Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τα 6 ερωτήματα που δεν απάντησε ο προϋπολογισμός

Νέα Κρήτη


Προϋπολογισμό υψηλών προσδοκιών και αισιόδοξων εκτιμήσεων χαρακτήρισαν οι περισσότεροι αναλυτές το προσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι προβλέψεις της κυβέρνησης παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητα σειρά ερωτημάτων, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.
Του Αλέξανδρου Κλώσσα
1. Μείωση χρέους: Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αν και θεωρείται από τους κρισιμότερους παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν ρόλο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με τη βιωσιμότητα του, την ώρα που εμφανίζεται ότι το 2014 θα παραμείνει στο 176,9%, και το 2015 στο 170,1%.
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, δείχνει ότι ο δεύτερος κύκλος της αξιολόγησης από την τρόικα, θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων καυτών ζητημάτων και τη βιωσιμότητα του. Άλλωστε, η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα κρίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
2. Μείωση αντικειμενικών τιμών: Παρά τις αυξημένες προσδοκίες, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα στο προσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με την προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην αγορά ακινήτων. Αν και τις τελευταίες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει από κυβερνητικές πηγές σενάρια περί οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών τιμών, μέχρι να είναι έτοιμο το νέο σύστημα, τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρχε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Μάλιστα ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση με την τρόικα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση λύση καθώς «δεν υπάρχουν εμπορικές αξίες. Είναι μεγάλο το πρόβλημα, αλλά θα κοιτάξουμε όσο πιο άμεσα μπορούμε να το λύσουμε. Το καταλαβαίνω, γιατί η αγορά πλήττεται από αυτό" είπε χαρακτηριστικά.
3. Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης: Πλούσια ήταν η φημολογία σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει από το 2015 σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που ισχύουν εδώ και 36 χρόνια. Μάλιστα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι νέες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, της επιτρέπει να γνωρίζει την περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου, καθιστώντας άχρηστα τα τεκμήρια.
Ωστόσο, στον προϋπολογισμό δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα, καθιστώντας σαφές ότι η μέθοδος φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το 2015.
4. Μείωση φορολογικών συντελεστών: Η αναφορά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα της ΔΕΘ στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, δημιούργησε την αίσθηση ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Προς το παρόν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη.
Μόνη ελπίδα η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προσχεδίου, ότι όσο επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει πιθανότητα να περιλαμβάνονται περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις.
5. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων: Η αγορά περιμένει να δεί τη νέα ρύθμιση η οποία θα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε από τη μία να πάρει "ανάσα" ρευστότητας και από την άλλη να μπορέσουν επιχειρήσεις και ιδιώτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, και σε αυτό το μέτωπο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με το σχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
6. Επίτευξη στόχων προϋπολογισμού: Αναλυτές και αγορά χαρακτήρισαν τουλάχιστον αισιόδοξο το σενάριο που παρουσιάζει το προσχέδιο για την ελληνική οικονομίας. Όπως έγραψε χθες το Capital.gr o προϋπολογισμός περιλαμβάνει μεγάλα ρίσκα και αρκετές αισιόδοξες εκτιμήσεις, ώστε να καταλήξει στην εκτίμηση για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,9% του ΑΕΠ το 2015.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου