Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

iskra

ΣΤΟΥΣ 40 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΚΑΜΠΑΝΙ, ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ Ι.Κ.
Οι Κούρδοι είναι εξοργισμένοι με την απάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης για την προέλαση του Ισλαμικού Κράτουςκαι τις μάχες στο Συριακό Κομπανί όπου καθημερινά οι Κούρδοι μαχητές πολεμούν με ηρωισμό τους μισθοφόρους τζιχαντιστές με πενιχρά μέσα.
Πλέον οι οδομαχίες σε πολλές τουρκικές πόλεις είναι καθημερινές λόγω των διαδηλώσεων αγανακτισμένων των Κούρδων, οι οποίοι απαιτούν από την Τουρκία να στηρίξει την μάχη των Κούρδων συμπατριωτών τους στη Συρία ενάντια στο ΙΚ. Μάλιστα, η κυβέρνηση προετοιμάζει να θέσει στο πλευρό της αστυνομίας και το στρατό, ενώ σκοτεινό ρόλο στις αιματηρές οδομαχίες παίζουν και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις ισλαμιστών, που πρόσκεινται στο κόμμα του Ερντογάν. Σε αυτές τις τελευταίες οργανώσεις πρέπει να αποδωθούν και τα φαινόμενα λιντσαρίσματος Κούρδων διαδηλωτών, αφού όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης 4 ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου ενώ άλλοι 3 κάηκαν ζωντανοί.
Οι Κούρδοι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως κρατικά κτίρια (αστυνομικά τμήματα κλπ) και οχήματα, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και σε καταστήματα.
Την Πέμπτη (9/10) το απόγευμα, στο χορό των κινητοποιήσεων πέρασε και το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει στην προσαγωγή 28 φοιτητών. Την ίδα μέρα στο Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία σημειώθηκαν και στις πολίτικες συνοικίες ΠέραΟκμεϊντανί, και Γκάζι.

Στη Σμύρνη δύο χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Αλσαντσάκ για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις επιθέσεις στο Κομπάνι όσο και για τα επεισόδια σε όλη την Τουρκία. Στα Άδανα οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και έστησαν οδοφράγματα. Σε διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ δύο ομάδων, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του. Στο Βαν διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν στα γραφεία μιας ισλαμικής οργάνωσης. Οι ισλαμιστές κρατούσαν ρόπαλα έτοιμοι να προστατεύσουν τα γραφεία τους. Η αστυνομία επενέβη και διέλυσε τους διαδηλωτές.
Στην Προύσα μια ομάδα που ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις στο Κομπάνι αντιμετώπισε την αντίδραση της αστυνομίας και πολιτών της γειτονιάς. Έξω από τα σπίτια τους κρατώντας ρόπαλα βγήκαν ακόμη και γυναίκες. Η αστυνομία τους διέλυσε με δακρυγόνα.
Στην πόλη Άγρι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του δημαρχείου και σε πολλά αυτοκίνητα. Έριξαν μολότοφ σε μαγαζιά και τράπεζες. Στο Σιίρτ ένα άτομο προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.
Στο Ντιγιάρμπακιρ επεκτάθηκε η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι στις 6.00 το πρωί της Παρασκευής (10/10)
ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε χθες το βράδυ μετά τη σύσκεψη ασφαλείας που έγινε στην Άγκυρα με αφορμή τις διαδηλώσεις ότι δεν θα θυσιάσουν την διαδικασία επίλυσης του κουρδικού απέναντι στους βανδαλισμούς. "Θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους βάνδαλους και θα λάβουμε τα μέτρα μας", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Επέκρινε ακόμη και την αντιπολίτευση η οποία όπως είπε ενεθάρρυνε τον κόσμο να βγει στους δρόμους. "Ο λαός μας τα βλέπει πολύ καλά αυτά. Όλοι βλέπουμε πως προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους βανδαλισμούς. Καλώ όλους τους πολίτες να παρακολουθούν τα γεγονότα με ηρεμία", είπε ο Νταβούτογλου.
ΛΑΒΡΟΦ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι ΝΤV, σχολίασε τον όρο που βάζει η Τουρκία για χερσαία επέμβαση, δηλ. την ανατροπή του Άσαντ, λέγοντας ότι «με το να χρησιμοποιεί (η Τουρκία) ως παραβάν την τρομοκρατία, με σκοπό να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία, είναι κάτι που η Ρωσία δεν δέχεται. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
ΟΙ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ 
Οι κουρδικές δυνάμεις υπερασπίζονται γενναία σήμερα το "τετράγωνο ασφαλείας" όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο τους στη συριακή πόλη Κομπάνι, αντιμωπίζοντας την προώθηση των μισθοφόρωντζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι οποίοι πλησιάζουν στα τουρκικά σύνορα.

Παράλληλα οι αεροπορικές δυνάμεις του των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έπληξαν με τέσσερις επιδρομές που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα το πρωί θέσεις του ΙΚ στη νότια και την ανατολική περιφέρειες αυτής της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία. Τα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εκ νέου το πρωί της Παρασκευής (10/10) επιδρομές ανατολικά του Κομπάνι.

Οι μάχες μαίνονται γύρω από το "τετράγωνο ασφαλείας", μετά την κατάληψη χθες, Πέμπτη, του κτιρίου των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας όπου οι τζιχαντιστές έχουν οχυρωθεί σήμερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Γίνονται συγκρούσεις ανατολικά και νοτιοανατολικά του τετραγώνου ασφαλείας", διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Το εν λόγω "τετράγωνο ασφαλείας" βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, περίπου ένα χιλιόμετροαπό τα τουρκικά σύνορα. "Οι τζιχαντιστές επιχειρούν να φθάσουν πάση θυσία στο μεθοριακό πέρασμαμε την Τουρκία περικυκλώνοντας τη βόρεια πλευρά", διευκρινίζει ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Καθώς απειλούνται από τα πλήγματα του συνασπισμού και δεν μετακινούνται πλέον σε φάλαγγες, "οι τζιχαντιστές μεταφέρουν τώρα τα πυρομαχικά προς το Κομπάνι πάνω σε μοτοσικλέτες", επισημαίνει.

Από τη Δευτέρα, το Κομπάνι, γνωστό και με την αραβική ονομασία Άιν αλ-Άραμπ, είναι το θέατρο λυσσαλέων οδομαχιών. Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εντούτοις δυσμενής για τους Κούρδους, καθώς το ΙΚ έχει στην κατοχή του τεθωρακισμένα οχήματα και εξελιγμένα όπλα.
ΤΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΥΡΔΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία βλέπει με τρόμο την άτυπη συμμαχία που έχουν συμπήξει το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία με τους Κούρδους σε αυτή την χώρα, ενώ ψάχνει τρόπους για να εισβάλει στο Συριακό έδαφος, διεκδικώντας επικυρίαρχο ρόλο στη γειτονική χώρα μέσω ενος φιλικού - φιλοτουρκικού "light" ισλαμικού καθεστώτος.
Αυτός είναι ο λόγος που Ερντογάν - Νταβούτογλου παροτρύνουν ανοικτά τις ΗΠΑ να επέμβουν με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, αντί των "αναποτελεσματικών" αεροπορικών βομβαρδισμών, πράγμα που θα υποβοηθήσει και τη δική τους συμμετοχή με τουρκικό στρατό στη Συρία.
Όλοι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας μπορεί να αποδειχθούν χίμαιρα μπροστά στις ανεξέλεγκτες και θυελλώδεις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή που συντρίβουν όποιες προθέσεις εκδηλώνονται, συμπεριλαμβανομένων και των σχεδιασμών των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής Δύσης.
Η ευρύτερη περιοχή μας έχει τυλιχτεί σε σκοτεινά χαοτικά νέφη ανακατατάξεων, ρευστότητας και πολέμων, που γίνονται όλο και πιο πυκνά.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν αυτήν την ώρα πολύ μεγάλους κινδύνους και απειλές. Οιπροκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια κρίσιμη πτυχή αυτών των κινδύνων, που εξαιτίας και της Κουρδικής εξέγερσης, μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε θερμές καταστάσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι κυρίαρχοι κύκλοι καθεύδουν και δορυφοροποιούνται ακόμα περισσότερο.
Ελλάδα και Κύπρος σε αυτή την συγκυρία δεν χρειάζονται μόνο μια νέα προοδευτική οικονομική πολιτική αλλά επειγόντως και μια νέα εξωτερική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου