Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Προβολή αμυντικής ισχύος

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου* 
Στην μακρά περίοδο της Μεταπολίτευσης, η ψυχολογική παγίδα του αυτο-εφησυχασμού υπήρξε αποτέλεσμα της ευημερίας και του υπερκαταναλωτισμού. Ο πολίτης-καταναλωτής θέλει να είναι απερίσπαστος στην καταναλωτική του δραστηριότητα και ακούει καλύτερα τους πολιτικούς που τον καθησυχάζουν ότι όλα είναι ομαλά, ο ορίζοντας καθαρός και η ανθρωπότητα βαδίζει στην λεωφόρο της αιώνιας γαλήνης. Πολύ περισσότερο χρειάζεται ψυχικά τέτοιες διαβεβαιώσεις, ένας λαός που ταλαιπωρήθηκε επί αιώνες από αστάθεια, πολέμους και θυσίες.
 Όμως, η σταθερότητα, ειδικά στον γεωπολιτικό κόμβο που λέγεται Ελλάς, είναι πάντα προσωρινή. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι μέγα διακύβευμα πολλών μεγάλων δυνάμεων και  προϋπόθεση γιά την παγκόσμια κυριαρχία. Από αυτό προκύπτει και το αδιάλλειπτο κύμα επιθέσεων, εισβολών, μεταναστεύσεων και πολέμων που υφίσταται ο ξερός βράχος στον οποίον κατοικούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι και οι βυζαντινοί μας πρόγονοι το ήξεραν καλά. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την έννοια «πολίτης» παραπληρωματική της έννοιας «οπλίτης», ο δε μεσαιωνικός Ελληνισμός ανέδειξε τον Ακρίτα ως κυρίαρχο κοινωνικό πρότυπο. Αλλά και στην Τουρκοκρατία το λαϊκό ίνδαλμα υπήρξε ο Κλέφτης, δηλαδή ο εραστής της ελευθερίας, ο μη δεχόμενος την οθωμανική κατοχή και ο υπερασπιζόμενος την ελευθερία του με τα όπλα.
Οι σύγχρονοι Έλληνες υπήρξαν αντάξιοι των  προγόνων τους και επέδειξαν πρωτοφανή ανδραγαθία, που εξέπληξε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στην Επανάσταση του Εικοσιένα συνέτριψαν τις στρατιές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Δερβενάκια και βύθισαν τους στόλους της στο Αιγαίο, το 1912-13 νίκησαν τους Τούρκους και απελευθέρωσαν σε μερικές εβδομάδες την Μακεδονία, την Θράκη και την Ήπειρο, το 1921 έφθασαν πολεμώντας στην Αλμυρά  Έρημο και το 1940 εξευτέλισαν την Ιταλική υπερδύναμη. Δεν είναι λίγα αυτά γιά ένα έθνος λίγων εκατομμυρίων λιτοδίαιτων αγροτών, ναυτικών και εμπόρων.
Σήμερα, ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει πάλι το φάσμα μιας απειλής. Στην σημαντική γεωστρατηγική του θέση, προστίθεται τώρα και το τεράστιο ενεργειακό κοίτασμα, από το οποίο είναι αποκλεισμένη η Τουρκία. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της σημερινής ελληνοτουρκικής κρίσης. Ασφαλώς η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους, αλλά κανένας σύμμαχος δεν θα κινηθεί αν δεν κινηθούμε εμείς πρώτοι για να υπερασπιστούμε την δική μας κυριαρχία και τα δικά μας συμφέροντα.
Αυτήν την στιγμή, που η Τουρκία οργανώνει σκηνικό μείζονος προσβολής της κυπριακής εθνικής κυριαρχίας, ο Ελληνισμός (Κύπρος και Ελλάδα μαζί, γιατί η Κύπρος αποτελεί εθνικό ελληνικό έδαφος)  πρέπει να αντιτείνει με την σειρά του μείζονα προβολή αμυντικής ισχύος. Δεν θα αμφισβητήσουμε την τουρκική εθνική κυριαρχία, αλλά θα καταστήσουμε σαφές, με συγκεκριμένες κινήσεις, ότι έμπρακτη αμφισβήτηση της δικής μας κυριαρχίας θα τύχει συντριπτικής απαντήσεως.
Ασφαλώς προς τούτο απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα διπλωματικής προετοιμασίας, ενεργοποίηση των συμμαχιών μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ποσοτική αύξηση του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ποιοτικά έχουμε τους καλύτερους πιλότους και τους καλύτερους καπετάνιους στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Στρατός Ξηράς έχει λαμπρό ήθικό και επιχειρησιακή ικανότητα). Ποσοτική αύξηση σημαίνει αύξηση της θητείας και ενεργοποίηση της εφεδρείας, ανάκληση αξιωματικών από την αποστρατεία σε υπηρεσίες εθνοφρουράς ή εσωτερικής ασφάλειας και επανενεργοποίηση ή ενίσχυση μονάδων στον βόρειο τομέα (Ογδόη Μεραρχία και Τρίτο Σώμα Στρατού). Ασφαλώς οι αρμόδιοι τα γνωρίζουν, εμείς απλά τα υπενθυμίζουμε και τα υποστηρίζουμε στην κοινή γνώμη, που οφείλει να έχει καθαρή εικόνα της πραγματικότητας.
Και ένα μήνυμα γιά τους καλοπροαίρετους αντιμιλιταριστές: μία ολοκληρωμένη αμυντική προπαρασκευή  αποτρέπει τον πόλεμο, ενώ μία εμφανής αδυναμία τον φέρνει πιο κοντά.

*Διευθυντής Νέας Πολιτικής (δημοσιεύτηκε στο Kontra News).

Περιοδικό Νέα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου