Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΟΚ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ (-6,25%) ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ, ΣΤΙΣ 888 ΜΟΝ.

iskra


ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7,6% ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ !
Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Εικόνα γενικής κατάρρευσης παρουσιάζει για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνων (ΧΑΑ) μετά τη χθεσινή βουτιά 5,7%. O γενικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε νέα πτώση (-6,25%), ενώ νωρίτερα έφτασε έως και το -10,05%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 6 ετών, και  έκλεισε τελικά στο επίπεδο των 888,93 μονάδων.
Η συνεχιζόμενη πτώση του δείκτη συνοδεύεται από εκτόξευση της απόδοσης για τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα του δημοσίου, η οποία ξεπέρασε το 7,6%, επιτόκιο απαγορευτικό για οποιαδήποτε σκέψη κρατικής προσφυγής στις αγορές για άντληση ρευστότητας.
Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Η κρίση στο ΧΑΑ και η δραματική άνοδος στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν οφείλονται μόνο στα αρνητικά διεθνή οικονομικά (και όχι μόνο) δεδομένα ή σε επιμέρους ανοικτές εκκρεμότητες, όπως η ανησυχία για τα stress test των τραπεζών. 
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι λεγόμενες αγορές εκφράζουν με τις αρνητικές υπεραντιδράσεις τους τη βαθιά ανησυχία τους απέναντι στην προϊούσα κατάρρευση της κυβέρνησης και στα έωλα σχέδιά της για απεμπλοκή της χώρας από νέο μνημόνιο αλλά και δείχνουν "πρόωρα" τα δόντια τους απέναντι στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου μια κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ.
Αν παλιότερα το σύστημα είχε ως ύστατο καταφύγιο "διάσωσής" του το στρατό και τις επεμβάσεις του, σήμερα το "μαντρόσκυλο" του συστήματος είναι οι "αγορές", που απειλούν με οικονομική ασφυξία τις χώρες που δεν διαθέτουν "σταθερότητα" για τις κερδοσκοπικές αποδόσεις τους ή ακόμα χειρότερα "παρεκτρέπονται" και δεν "πειθαρχούν" στις συστημικές στρατηγικές τους.

Είναι σαφές ότι στο επόμενο τετράμηνο μέχρι τις ημερομηνίες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας η χώρα εισέρχεται σε μια ρευστή μεταβατική περίοδο με έντονες αντιπαραθέσεις και ζωηρά τα κρισιακά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό η Αριστερά ή τουλάχιστον οι δυνάμεις της που είναι σε επαφή με τις επίκαιρες προκλήσεις, επωμίζονται ευθύνες ειδικού ποιοτικού βάρους προκειμένου να απαντήσουν θετικά στην ανάγκη διεξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση. Ειδικότερα, η Αριστερά, πέραν των άλλων, χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, οργανωτική και κινηματική προετοιμασία και αντεπίθεση για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις σε βάρος της και την "αποσταθεροποίηση" της χώρας, που θα επιχειρήσουν, στο ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς, να προκαλέσουν οι αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου