Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η κρίση αγγίζει πλέον και τη Γερμανία

Νέα Κρήτη


Σταδιακά, η Γερμανία καθίσταται θύμα των σκληρών πολιτικών της. Mεγάλη μείωση των εξαγωγών, καθώς η υποχώρηση του ευρώ δεν αποδίδει.
Στο 1.3% αναθεωρούν την ανάπτυξη της Γερμανίας σε έκθεσή τους τα γερμανικά ινστιτούτα DIW, IWH, IFO και RWI. Η προηγούμενη πρόβλεψη των ινστιτούτων βρισκόταν στο 1.9% για το 2014. Για το 2015 τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών εκτιμούν την ανάπτυξη στο 1.2% από προηγούμενη πρόβλεψή τους για 2.0%.
Η αρνητική αναθεώρηση έρχεται υπό το βάρος της υποχώρησης των εμπορικών σχέσεων που έχει η Γερμανία, με τα κράτη της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Παράλληλα οι αναλυτές των οικονομικών ινστιτούτων εκτιμούν ότι οι πολιτικές που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πλήττουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας ασκώντας κριτική στη πολιτική ηγεσία.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων για την Ευρωζώνη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ πρόκειται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της για το 2015.
Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά την ανάπτυξη του Α.Ε.Π στο 1.8% για το 2014 και στο 2.0% για το 2015.
Η γερμανική οικονομία παρά την μεγάλη διαφορά της από τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, φαίνεται ότι τελικά δεν μπορεί να επωφεληθεί από την διολίσθηση του ευρώ καθώς τα όποια οφέλη της εξανεμίζονται λόγω της ανάλογης τάσης στο γιέν, αναφέρει το capital.gr.
Παράλληλα η «ζημιά» από την σύγκρουση με την Ρωσία φαίνεται να αφήνει βαθύτερα σημάδια στην οικονομίας της από όσα αρχικά είχαν υποτεθεί.
Η παρατηρούμενη μάλιστα «έξοδος» κεφαλαίων που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων παρά τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις τους, επηρεάζει το εσωτερικό τοπίο αυξάνοντας τις πιέσεις στην Καγκελαρία.
Μάστιγα η μείωση της ζήτησης

Οι γερμανοί οικονομολόγοι εντοπίζουν τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην μέτρια αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και τους βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αναφέρουν ακόμη την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και τονίζουν ότι οι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν. "Οι διεθνείς κρίσεις, όπως η ρωσοουκρανική σύγκρουση και οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ επιβαρύνουν επιπροσθέτως τις οικονομικές προοπτικές", υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "τίποτε δεν μαρτυρά πως οι επιχειρηματίες θα εγκαταλείψουν σύντομα την επιφυλακτική τους στάση στο ζήτημα των επενδύσεων".
Όπως διευκρινίζουν, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν φέτος και του χρόνου κατά 4% τις δαπάνες τους για νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Στην εαρινή έκθεση, οι οικονομολόγοι "έβλεπαν" αύξηση των επενδυτικών δαπανών της τάξεως του 6% (2014) και του 8% (2015). Η οικονομική κάμψη θα πλήξει και την αγορά εργασίας, εκτιμούν οι ερευνητές, προβλέποντας ότι το 2014 ο αριθμός των ανέργων θα σημειώσει μικρή μείωση στα 2,91 εκατομμύρια, ωστόσο, το 2015 θα αυξηθεί και πάλι στα 2,96 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι την κοινή φθινοπωρινή έκθεση για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας συντάσσουν τέσσερις κοινοπραξίες οικονομικών ινστιτούτων, στα οποία ανήκουν το DIW του Βερολίνου, το Ifo του Μονάχου, το RWI του Έσσεν, και το IWH της Χάλε.
Μείωση των εξαγωγών
Μετά την πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και την επιδείνωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ήλθε η σειρά των εξαγωγών να εκπέμψουν ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα για την πορεία της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο Αύγουστο υποχώρησαν κατά 5,8% οι γερμανικές εξαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση, σε μηνιαία βάση, των τελευταίων 5,5 ετών.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση στη μετατόπιση των θερινών διακοπών. Πολλές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή αλλά και μικρότερη εξαγωγική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου των θερινών διακοπών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση των εξαγωγών τον Αύγουστο του 2014 ήταν της τάξεως του 1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.
Επισημαίνεται επίσης πως η υποχώρηση έλαβε θεαματικές διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι τον περασμένο Ιούλιο οι γερμανικές εξαγωγές είχαν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια. Όπως επισημαίνει ο Τόμας Άμεντ της
HSBC, «η χρονική μετατόπιση των θερινών διακοπών αλλοιώνει την εικόνα των εξαγωγών, όμως, η υποχώρηση είναι σημαντική και εν μέρει οφείλεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία». Σύμφωνα με τον αναλυτή, το εξωτερικό εμπόριο θα είναι και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 «ο κύριος πυλώνας του γερμανικού ΑΕΠ, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο».
Eπώδυνες μεταρρυθμίσεις στον Νότο συνιστούν γερμανικά think tank
Η Ευρωζώνη θα βρεθεί να αντιμετωπίζει άλλη μια "χαμένη δεκαετία" εάν οι χώρες της, όπως η Γαλλία, δεν ολοκληρώσουν τις ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo μιλώντας στο CNBC.
"Έχουμε ήδη χάσει, με το ευρώ, μια δεκαετία λόγω αυτών των τεράστιων κεφαλαιακών ροών στη Νότια Ευρώπη που δεν ήταν τόσο παραγωγικές και θα χάσουμε ακόμα μια δεκαετία εάν δεν δράσουμε", δήλωσε στο CNBC.
Σημείωσε παράλληλα ότι το βασικό πρόβλημα της Ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία ήταν η μετατόπιση των καταθέσεων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης οι οποίες "κατανάλωσαν" το κεφάλαιο αυτό αντί να το χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν την παραγωγή στις οικονομίες τους.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να γνωρίσουν μια επώδυνη υποτίμηση προκειμένου να επιστρέψουν και πάλι στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί να συνεχιστεί ο δανεισμός με τα χαμηλά επιτόκια την τρέχουσα περίοδο της χαμηλής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού, ο Ζιν υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
(με πληροφορίες από capital.gr, Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου