Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΡΟΥΣΕΦ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

iskra

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ούτε είκοσι μέρες δεν απομένουν ως τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, ο οποίος θα λάβει χώρα στις 26 Οκτωβρίου. Θα αναμετρηθούν η νυν πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, προερχόμενη από το κεντροαριστερό Κόμμα Εργατών, με τον δεξιό και ζάπλουτο Αέσιου Νέβες, εγγονό του χουντικού προέδρου της χώρας πριν από τριάντα χρόνια, Τανκρέδου Νέβες. Στον πρώτο γύρο η Ντίλμα Ρούσεφ πήρε το41,59% των ψήφων και ο Νέβες το 33,55%. Καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την προεδρική εκλογή είναι το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων της οικολόγου υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρίνα Σίλβα, η οποία στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσοστό του21,32%, μένοντας φυσικά εκτός του δεύτερου γύρου.
Η Μαρίνα Σίλβα εντελώς τυχαία βρέθηκε υποψήφια πρόεδρος, καθώς τον Αύγουστο σκοτώθηκε σε συντριβή αεροπλάνου ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Εντουάρντου Κάμπους. Η Σίλβα βρέθηκε στους σοσιαλιστές αφού απέτυχε να φτιάξει δικό της κόμμα. Μόλις πριν από έναν μήνα ανακηρύχθηκε υποψήφια πρόεδρος! Τα πήγε όμως θαυμάσια. Βοηθούμενη προκλητικά από το κατεστημένο, που την εμφάνιζε ακόμη και ως προπορευόμενη της Ρούσεφ στην πρόθεση ψήφου, η Σίλβα δίχασε σε αναλογία 1 προς 2 τις ψήφους που σχεδόν στο σύνολό τους θα πήγαιναν στη Ρούσεφ και απέτρεψε την εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, παλιά κεντροαριστερός που έγινε πατριάρχης της Δεξιάς κυβερνώντας από το 1995 ως το τέλος του 2002, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει προσωπικά να πείσει τη Μαρίνα Σίλβα να κατευθύνει τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν τον δεξιό υποψήφιο Αέσιου Νέβες στον δεύτερο γύρο. Πιθανότατα δεν θα καταφέρει τίποτα ουσιαστικό.
Ακόμη κι αν η Μαρίνα Σίλβα βγει ανοιχτά υπέρ του δεξιού υποψηφίου, όπως πιθανότατα θα κάνει, αποκλείεται να την ακολουθήσει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της του πρώτου γύρου. Ο λόγος είναι απλούστατος. Οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και υποτίθεται ότι το κόμμα αυτό συσπείρωσε την αριστερή δυσαρέσκεια κατά της πολιτικής της προέδρου Ρούσεφ, την οποία δεν θεωρούν επαρκώς φιλολαϊκή. Ειναι πολύ δύσκολο λοιπόν γι' αυτούς να ψηφίσουν μαζικά υπέρ του δεξιού Νέβες, όσο κι αν δεν ικανοποιούνται με την πολιτική της Ρούσεφ, όσο κι αν την αντιπαθούν ως πρόσωπο. Η Ρούσεφ προέβαλε στην προεκλογική της εκστρατεία το γεγονός ότι στη διάρκεια της θητείας της δημιούργησε 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, πρώτα απ' όλα με παρεμβατικές δημόσιες επενδύσεις, σε μια χώρα με 200 εκατομμύρια πληθυσμό. «Ο λαός της Βραζιλίας δεν μπορεί να επιστρέψει σε εκείνους που οδήγησαν τη χώρα σε κατάρρευση τρεις φορές» δήλωσε αναφερόμενη στον Αέσιου Νέβες, τον δεξιό αντίπαλό της. «Οι Βραζιλιάνοι θα απορρίψουν τα φαντάσματα του παρελθόντος!» υπογράμμισε.

Την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονται σοβαροί αναλυτές που κάθε άλλο παρά θα χαρούν από ενδεχόμενη επανεκλογή της Ντίλμα Ρούσεφ. «Ο Νέβες γοητεύει τις αγορές της Βραζιλίας με τη δεύτερη θέση στις εκλογές» τιτλοφορούσαν σχεδόν ολοσέλιδη ανάλυσή του οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Ο υπέρ των επιχειρήσεων υποψήφιος άνοιξε την πόρτα σε συμμαχίες για να νικήσει την πρόεδρο στον δεύτερο γύρο» προσέθετε ο υπότιτλος της μεγάλης ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου. Η ανάλυση αυτή όμως κατέληγε κατά τον εξής τρόπο: «Αναλυτές είναι αβέβαιοι πόσο μεγάλο μέρος της βάσης υποστήριξης της Μ. Σίλβα μπορεί να μεταφερθεί στον Νέβες. Μερικοί πιστεύουν ότι η αντι-Ρούσεφ ψήφος που αρχικά πήγε προς αυτήν μεταφέρθηκε προς τον Νέβες την τελευταία εβδομάδα, όταν κατέρρευσε η υποστήριξη προς τη Σίλβα. Οι ψηφοφόροι που έμειναν μαζί της είναι πιθανότερο ότι ήταν αριστερά κλίνοντες και αυτοί θα πάνε στο Κόμμα των Εργατών (σ.σ. της προέδρου Ρούσεφ) στον δεύτερο γύρο, έλεγαν οι αναλυτές». Η ενδεχόμενη επικράτηση της Ρούσεφ στις 26 Οκτωβρίου κατά κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί φθορά.
Αυτό είναι πολύ ορατό στη σύνθεση του κοινοβουλίου. Από τους 513 βουλευτές, το Κόμμα των Εργατών της Ρούσεφ, που είχε 88, τώρα πήρε μόνο 70. Οσο για τον Νέβες, από 44 βουλευτές που είχε τους έκανε 54. Με άλλα λόγια, το πρώτο κόμμα έχει το... 13,6% των βουλευτών και το δεύτερο το 10,5%!Ούτε το 25% και τα δύο κόμματα μαζί! Αν πάντως απορείτε πού έχει πάει το θηριώδες υπόλοιπο του... 75% των βουλευτών, μάλλον θα σας λυθεί η απορία αν σας πούμε ότι την Κυριακή μπήκαν στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας... 28 (!!!) κόμματα αντί των 22 που υπήρχαν μέχρι τώρα. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για να περάσει κάποιος νόμος από τη Βουλή η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνεί διαπραγματευόμενη με καμιά... δεκαπενταριά μικρά κόμματα και κομματίδια! Πώς τα καταφέρνει, ο Θεός κι η ψυχή της!
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου