Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Τι είναι οι φορολογικοί παράδεισοι

του Θόδωρου Κατσανέβα
Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι χώρες – κράτη, πόλεις ή περιοχές, όπου η φορολογία είναι πολύ χαμηλή ή ανύπαρκτη για όσους ξένους κεφαλαιούχους ιδρύουν εκεί εταιρείες, μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαια ή τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι κεφαλαιούχοι, συνήθως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, γύπες των αγορών αλλά και μεγαλομαφιόζοι, καταβάλουν ελάχιστους ή μηδενικούς φόρους καταφεύγοντας στη φιλόξενη αγκαλιά των Φ.Π. που αποτελούν τον απαραίτητο βραχίονα του κλεπτοκρατικού καπιταλισμού, ο οποίος τους προστατεύει ως κόρη οφθαλμού.
Η δημιουργία θυλάκων ειδικού φορολογικού καθεστώτος  άνθησε τον 20ο αιώνα αλλά απέκτησε θηριώδεις διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή των διεθνών αγορών, τις ανεξέλεγκτης διεθνούς  μεταφοράς κεφαλαίων, της κατάργησης του παλαιότερου διαχωρισμού των εμπορικών από τις επενδυτικές τράπεζες, ( Glass-Steagal) με τις τελευταίες να αξιοποιούν τις αποταμιευτικές καταθέσεις για κερδοσκοπικά παιχνίδια. 
Χαρακτηριστικό των φορολογικών παραδείσων είναι η μικρή εδαφική  έκταση και η γεωγραφική  τους απομόνωσή. Πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονται  σε μικρά νησιά που είτε είναι ανεξάρτητα κράτη, όπως οι Νήσοι Κειμάν και η Μάλτα, ή αποτελούν μέρος της επικράτειας μιας μεγάλης χώρας, αλλά απολαμβάνουν κάποια διοικητική αυτοτέλεια , όπως τα βρετανικά νησιά της Μάγχης. 

Οι νησιωτικοί φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν τους κλασικούς offshore αποδέκτες αφορολόγητων κατά κανόνα κεφαλαίων. Και τους κατ' εξοχήν τόπους όπου εδρεύουν εταιρείες με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος ή την εγγραφή σ' αυτές φορολογικά δαπανηρών περιουσιακών στοιχείων (θαλαμηγών, πολυτελών κατοικιών, θαλαμηγών, αεροπλάνων,  κλπ.).   
Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να προσελκύουν ξένους επενδυτές, οι χώρες-φορολογικοί παράδεισοι έχουν ως πάγια πολιτική να μη διαθέτουν σε τρίτους οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες των επενδυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα  φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή και διεθνείς εταιρίες να δημιουργούν εταιρίες τις λεγόμενες "Οφ-σορ" από τον αγγλικό όρου Offshore (=υπεράκτιες εταιρίες ή υπερπόντιες εταιρίες) με έδρα αυτούς τους «παραδείσους».
 Με προφανή σκοπό την πλήρη φοροαπαλλαγή ή τη μικρότερη δυνατή φορολογική τους επιβάρυνση, αλλά και την απόκρυψη δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι παράνομες. Πρόκειται δηλ. για κλασικούς μηχανισμούς νομιμοποίησης αφορολόγητου  μαύρου χρήματος που προέρχεται από νόμιμες, παράνομες ή και εγκληματικές δραστηριότητες. Offshore, σημαίνει υπεράκτιος ή εξωϋδατικός, όπως μεταφράζουν τη λέξη οι Κύπριοι.

Ο όρος Offshore σημαίνει μακράν των ακτών. Όμως, επειδή όμως δημιουργήθηκε στη Μ. Βρετανία Αγγλία που είναι ένα μεγάλο νησί, κατ΄ επέκταση σημαίνει "εκτός επικράτειας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου