Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Σχεδόν μηδαμινή η επίδραση του PSI στο χρέος

Νέα Κρήτη




Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει τους κανόνες της ευρωζώνης για το χρέος για διάστημα περίπου δύο ετών, προκειμένου να επανέλθει η ανάπτυξη μετά από την κρίση, δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα
Τα μέτρα μείωσης του χρέους δεν θα τονώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών εάν οι χώρες δεν μπορέσουν να αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση και να αναδιαμορφώσουν τις οικονομίες τους, τονίζει ο πρώην επικεφαλής του IIF σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώ η Γερμανία θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης.
Για την Ελλάδα, ο τωρινός εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ελβετικής private equity εταιρείας, Partners Group, τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους, έχει κάνει πολύ λίγα για να βελτιώσει το σύνολο των προοπτικών μεσοπρόθεσμα για την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς η ελληνική ανάπτυξη είναι πολύ αδύναμη».
Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόκειται για μια «κλασσική περίπτωση όπου η υπερβολική εμμονή στις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές και στη μεταβλητή του χρέους, έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις. Τα επίπεδα χρέους είναι ακόμη αρκετά υψηλά αλλά δε νομίζω ότι αποτελούν μια άμεση απειλή στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης».

Η ευρωζώνη χρειάζεται «τουλάχιστον μια προσωρινή διακοπή για 12-24 μήνες των προσπαθειών μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Ευρώπη. Αξίζει να εξεταστεί ως ενδεχόμενη μια προσωρινή διακοπή για μια σχετική μικρή περίοδο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή της ζήτησης», τόνισε.
Επισήμανε ότι οι κανόνες για το χρέος δεν βοηθούν την ΕΕ να επιστρέψει σε σωστή τροχιά. Κάλεσε την Ένωση να στρέψει την προσοχή της σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως είναι η απουσία ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες, το υψηλό ποσοστό της ανεργίας άνω του 10% στην ευρωζώνη, και το ποσοστό της ανεργίας άνω του 20% σε ορισμένα κράτη-μέλη.
(με πληροφορίες από το capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου