Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: μαζοχισμός σε δόσεις

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


by To Skouliki Tom
Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την υπερφορολόγηση, τον ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των εισοδημάτων τους είναι χιλιάδες Έλληνες πολίτες που ξεχύθηκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους, προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
Πρέπει να είναι διχασμένες προσωπικότητες αυτοί οι Έλληνες. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της προθεσμίας καταβολής της δόσης, οπότε όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν είναι τόσο ραγιάδες σαν κάτι άλλους που τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους από την πρώτη στιγμή.
Όπως ήταν φυσικό, ο συνωστισμός έξω από τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία δημιούργησε ουρές χιλιομέτρων που φαίνονταν από το διάστημα, οπότε οι μικροπωλητές και οι καντινιέρηδες έκαναν χρυσές δουλειές πουλώντας σκαμνάκια, χοτ ντογκ και διάφορα άλλα σκατολοΐδια, ενώ οι φορολογούμενοι, προκειμένου να περάσουν την ώρα τους, έβγαζαν έξω τον ΕΝΦΙΑ και τον μετρούσαν για να δουν ποιος τον έχει μεγαλύτερο.
Μάλιστα, ο νικητής κάθε ουράς κέρδιζε θέση προτεραιότητας για να πληρώσει γρηγορότερα, ενώ βγαίνοντας από την τράπεζα ανέμιζε την απόδειξη πληρωμής στον αέρα και κερνούσε τσίπουρα και τσικουδιές, όπως κάνουν οι μπαμπάδες στα μαιευτήρια.
Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω όλους αυτούς που ενώ ξέρουν ότι θα πληρώσουν πάνε την τελευταία στιγμή και τραβάνε τόση ταλαιπωρία στις ουρές. Μιλάμε για εντελώς μαζόχες. Μαζοχισμός σε δόσεις.

Από την άλλη, είναι πολύ ευχάριστες αυτές οι αυθόρμητες μαζώξεις. Μπορεί στις πορείες και τις συγκεντρώσεις να έχουμε μείνει τρεις κι ο κούκος αλλά σήμερα έξω από τις τράπεζες μπορούσες να συναντήσεις ένα σωρό γνωστούς που νόμιζες ότι είχαν πεθάνει μπροστά από μία τηλεόραση.
Βέβαια, υπάρχουν κι ορισμένοι όπως ο φίλος μου ο Γιάννης που δεν έχει πληρώσει ούτε 1 ευρώ τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο κι απορεί πώς βρίσκονται τόσα χάπατα που τρέχουν με τέτοια προθυμία να πληρώσουν το Κράτος που γαμωσταυρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Φίλε Γιάννη, θα σου λύσω εγώ την απορία με τη βοήθεια μιας άλλης φίλης μου, της Αριστέας.
Όπως είχα γράψει και τις προάλλες, η πλειοψηφία της αστικής κοινωνίας αποτελείται από μικροαστούς νοικοκυραίους. Οι νοικοκυραίοι έτσι έχουν μάθει. Να πληρώνουν τα πάντα με δόσεις. Δόσεις για το σπίτι, δόσεις για το αμάξι, δόσεις για την τηλεόραση, δόσεις για τα έπιπλα, δόσεις για την κάρτα, δόσεις για τα πάντα. Δόσεις δώστους και πάρτους την ψυχή. Και με ό,τι περισσέψει στο τέλος του μήνα την περνάνε όσο καλύτερα μπορούν. Αρκεί να μη χρωστάνε. Αρκεί τα χρέη τους να είναι όλα τακτοποιημένα σε δόσεις.
Έτσι μεγάλωσαν. Έτσι γαλουχήθηκαν για δεκαετίες. Δε σπάει εύκολα αυτό.
Όπως και να ‘χει, τα ταχυδρομεία και τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας θα μείνουν ανοιχτά σήμερα μέχρι τις 20:30 για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ολονυχτία, όπου οι φορολογούμενοι θα ψάλλουν το “Πιστεύω σε ένα Σαμαρά Αντώνη Φοροεισπράκτορα” και θα ανάψουν λαμπάδες ίσαμε το μπόι του Γκίκα Χαρδούβελη.
(Ανήθικο δίδαγμα: Υπάρχουν και χειρότεροι από αυτούς που πήγαν να πληρώσουν. Αυτοί που δεν πήγαν να πληρώσουν με την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Δεν πειράζει, θα τα πληρώσουν όλα μαζεμένα με τις προσαυξήσεις.)
(Ανήθικο δίδαγμα no 2: Θυμάμαι το 2011, μετά από ένα χρόνο μνημονίου, που λέγαμε ότι με μία απεργία διαρκείας ή με στάση πληρωμών ή με τη χρήση βίας θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Τρία χρόνια μετά βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από εκείνο που ξεκινήσαμε. Παραδοθήκαμε. Άνευ όρων. Και το χειρότερο, χωρίς να δοκιμάσουμε τίποτα.)
(Εγώ πάντως είχα γράψει πώς μπορείτε να αποφύγετε τον ΕΝΦΙΑ αλλά εσείς δε με ακούσατε. Ποτέ δεν είναι αργά: Δείτε αν δικαιούστε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.)
πηγή – thethreemooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου