Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Νέα Κρήτη


«Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα», έγραψε ο Κλάουζεβιτζς τυποποιώντας στην σύγχρονη εποχή κάτι που στην κλασική ήταν αυτονόητο. Ότι δηλαδή ο πόλεμος είναι εξαρτημένη μεταβλητή της Πολιτικής, ότι δεν έχει δική του αυτοδύναμη ύπαρξη και ότι θα πρέπει να εντάσσεται στην λογική των πολιτικών στόχων.
Του Παναγιώτη Ήφαιστου *
Πολιτικός στόχος εδώ είναι η διεθνής νομιμότητα. Ένα κράτος, έγραψε πολύ σωστά ο Hans Morgenthau, δεν είναι βιώσιμο εάν δεν μπορεί να διαφυλάξει αυτό που του προσφέρει η διεθνής νομιμότητα. Τα πολεμικά μας μέσα απαιτείται να έχουν ως στρατηγική την αποτροπή πολέμου με τρόπο που θα διασφαλίζει αυτό που προσφέρει η διεθνής νομιμότητα και να μην σαπίζουν στα καταφύγιά τους αλλά να τυγχάνουν ποικιλοτρόπως αξιοποίησής τους (δεν εννοώ συνθήματα «στα άρματα στα άρματα» αλλά την διακρατική σχοινοβασία και με τρόπο που εντάσσεται στην λογική εξυπηρέτησης των πολιτικών σκοπών με τον σωστό τρόπο που μόνο ηλίθιοι θα έλεγαν ότι δεν συνεπάγεται και την πιθανή χρήση βίας και κυρίως απειλή χρήσης βίας).
Η χρήση πολεμικών μέσω δεν περιορίζεται, εξάλλου, στην έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων με γειτονικά κράτη ή αποτρεπτικό ανέμισμά τους για αποτροπή. Όταν τα έχεις απαιτείται να είσαι ενεργός παίχτης των στρατηγικών εξελίξεων. Εξελίξεις οι οποίες μετά το 1990 είναι καταιγιστικές ενώ τα τελευταία χρόνια Ανατολικά εξελίχθηκαν σε μια κινούμενη δίνη που αλλάζει τις στρατηγικές ισορροπίες όπως εξελίχθηκαν τους τελευταίους αιώνες.

Στην περίπτωση των σχέσεων με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο να θυμίσω γνωστά πράγματα. Μεταξύ άλλων. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη της ΚΔ, συνδέεται υπαρξιακά με τους κύπριους, στην Κύπρο παίζεται η επιβίωση του νεοελληνικού κράτους και όλες οι περιφερειακές ή μεγάλες δυνάμεις θα εκλάμβαναν την αξίωση της Ελλάδας να έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο ως το πιο φυσιολογικό πράγμα.
Αντ' αυτού; Η Ελλάδα είναι πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά ανύπαρκτη. Γέλωτες, θλίψη και αηδία προκαλεί όταν διαβάζουμε ότι ενόψει επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο η Αθήνα εξέφρασε την … ανησυχία της. Από παίχτης μετατρεπόμαστε σε υποχείριο, έρμαιο και υποψήφιο πρόβατο για φρικτή σφαγή.
Όπως τόσοι άλλοι στην περιφέρεια όταν εμείς οι ίδιοι πείσουμε τους άλλους ότι είμαστε αναλώσιμοι οι συνέπειες θα είναι μοιραίες. Εμείς τα τελευταία χρόνια καθημερινά αυτό μόνο κάνουμε και τίποτα άλλο.
* Ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος είναι πρόεδρος Τμήματος Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου