Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Γ.Βαρουφάκης: «Πλήττεται η αξιοπιστία της ΕΚΤ η οποία κάνει τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες των τραπεζών»

stokokkino


Ελλάδα Αναζητείται η ρευστότητα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να "περάσει" τις ελληνικές τράπεζες από τα stress tests και μετά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. «Πλήττεται η αξιοπιστία της ΕΚΤ η οποία κάνει τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες  των τραπεζών», το σχόλιο του Καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στην εκπομπή του στο Κόκκινο.   «Πλήττεται η αξιοπιστία της ΕΚΤ η οποία κάνει τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες  των τραπεζών», το σχόλιο του Καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη,  για τα αποτελέσματα   των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών που έδειξαν αντοχή στις 4 συστημικές τράπεζες.

«Μόνο αν καλυτερέψουν τα πράγματα στην πραγματική οικονομία , τότε θα ορθοποδήσουν οι ελληνικές τράπεζες», εκτιμά μέσω του Κόκκινου, ο καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών, Κώστας Μελάς.

Αντιθέτως την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης χαιρέτισε  σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω γραπτής ανακοίνωσης που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, επαινώντας  την αποφασιστικότητά της ΕΚΤ, να επαναλαμβάνει ανάλογους ελέγχους σε ετήσια βάση.

Με τα λεφτά των  φορολογουμένων και την ομπρέλλα  προστασίας της Ευρωπαικής Κεντρικής  Τράπεζας, πέρασαν τα  τέστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση  σχεδιάζει την επόμενη μέρα με μοχλό το μαξιλάρι των 11,4 δις  και την συμμετοχή του  Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης στα πιστωτικά ιδρύματα.

Τόσο η συμφωνία που έγινε  ώστε να συνυπολογιστούν στα τελικά αποτελέσματα  οι αυξήσεις κεφαλαίου κατά 8,3 δις  την άνοιξη αλλά και η μελλοντική ενίσχυσή των τραπεζών μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης,  που προβλέπουν μείωση των λειτουργικών εξόδων και πωλήσεις των θυγατρικών τους, διέσωσαν τις τράπεζες  από την υποχρέωση να βρουν κεφάλαια.

Η Εθνική θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαιο 930 εκατομμυρίων ευρώ και η Eurobank 1 δις 760 εκατ. ευρώ. Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Έλληνες τραπεζίτες.

Με βάση τα στοιχεία  και τις προβολές  που γίνονται για το 2014, μπορεί οι τράπεζες να παρουσιάζουν πλεονάσματα , όμως όλα θα εξαρτηθούν  από το ρευστό  που θα μαζέψουν εκποιώντας περιουσιακά στοιχεία.


Η ρευστότητα παραμένει το ζητούμενο , την ώρα  που η κυβέρνηση ανοίγει θέμα με τα 11,4 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Στήριξης και την κρατική συμμετοχή στις τράπεζες.

Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκε τα αποτελέσματα των τραπεζών η ελληνική κυβέρνηση , με τον πρωθυπουργό να λέει  ότι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και ότι αποτελούν βήμα εξόδου από την κρίση .

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το μαξιλαράκι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης αναμένεται να ενταχθεί στην λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης, υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα  δεν θα φέρει στο προσκήνιο  άλλες δημοσιονομικές τρύπες.

Η κυβέρνηση  επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα στρες τεστ ,επιτίθεται μέσω της Άννας  Ασημακοπούλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως  έκανε ότι μπορούσε να δυσφημίσει το τραπεζικό σύστημα.

Για «τρομολαγνεία και επικοινωνιακές μπαρούφες» κατηγορεί την κυβέρνηση  η Κουμουνδούρου καλώντας την να επιδείξει την όποια σοβαρότητα της έχει απομείνει.
 
«Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Σαμαράς μιλά για τις αντοχές των τραπεζών που έχουν πάρει πάνω από 200 δις ευρώ εγγυήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, χρήματα που προέρχονται από τις πλάτες των Ελλήνων», σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρύβοντας ότι αυτή έγινε με μόνιμη υποθήκη τα δικαιώματα του  λαού», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιο αναφορικά με τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. 

- See more at: http://stokokkino.gr/article/13331/Baroufakis-Plittetai-i-aksiopistia-tis-EKT-i-opoia-kanei-ta-straba-matia-stis-maures-trupes--ton-trapezon#sthash.ziuYbClK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου