Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η οικονομία ανακάμπτει και τα εθνικά φέσια πολλαπλασιάζονται. Εύγε κ. Σαμαρά!

kontranews

του Γιώργου Βάμβουκα
Ο Στουρνάρας και ο Χαρδούβελης με τους παπαχελάδες, τους πρετεντέριδες και τον θέμο, μας κάνουν πλύση εγκεφάλου από το πρωί μέχρι το βράδυ, ότι, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Έστω ότι αποδεχόμαστε τους ισχυρισμούς των παπαχελάδων και του ποινικά διωκόμενου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου περί συντελούμενης ανάκαμψης της οικονομίας. Ωστόσο, η ζωντανή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που μας περιγράφουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, με τα παχιά και μεγαλόστομα λόγια τους.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το υπουργείο Οικονομικών από ανεξόφλητους φόρους, προσαυξήσεις προστίμων, κ.λπ., ανήλθαν σε 70,1 δις ευρώ (€) έναντι 60,4 δις € που ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία, αυξάνουν 1,1 δις € κάθε μήνα, γεγονός πρωτόγνωρο για μια χώρα, που ο πρωθυπουργός της ισχυρίζεται πως η οικονομία της διανύει αναπτυξιακή τροχιά. 
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2014, τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ και τους υπόλοιπους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμώνται σε 16 δις €. Συνεπώς, υπάρχει ένα εθνικό φέσι προς το υπουργείο Οικονομικών και τους κοινωνικοασφαλιστικούς φορείς τουλάχιστον 86 δις € (70+16=86), το οποίο σχετίζεται άμεσα με το σκέλος των κρατικών εσόδων, αποτυπώνοντας το βαθύτατο ρήγμα ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος. 

Από την άλλη μεριά, μέγας οφειλέτης είναι και το ελληνικό δημόσιο, του οποίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, υπολογίζονται τουλάχιστον σε 9 δις €, εκ των οποίων τα 3 δις € αφορούν οφειλές του τομέα υγείας (ΕΟΠΥΥ, κ.ά.) προς τρίτους (φαρμακευτικές εταιρείες, κ.ά.). Το ποσό των 9 δις € συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των Δημοσίων Οικονομικών, καθότι αφορά ποσό που δεν καταγράφεται στο επίσημο δημόσιο χρέος της χώρας. Άρα, στα θεμέλια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καραδοκεί ένα βραδυφλεγές χρέος, δηλαδή ένας εκρηκτικός μηχανισμός χρέους, που τον Σεπτέμβριο του 2014 εκτιμάτο σε 95 δις € (86+9=95). 
Τα εθνικά φέσια όμως δεν έχουν τελειωμό. Τα «κόκκινα δάνεια» στις εγχώριες τράπεζες, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτιμώνται σήμερα σε 82 δις €. Συνεπώς, το εθνικό φέσι από 95 επαυξάνεται σε 177 δις € (95+82=177). Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι το χρέος των 177 δις €, δεν καταχωρείται ούτε στο επίσημο ιδιωτικό χρέος, ούτε στο επίσημο δημόσιο χρέος της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, οι χορηγήσεις δανείων σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δανείζονται με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, τα χρέη των ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) και οι “συμφωνίες ανταλλαγής” (swaps), ανεβάζουν το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας τουλάχιστον στα 500 δις €. Παράλληλα, τα χρέη των ελληνικών τραπεζών σε ξένους πιστωτές υπολογίζονται σε 210 δις €, ποσό που αθροίζεται στο εξωτερικό χρέος της χώρας.
Εν κατακλείδι, το συνολικό εθνικό φέσι της Ελλάδας εκτιμάται σήμερα σε 886 δις € (177+500+210=887). Το 2009 που χρεοκοπήσαμε και ο ΓΑΠ τον Μάιο του 2010 μας πέταξε στο λάκκο των μνημονίων, το αντίστοιχο εθνικό φέσι ήταν γύρω στα 500 δις €. Ο κύριος Σαμαράς θα μας τρελάνει. Το 2009 που χρεοκοπήσαμε, το εθνικό φέσι ήταν 500 δις και το δημόσιο χρέος ήταν μη βιώσιμο. Το 2014 που το εθνικό φέσι προσεγγίζει τα 900 δις €, δηλαδή 400 δις € περισσότερα από το 2009, η δικομματική νομενκλατούρα δια στόματος Σαμαρά, μας λέει πως το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Η οικονομία ανακάμπτει και τα εθνικά φέσια (χρέη) πολλαπλασιάζονται. Εύγε κ. Σαμαρά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου