Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

«Ελληνικέ λαέ, η δραχμή αυτή είναι δική σου! Μην αφήσεις...»

kontranews

του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Η απεγνωσμενη - χρησιμοποιούμε τη λέξη με πλήρη επίγνωση της έντασης που κουβαλάει... - κίνηση, να επιστρατευθεί ο φόβος, ο πιο ψυχρός οικονομικός φόβος για την ήδη παραζαλισμένη μέση τάξη, γύρω από τις καταθέσεις και τη μοίρα τους “σε περίπτωση νίκης ΣΥΡΙΖΑ”, αληθινά δείχνει ότι το πράγμα ξεφεύγει.
Δυστυχώς, η απειλή αυτή όχι απλώς για την σταθερότητα ή για την οικονομική πολιτική ή (παλιότερα) για την ισοτιμία του νομίσματος, τώρα ευθέως για τις καταθέσεις με νωπή την μνήμη της φυγής ενός 20% των καταθέσεων  στο ξεκίνημα της κρίσης, κι ενός ακόμη 15% στην συνέχεια, διαθέτει ισχυρούς τίτλους ευγενείας στην πολιτική μας ζωή.
Όταν λέμε “τίτλους ευγενείας”, τι εννοούμε! Σε έναν απο τους σημαντικότερους - και πολιτικά αγνότερους - διαμορφωτές οικονομικής πολιτικής της μεταπολεμικής/προχουντικής Ελλάδας, τον Παναγή Παπαληγούρα, ανήκει το φρικαλέο σλόγκαν: “Ελληνικέ λαέ, η δραχμή αυτή είναι δική σου! Μην αφήσεις τον Παπανδρέου [τον Γεώργιο, εννοείται, τον και γενάρχη] να στην πάρει”. Υπονομευτικό, εκφοβιστικό, όμως άλλο είναι το πιο σημαντικό: ότι δεν υπήρξε αποτελεσματικό. Καθόλου!
Θα μπορούσε, βέβαια, να αντιπαρατηρήσει κανείς ότι η διαχείριση δια του φόβου - όχι πάντως με τέτοιας ωμότητας διατυπώσεις, αλλά δια του φόβου - έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη δίδυμη εκλογή του 2012. Κυρίως στις εβδομάδες μεταξύ του Μαΐου και του Ιουνίου, η ανακίνηση της ανασφάλειας μιας διαχείρισης ΣΥΡΙΖΑ στις καταθέσεις ειδικά έπαιξε τον ρόλο της (Με την τοποθέτηση Μανόλη Γλέζου περί “αξιοποίησης” των καταθέσεων για επενδύσεις την μια, περί αναγκαστικού δανεισμού την άλλη. Τελικά οι Συριζαίοι την έβγαλαν καθαρή, πάντως).

Κάπως πιο πίσω, την αποχή της ηρωϊκής “πολιτικής διαπραγμάτευσης” Βαγγέλη Βενιζέλου με την τρόικα - εκείνη που μας κόστισε τον ΕΤΗΔΔΕ/Χαράτσι Βενιζέλου, ήδη ΕΝΦΙΑ, και άντε να ξεμπλέξεις! - υπήρξε και η αληθινή απειλή, ενός αντίστοιχου “τέλους”, εφάπαξ (κι όποιος θέλει το πιστεύει...) επί των καταθέσεων που δεν είχαν φυγαδευθεί, προκειμένου να διορθωθεί η δημοσιονομική ανισορροπία στον ορίζοντα 2012. Μόνον που, τότε, η πληροφορία δεν είχε κυκλοφορήσει ανοιχτά.
Πάντως, η τωρινή εκδοχή όπως χρεώθηκε - βέβαια με δική του υπερπροθυμία! - στον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εν συνεχεία λιθοβολήθηκε απ’ όλους, μα όλους! - ξεκίνησε ούτως ή άλλως από του Αντώνη Σαμαρά την αναφορά σε bank run.

 Αφορά που άλεσε, προπαντός, ο φίλιος της Κυβέρνησης Τύπος. Και η αντίστοιχη μπλογκόσφαιρα. Ώσπου” εισεπράχθη” αυτό στα spreads, και τώρα τρέχουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου