Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Προμηνύονται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2014 και το 2015

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Στο προσχέδιο του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ), το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προσδοκά σε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,9% για το 2015. Με το που ανακοινώθηκε η πρόβλεψη για ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,9% το 2015, οι κονδυλοφόροι του δικομματικού κυβερνητικού τύπου έπιασαν τα στυλό και άρχισαν την προπαγάνδα περί συντελούμενης ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας. Από τη θέση αυτή θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση.
Στις καθεστωτικές-μνημονιακές εφημερίδες Βήμα, Έθνος, Καθημερινή, Νέα, Πρώτο Θέμα, κ.λπ., ναι μεν οι παπαχελάδες, οι πρετεντέριδες με τον θέμο, εκτελούν τις εντολές των εργοδοτών τους (Αλαφούζος, Μπόμπολας, Ψυχάρης, κ.ά.) για τη στήριξη του δικομματικού κατεστημένου, ωστόσο στις συγκεκριμένες εφημερίδες εργάζονται αρκετοί έντιμοι και άρτια καταρτισμένοι δημοσιογράφοι, που εξαναγκάζονται να εκτελούν τις εντολές της εργοδοσίας, για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Η εποχή της μνημονιακής Ελλάδας, παρομοιάζεται με την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974, που αρκετοί δημοσιογράφοι για να μην σταλούν στην εξορία ή να μην πεταχτούν στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας, εξαναγκάζονταν να εξυμνούν το χουντικό καθεστώς. Βέβαια μερικοί επέλεξαν τα ξερονήσια και τα βασανιστήρια της ΕΣΑ, αντί να προσκυνήσουν τους δικτάτορες της επταετούς χούντας. Αυτοί οι λίγοι, είναι που περνούν στην ιστορία και διατηρούν στη μνήμη του ελληνισμού, θρυλικές στιγμές σαν τις Θερμοπύλες.

Στο χθεσινό φύλλο της Καθημερινής, μια ομάδα οκτώ αξιόλογων δημοσιογράφων, προφανώς με εντολή του διευθυντή της εφημερίδας κ. Παπαχελά, με την παράθεση επιλεκτικών στοιχείων έγραψαν ένα μονοσέλιδο κείμενο, για να υποστηρίξουν ότι “η ελληνική οικονομία βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης”. Ωστόσο, πριν στεγνώσει το μελάνι τους, έρχεται την ίδια μέρα η ΕΛΣΤΑΤ (10.10.2014) και με την δημοσίευση δύο καίριων οικονομικών δεικτών πιστοποιεί την επιχειρηματολογία μας, ότι, η ελληνική οικονομία είναι στρογγυλοκαθισμένη στον πάτο του βαρελιού. Ο πρώτος δείκτης αφορά τη βιομηχανική παραγωγή. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Αύγουστος 2013-Αύγουστος 2014, το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε -5,7%. Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του 2014, είναι εμφανώς εντονότερη από την αντίστοιχη μείωση του 2013, εκπέμποντας έτσι το μήνυμα πως ο αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας το 2014 θα έχει αρνητικό πρόσημο. Ο δεύτερος δείκτης που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, αφορά την εξέλιξη της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο Ιουλίου 2013-Ιουλίου 2014. Με βάση τον όγκο σε κυβικά μέτρα, την περίοδο αυτή το σύνολο της δημόσιας και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε -30,3%. Δεν θα πρέπει να αγνοείται ότι η κατασκευή κατοικιών (σπίτια, διαμερίσματα, κ.ά.) αντιπροσωπεύει γύρω στο 20% των συνολικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Η συντελούμενη ελάττωση της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας, αντικατοπτρίζει την καθίζηση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, ενισχύοντας την ορθότητα της άποψης περί  αναμενόμενης πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2014. Αξιομνημόνευτη είναι η στατιστική παρατήρηση ότι την περίοδο Αύγουστος 2013-Αύγουστος 2014, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν την ελάττωση της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων κατά -5,9%.
 Σε όλες τις χώρες του κόσμου, η οικοδομική δραστηριότητα, οι εξαγωγές και οι εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις, αποτελούν το βαρόμετρο των αναπτυξιακών ρυθμών του οικονομικού συστήματος. Αν οι κατασκευές, οι εξαγωγές και οι άμεσες επενδύσεις, δεν αρχίσουν να σημειώνουν αξιόλογη ανοδική τάση, αντικειμενικά είναι αδύνατον η χώρα μας να πετύχει μέσους αναπτυξιακούς ρυθμούς της τάξης του 3,3%, που οραματίζεται το ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) 2015-2018 για την επόμενη πενταετία. Όπως θα υποστηρίξουμε σε επόμενες επιφυλλίδες μας, τόσο το 2014 όσο και το 2015, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας αναμένονται να είναι αρνητικοί. Δεν νοείται η επίτευξη θετικών αναπτυξιακών ρυθμών και μάλιστα γύρω στο 3,3%, σε συνθήκες καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας, αποτελμάτωσης του εξαγωγικού εμπορίου και με ανύπαρκτες τις εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου