Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΗ ΥΦΕΣΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ !

iskra

ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ  
Όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι η ευρωζώνηαλλά και η ΕΕ, έχουν εισέλθει στην τρίτη φάσητης κρίσης τους, η οποία μαζί με τα αποτροπιαστικά οικονομικοκοινωνικάχαρακτηριστικά, παίρνει και διαστάσειςπολιτικής κρίσης με την άνοδο τωνακροδεξιών και νεοφασιστικών δυνάμεων να συνιστούν νέα απειλή για τους λαούς της ΕΕ.  
Ακόμα και ο Joaquin Almunia, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος ανταγωνισμού, έφτασε στο σημείο να τοποθετεί τη δυναμική της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πιο χαμηλό επίπεδο, μαζί με την Ιαπωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ηανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η οποία ακολουθεί φθίνουσα πορεία από τα μέσα της δεκαετίας του '90.    
Μάλιστα, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια του φόρουμ «Νέα Οικονομία», η ζώνη του ευρώ έχει περάσει δύο υφέσεις, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από τον κίνδυνο να υποστούμε και μίατρίτη».  
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν φτάνει στο σημείο να ομολογεί ανοιχτά «λάθη» στο σχεδιασμό της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μόνο που τα εντοπίζει σε ελλείψεις όπως αυτή της τραπεζικής ενοποίησης, η οποία θα επιδεινώσει τα κρισιακά φαινόμενα της ΕΕ.  

Παράλληλα, σημείωσε ότι η τρίτη φάση της κρίσης, μετά τη χρηματοπιστωτική και την οικονομική, μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική κρίση.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Το τραγικό για την πολιτική κρίση, στην οποία αναφέρεται ο ΧΑλμούνια, είναι ότι δεν την προκαλεί με δημιουργικό ανατρεπτικό τρόπο η Αριστερά στην ΕΕ αλλά η ακροδεξιά και η νεοφασίζουσα δεξιά.
Αυτό το έλλειμμα Αριστεράς στην ΕΕ οφείλεται κατά ένα μεγάλο ή και κύριο λόγο, στο γεγονός ότι τααριστερά κόμματα της ΕΕ έχουν υποταχθεί σε μεγάλο βαθμό στην ευρωλαγνεία και στην προσήλωση του ευρώ, έχοντας απωλέσει τα πιο ορμητικά ριζοσπαστικά, λαϊκά και ταξικά χαρακτηριστικά τους.
Αυτήν την ώρα η Αριστερά στην Ευρώπη χρειάζεται μια ριζοσπαστική επαναθεμελίωση, μακριά από το δογματισμό αλά τις τάσεις ενσωμάτωσης και μετάλλαξης. Μια ριζοσπαστική επαναθεμελίωση που θα της προσδώσει φρεσκάδαζωντάνιαδυναμισμό και αξιοπιστία στα πληττόμενα πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα.
ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ;
Από μια άλλη σκοπιά, η μεγάλη ισπανική τράπεζα BBVA επισημαίνει σε έκθεσή της, «πως το Φθινόπωρο προαναγγέλλει σημαίνουσες προκλήσεις. Τα οικονομικά προβλήματα - ιδίως στην Ευρωζώνη - ενδέχεται να ενταθούν» προειδοποιεί χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι «ασθμαίνουσα ανάπτυξη, αποπληθωρισμός και στασιμότητα αποτελούν βραχνά για την ευρωπαϊκή οικονομία».
Την ίδια ώρα, το προαναγγελθέν τέλος της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed οξύνει τα προβλήματα και στις αναδυόμενες αγορές.
«Η ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει την οικονομία των αναδυόμενων οικονομιών» εκτιμά η ισπανική τράπεζα. 
«Μάλιστα, συνδυάζοντας τα προαναφερθέντα προβλήματα με τις εν εξελίξει γεωπολιτικές εντάσειςδημιουργείται, ισχυρίζεται η BBVA, ένα αρκετά εύφλεκτο κράμα, ικανό να πυροδοτήσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή!»
ΝΤΙΝΟΣ ΛΗΜΝΙΟΣ
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου