Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΚΤ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

iskra

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ “ΦΤΗΝΗ” ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS  
Νέες εξελίξεις διαμορφώνονται πιθανότατα στον τραπεζικό κλάδο, με τη Wall Street Journal να αποκαλύπτει ότι ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδαστην Ιταλία, στην Ισπανία και τηνΠορτογαλία, και οι οποίες αφορούν τη μετατροπή της λεγόμενης "αναβαλλόμενης φορολογίας" (τέχνασμα και δώρο των κυβερνήσεων προς τους τραπεζίτες) σε πιστωτική απαίτηση.  
Οι ανησυχίες της ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την εκχώρηση άρον-άρον και κοψοχρονιά των τραπεζών στα ξένα funds (βλ. εδώ).
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ανησυχίες της ΕΚΤ έγκειται στο ότι οι αλλαγές στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα εκθέτουν τους φορολογούμενους σε κινδύνους σε περίπτωση που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα επόμενα χρόνια.
Οι αλλαγές μπορούν επίσης να μειώσουν την πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών ώστε να αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Επίσης, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα ενός νέου γύρου προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress test), όταν μάλιστα αναμένονται τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ.
"Η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει γι 'αυτό", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ στη Wall Street Journal.

Η ανησυχία της ΕΚΤ διατυπώνεται επίσης σε μια νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την Πορτογαλία.
Στη γνωμοδότηση αυτή η ΕΚΤ συνιστά στις πορτογαλικές αρχές να αξιολογήσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου από τη σκοπιά του δημόσιου χρέους και της βιωσιμότητα του, ενώ προειδοποιεί για την ανάγκη να σπάσει ο δεσμός μεταξύ του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους.
Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια προβλέπουν ότι τα στοιχεία ενεργητικού που στηρίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο (deferred tax assets) και εξαρτώνται από τη μελλοντική κερδοφορία πρέπει βαθμιαία να αφαιρεθούν από τα ίδια κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης των τραπεζών έως το 2018.
"Πρόκειται για χρήματα που δίδονται στις τράπεζες απευθείας από τους φορολογούμενους", δήλωσε ο Nicolas Véron, επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη επίσημες εκτιμήσεις για το συνολικό αντίκτυπο της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστώσεις στις τέσσερις χώρες.
Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι πιστώσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου