϊκή ώθηση με εργαλείο τις επενδύσεις για να επανέλθει η σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ο ίδιος προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα μπορούσε να μείνει στην συνταγή της Μέρκελ για περισσότερη λιτότητα με κάποια... μείωση επιτοκίων. Ωστόσο, κινήθηκε σε δρόμο κοντύτερα προς την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (στην οποία συμμετέχω) και η οποία αποφάσισε να τον ψηφίσει. Έκτοτε υπενθυμίζουμε εκείνη την υπόσχεσή του. Με την ανεργία εντός Κύπρου στα ύψη, χωρίς δυνατότητες από κρατικά ταμεία και με τραπεζικό σύστημα που χρεώνει τρεις φορές το επιτόκιο στις Βρυξέλλες, μια πανευρωπαϊκή ώθηση επενδύσεων θα ήταν - υπό τις περιστάσεις - καλά νέα για την Κύπρο. Γι' αυτό σπρώχνω όσο μπορώ.     
Του Κώστα Μαυρίδη *
Αναμένοντας το σχέδιο Γιούνκερ, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ & Δ) ετοίμασε και πρότεινε τις προάλλες το δικό της ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο, με επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2020 με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το καινοτόμο στοιχείο που προτείνεται είναι η δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Οργάνου με επενδύσεις 400 δισ. ευρώ, 100 δισ. από δημόσιο χρήμα και τα άλλα πρόσθετα 300 δισ. από ιδιωτικά κεφάλαια. Η αρχική άντληση των δημόσιων κεφαλαίων θα προέρχεται από συνεισφορά των κρατών μελών και ταυτόχρονα προτείνεται το ποσό αυτό να μην συνυπολογίζεται στο εθνικό έλλειμμα ούτε στο δημόσιο χρέος. Βασικοί τομείς επένδυσης προτείνονται η ενέργεια, η ψηφιακή οικονομία και καινοτομία, και η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Τα πιο πάνω στοιχεία διαφοροποιούν την πρόταση αυτή από εκείνες άλλων ομάδων. Πάντως, ειδικά για οικονομίες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μνημονίου και λόγω της έκτακτης κατάστασης των οικονομιών τους,  εισηγήθηκα η συμμετοχή τους να είναι εθελοντική.

Όπως στήριξα ενώπιον των Σ & Δ, από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία δεν επενδύει και δεν αναπτύσσεται αλλά συρρικνώνεται, απαιτείται δημόσια παρέμβαση που να αλλάζει με αξιόπιστο και ορθολογιστικό τρόπο τις προσδοκίες της αγοράς. Η παροχή πρόσθετου χρέους στις καταχρεωμένες οικονομίες δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους. Ούτε πρέπει να προσδοκούμε σε μεγάλες επενδύσεις από οικονομίες που το επιτόκιο είναι ήδη σχεδόν μηδέν χωρίς σοβαρή αύξηση στις επενδύσεις. Απαιτείται συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής επένδυσης, με δημόσιο χρήμα που θα είναι φρέσκο και όχι ανακύκλωση από ήδη υφιστάμενα προγράμματα. Ταυτοχρόνως, η παρέμβαση πρέπει να είναι σε τέτοιο μέγεθος και τρόπο, ώστε αξιόπιστα να αλλάξει τις προσδοκίες της αγοράς για να συμβάλει με τη σειρά της μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και κεφαλαίων στην έξοδο από την κρίση. Η κατάσταση απαιτεί ένα αξιόπιστο σχεδιασμό με  δημόσια επένδυση ώστε να προκαλέσει την επιδιωκόμενη ιδιωτική ενεργοποίηση της οικονομίας.

Σημείωση: Στην έκθεση του Προεδρικού 44 σελίδων για το τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει κάτι για το λεγόμενο πρώτο κούρεμα τον Μάρτιο 2013. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι ο Μ. Ντράγκι, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξήγησε δημόσια -Απρίλιο 2013, ένα μήνα μετά τα συμβάντα στο Γιούρογκρουπ- ότι το λεγόμενο πρώτο κούρεμα κρίθηκε παράνομο και ακυρώθηκε την επόμενη μέρα που συμφωνήθηκε! Και όλα έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης. Συνεπώς, η Κυβέρνηση γνώριζε ότι η «εισήγησή» της ακυρώθηκε αλλά άφησε στην Κύπρο να νομίζουν άλλα. Φαντάζει πολύ αισχρό επικοινωνιακό παιγνίδι να ώθησαν την Βουλή να το απορρίψει (κάτι που ήταν ήδη νεκρό) για να προβάλλουν υν εκ των υστέρων, εφόσον τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, ότι το πρώτο κούρεμα θα έσωζε την Κύπρο αλλά η Βουλή το απέρριψε.
* Ο κ. Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου