Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Σωσίβιο στην ανεργία η μετανάστευση σε συνθήκες καθίζησης της εθνικής οικονομίας

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα, τα στοιχεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014. Παράλληλα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε καίριας σημασίας στατιστικά στοιχεία, που αντικατοπτρίζουν την πορεία της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αναφέρονται στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013/2014, η βιομηχανική παραγωγή και η αξία των εξαγωγών παρουσίασαν πτώση της τάξης του -3,7% και -4,5%, αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά -15,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014/2013. Η αισθητή κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας και η συρρίκνωση του εξαγωγικού μας εμπορίου, πιστοποιούν ότι το όχημα της εθνικής μας οικονομίας είναι καθηλωμένο στις ράγες του τούνελ και ουδείς δύναται να προβλέψει την χρονική στιγμή δυναμικής επανεκκίνησής του. Από την άλλη μεριά, τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι την περίοδο Αύγουστος 2013-Αύγουστος 2014, το ποσοστό ανεργίας από 27,8% μειώθηκε σε 25,9%. Δηλαδή, την περίοδο αυτή, ο απόλυτος αριθμός των ανέργων από 1.354.405 μειώθηκε σε 1.242.219 άτομα.
Αν και κατά τη διάρκεια του 2014, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται αισθητά σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι το 2012 ή το 2011, εντούτοις η συντελούμενη κάμψη της ανεργίας σε σχέση με το 2013, είναι επιφανειακή και δεν οφείλεται στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Η πτωτική τάση της ανεργίας κατά την περίοδο 2013-2014, αποδίδεται στην εντυπωσιακή άνοδο της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού και ιδίως ατόμων νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες. Η μετανάστευση σε ξένες πατρίδες, έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ανεργίας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2014. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τη διετία 2013-2014, οι Έλληνες πολίτες που μετανάστευσαν, υπολογίζονται τουλάχιστον σε 150.000 άτομα.

Το θέμα της μετανάστευσης έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις, καθότι η εγχώρια αγορά εργασίας εγκαταλείπεται από νέους, με αξιόλογα προσόντα και βέβαια στην παραγωγικότερη φάση της ζωής τους. Τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν την εκτέλεση του ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός) της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, φανερώνουν το αδιέξοδο της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής. Θα σας σχολιάσω μόνο δύο στατιστικά δεδομένα, που καθρεφτίζουν την αποκαρδιωτική εξέλιξη των Δημοσίων Οικονομικών. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013/2014, τα καθαρά έσοδα του ΓΚΠ συρρικνώθηκαν κατά -4,5%, καθρεφτίζοντας έτσι την κάμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η ανησυχητική διαπίστωση είναι ότι την περίοδο αυτή, ο δανεισμός (πιστωτικά έσοδα) του ελληνικού κράτους από 62,4 εκτοξεύτηκε σε 117 δις €.
Να σκεφτείτε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου για ολόκληρο το 2014 προβλεπόταν σε 63,5 δις €. Με μαθηματική βεβαιότητα, το 2014 τα πιστωτικά έσοδα ίσως υπερβούν τα 140 δις έναντι 73,6 δις € το 2013. Η καθίζηση των κρατικών εσόδων και η χειροτέρευση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των εγχώριων τραπεζών, συνιστούν τα κυριότερα αίτια του ανεξέλεγκτου κρατικού δανεισμού και της αναπόφευκτης υπερδιόγκωσης του δημοσίου χρέους. Αναμφίβολα, το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας είναι ζοφερό και αβέβαιο. Η συντελούμενη κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών είναι οφθαλμοφανής και αναμφισβήτητη. Η πτωτική τάση των κρατικών εσόδων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Τόσα χαράτσια μπαίνουν και τα κρατικά έσοδα μειώνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Η χώρα πληρώνει χρυσάφι τους Σαμαρά και Βενιζέλο και όλο το δικομματικό σινάφι των καρεκλοκένταυρων. Τα spreads έχουν εκτιναχτεί στις 800 μονάδες βάσης, η χώρα είναι πλήρως αποκλεισμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές, το δημόσιο χρέος καλπάζει με ανεξέλεγκτους ανοδικούς ρυθμούς, το οικονομικό μας σύστημα βουλιάζει στο τέλμα της ύφεσης, το μεταναστευτικό ρεύμα από τη χώρα μας σε ξένες πατρίδες υπερδιογκώνεται, τα χαράτσια πολλαπλασιάζονται, και παρ’ όλα αυτά, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο δεν το κουνάνε ρούπι από το θώκο της κυβερνητικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου