Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ «ΦΤΥΝΟΥΝ» ΤΗΝ «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

iskra


ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ (-5,38%) ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, "ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ" ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8%  ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ !
ΣΟΪΜΠΛΕ: ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ) 
του Γιάννη Κριεζή
Σε «μαύρη» Παρασκευή (7/11) εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, όπου ο γενικός δείκτης γνώρισε μεγάλη πτώση, σχεδόν κατάρρευση (-5,38%), με πρωταγωνιστή στην καθίζηση τον τραπεζικό κλάδο.
Την ίδια ώρα τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου «τσίμπησαν» πάνω από 8%, ολοκληρώνοντας μια πολύ αρνητική αντίδραση των λεγόμενων «αγορών».
Οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η νέα καθίζηση του Χρηματιστηρίου αλλά και το κρίσιμο «τσίμπημα» των επιτοκίων, δεν οφείλονται μόνο στην αναξιοπιστία των πρόσφατων stress test και τα συνεχιζόμενα προβλήματα των τραπεζών, ούτε μόνο σε καθυστέρηση εφαρμογής του μνημονιακούπρογράμματος, την απουσία ημερομηνίας έλευσης της τρόικας, την έλλειψη συμφωνίας και την αβεβαιότητα για το μέλλον του χρέους ή ακόμα στις γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία.
Επίσης, η Χρηματιστηριακή καθίζηση ελάχιστα, ίσως, συνδέεται με την πολιτική αβεβαιότητα και τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία εστιάζει , για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση.
Κατά κύριο λόγο , σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, η κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αφορά στην αποδοκιμασία από τις αγορές της απόφασης του Eurogroup της Πέμπτης (6/11) για την «προληπτική γραμμή στήριξης» και το νέο μνημόνιο που τη συνοδεύει.

  Οι αγορές σε μια επίδειξη απληστίας μοιάζουν να θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό μάλλον δεν τους προκαλεί εμπιστοσύνη, δεν παρέχει ασφάλεια για την ικανή κερδοφορία τους και δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα της οικονομίας, όπως, τουλάχιστον, αυτές καταγράφουν για τα δικά τουςσυμφέροντα.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να υλοποιηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτό το απαράδεκτο από κάθε άποψη σχέδιο προληπτικής στήριξης, αφού αυτό προϋποθέτει συμφέρουσα επιτοκιακή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, πράγμα που μοιάζει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ως σενάριο και μάλιστα επιστημονικής φαντασίας.
Οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνοντας το απόλυτο κυβερνητικό αδιέξοδο, υπογράμμιζαν ότι το πιθανότερο είναι να συνεχισθεί και το 2015 η κλασική συνταγή της τρόικας, της τροϊκανής χρηματοδότησης και του κλασσικού μνημονίου, ίσως σε ακόμα σκληρότερη εκδοχή.
Η λύση στο δράμα μπορεί να υπάρξει μόνο με μια ανάταση των κοινωνικών αγώνων και μια βαθιάανατροπή προκειμένου να στηριχθεί μια νέα προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου