Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Το δικομματικό καθεστώς σπέρνει τον εθνικό διχασμό και οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση

kontranews

Του Γιώργου Βάμβουκα
Το δικομματικό καθεστώς διαπιστώνοντας την δημοσκοπική κατρακύλα του και βλέποντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του, δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να παραμείνει γαντζωμένο στην κυβερνητική εξουσία, σπέρνοντας τον φόβο στους πολίτες και τρομοκρατώντας την ελληνική κοινωνία.
 Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Kontranews (14.9.2014), «Μάζευαν Λεφτά για τους 180 στο Γάμο Κόκκαλη-Μαρτίνου-Θλιβερή Επιστροφή σε Πρακτικές του ‘65», ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega (13.10.2014), σχολιάζοντας το γεγονός του ενδεχόμενου χρηματισμού, προκάλεσε την παρέμβαση της αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρίας Γκοτζαμάνη, προκειμένου να διερευνηθεί, αν έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας βουλευτή. Παράλληλα, οι πρωτοφανείς και δόλιες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, ότι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, “αποκαλύπτεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και υποκινητής πολιτικής ανωμαλίας σε κρίσιμες για τον τόπο στιγμές”, σπέρνουν τον εθνικό διχασμό και ωθούν τη χώρα σε εξαναγκαστική πτώχευση.
Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις μας περί της συντελούμενης δραματικής επιδείνωσης των Δημοσίων Οικονομικών και της πιθανότητας άμεσης εκδήλωσης σοβαρού πιστωτικού γεγονότος, φαίνεται ότι μάλλον θα επαληθευτούν. Στις 7 Απριλίου 2014, σε άρθρο μου με τίτλο “ Τα απεχθή σενάρια για την οικονομία και το γλέντι των κερδοσκόπων”, από τη στήλη αυτή έγραφα μεταξύ άλλων τα εξής: «Στη σημερινή μας ανάλυση, θα περιγράψουμε ένα πιθανό απεχθές σενάριο για την ελληνική οικονομία, το οποίο ευχόμαστε τους επόμενους μήνες να μην επαληθευτεί… Μετά το πρώτο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους τον Μάρτιο του 2012, τα “περιθώρια” (spreads) των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, το καλοκαίρι του 2012 κυμαίνονταν γύρω στις 3.500 μονάδες βάσης…

Σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς, το καλοκαίρι του 2012 η συνολική αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μακρόχρονης διάρκειας, που κυκλοφορούσαν στην δευτερογενή αγορά, ανερχόταν σε 170 δις ευρώ (€). Από τα 170 δις €, η αξία των 10ετών ομολόγων εκτιμήθηκε σε 77 δις €. Συνεπώς, οι διεθνείς τζογαδόροι σαν τον Τζώρτζ Σόρο, το καλοκαίρι του 2012 αγόραζαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην δευτερογενή αγορά σε εξευτελιστικές τιμές, δηλαδή στο 25% έως 35% της ονομαστικής τους αξίας. Ας υποτεθεί τα κοράκια με τα επιθετικά τους hedge funds και τις κερδοσκοπικές πλατφόρμες τους, είχαν αγοράσει στην δευτερογενή αγορά με 30 δις €, ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 δις €.… Τα spreads των 10ετών ομολόγων σήμερα (7.4.2014) βρίσκονται γύρω στις 450 μονάδες…
Άρα, αν ο Σόρος και τα διάφορα αρπακτικά της παγκόσμιας κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2012 είχαν αποκτήσει ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 100 δις € μόλις με 30 δις €, δύνανται να τα ξεφορτωθούν σήμερα εισπράττοντας τουλάχιστον 50 δις €, πραγματοποιώντας κέρδος 20 δις € (50-30=20)… Αν η επιδείνωση των κύριων μακροοικονομικών δεικτών συνεχιστεί και η ζωντανή πραγματικότητα αποδείξει ότι τα μεγάλα λόγια του κ. Σαμαρά περί συντελούμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ήταν προεκλογικά σλόγκαν, αναπόφευκτα τα spreads των κρατικών ομολόγων θα εκτοξευτούν προς τα πάνω. Υπό το πρίσμα αυτών των πιθανών σεναρίων, η δυαρχία Σαμαρά-Βενιζέλου θα είχε χειρότερη τύχη από εκείνη του ΓΑΠ και σαν κλεφτοκοτάδες θα εγκατέλειπαν την κυβερνητική εξουσία. Θα εξαφανίζονταν δια προσώπου γης».
 Το άρθρο μας της 7ης Απριλίου 2014 ήταν προφητικό. Τα spreads των 10ετών ομολόγων κυμαίνονται σήμερα (14.10.2014) γύρω στις 600 μονάδες βάσης. Οι άστοχες και σχιζοφρενικές δηλώσεις τον Αύγουστο του 2014, των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Χαρδούβελη και της λοιπής καθεστωτικής νομενκλατούρας, ότι, η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και από τον Οκτώβριο θα δανείζεται ελεύθερα στις διεθνείς χρηματαγορές, εκτόξευσε τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων από τις 400 περίπου μονάδες που ήταν στο τέλος Αυγούστου, στις 600 μονάδες που είναι σήμερα. Ο Σόρος και οι υπόλοιποι γύπες της διεθνούς κερδοσκοπίας κάνουν πάρτι στο πτώμα της Ελλάδας. Το δικομματικό καθεστώς με τις λανθασμένες πολιτικοοικονομικές αποφάσεις του, καλλιεργεί την αβεβαιότητα και σπέρνει τον πανικό ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας. Σαμαράς, Βενιζέλος και σία είναι πολύ επικίνδυνοι για την πατρίδα και ο ελληνικός λαός πρέπει άμεσα με το βόλι της ψήφου του, να τους εκδιώξει από την κυβερνητική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου