Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ 1/2 ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ

iskra

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Η ΑΡΣΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποφάσισαν να δώσουν η κυβέρνηση και η τρόικα, καθώς πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη (7/10) πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κλιμάκιο της τρόικας συμφώνησαν στο θέμα τωνπλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα μπορούν να γίνονται με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής τους αξίας και στη συνέχεια την τιμή να μπορεί να πέσει μέχρι και το μισό της αντικειμενικής αξίας.
ΔΗΜΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Η παραπάνω συμφωνία της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ και των δανειστών αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική δήμευση της ακίνητης περιουσίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ενώ επόμενη κίνηση της κυβέρνησης θα είναι η άρση κάθε προστασίας για την πρώτη κατοικία, όπως προωθεί με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις η τρόικα στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η διαδικασία που συμφωνήθηκε προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στη συνέχεια, και υπό προϋποθέσεις, η τιμή μπορεί ναφτάσει στο μισό αυτής της αξίας (για το θέμα θα υπάρξουν διευκρινήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και μετά θα αναλάβει η Δικαισύνη.
Όπως δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων σήμερα, μετά την κάθετη πτώση της ζήτησης, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διαψεύδουν δημοσιεύματα για ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, επιβεβαιώνουν, όμως, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών

Αυτός ο επικείμενος “εξορθολογισμός” των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε δραστική έως δραστικότατη μείωσή τους, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να μπορεί να εκποιούνται “τζάμπα” από τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κλπ τα ακίνητα των πολιτών.  
ΜΑΖΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΤΟ “ΤΕΛΟΣ” ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ!  
Η κατάσταση αυτή θα προσλάβει ακόμα πιο εφιαλτικές διαστάσεις εφ' όσον αρθεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, της οποίας η “προστασία” μέχρι 200.000 ευρώ λήγει στις 31/12/2014.  
Όλα δείχνουν ότι η τρόικα προωθεί ταχύτατα, σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο, μια μεγάλη απαξίωση των ακινήτων στη χώρα και την απαλλοτρίωση της μικρομεσαίας ακίνητης ιδιοκτησίας, ως θεμελιώδη νέα φάση του οργανωμένου σχεδίου της εσωτερικής υποτίμησης.
Η τρόικα αλλά και οι εγχώριοι μνημονιακοί κύκλοι θεωρούν ότι στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρουπάρχει αδικαιολόγητα (!) εκτεταμένη ιδιοκατοίκηση, ενώ είναι απαραδέκτως ευρεία και η κατοχήμικρομεσαίας ακίνητης περιουσίας, τα οποία συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος πλούτου των νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, τρόικα και εγχώριο κατεστημένο θεωρούν ότι τα ακίνητα στη χώρα είναι πολύ ακριβά, προσαυξάνουν κατά "μη ανταγωνιστικό" τρόπο το κόστος για τις επενδύσεις και την οικονομία και επομένως οι τιμές τους πρέπει να καταρρεύσουν, πράγμα που για να συμβεί πρέπει να προχωρήσουνμαζικές εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσουν τις ορέξεις των πιστωτών για την αποπληρωμή των δανείων τους (έστω μεγάλου μέρους τους).
Αυτήν την ώρα ο τόπος χρειάζεται ένα μεγάλο κίνημα που θα συνδέει τον αγώνα κατά του ΕΝΦΙΑ με τον αγώνα ενάντια στις απαλλοτριώσεις σπιτιών και μικρομεσαίων περιουσιών.
ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Το αντιλαϊκό τοπίο των παζαριών μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αρχίζει να ξεδιαλύνεται, μετά και την χθεσινοβραδινή (Τρίτη 7/10) μη προγραμματισμένη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους αντιπροσώπους των δανειστών.
Από τις χθεσινές συνομιλίες οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την κατάθεση στη Βουλή του νέουΚώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ανατρέπει το σημερινό νομικό καθεστώς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο ή ιδιώτες, επιτρέποντας την τιμή εκκίνησης ναπέσει μέχρι και στο μισό της αντικειμενικής αξίας (βλ. περισσότερα εδώ).
Όσον αφορά στο θέμα των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών προσώπων προς τοδημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή. Επ' αυτού πρέπει να τονιστεί ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να ανακουφίσει σε καμία περίπτωση τα υπερχρεωμέναλαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι ίδιοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι πρέπει να αναθερμανθούν οι εισπράξεις του δημόσιου ταμείου, ενώ οι “διευκολύνσεις” και οι “διακανονισμοί” με δόσεις θα λειτουργήσουν ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Πέραν του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά στα ταμεία, τις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών απασχόλησε και το ζήτημα των λεγόμενων "κόκκινων" τραπεζικών δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Η αβεβαιότητα για την τύχη της περιουσίας χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών παραμένει, αφού κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα κατέβει ξεχωριστά από το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των φυσικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, καταλύτης των εξελίξεων θα είναι τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ζήτησαν επιπλέον στοιχεία, αλλά και διαφορετική κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτό. Ειδικότερα θέλουν περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τους μεγάλους οφειλέτες. Η συζήτηση που έγινε αφορούσε την εξαίρεση των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων (με τα υψηλότερα χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) από την προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να μην καθυστερήσει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων»επιχειρηματικών δανείων, όπως υποστήριξε παράγοντας του υπουργείου.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ » ΔΑΝΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες εταιρείες. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το «πλαφόν» των 900.000 ευρώ τζίρου, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, να αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα οι δανειστές ζήτησαν από το επιτελείο του υπουργείου να υπάρξει άλλη κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν.
Οι παραπάνω διεργασίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αποδεικνύουν ότι, πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά της κυβέρνησης, η τρόικα θέτει ζήτημα διαφορετικής κατηγοριοποίησης των "επωφελούμενων" από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε ανειρήνευτη μάχη ανάμεσα σε εκείνα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα ευνοηθούν και σε εκείνα που θα ζημειωθούν.
Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη διαφωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΑ
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να κλείσει άμεσα το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε σε ό,τι αφορά τις δόσεις, όπως ειπωθηκε χαρακτηριστικά. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί πρέπει να "κουμπώσει" με τις συνολικές ρυθμίσεις.
Ο βασικός σχεδιασμός για τα ληξιπρόθεσμα στον οποίο δεν θα πρέπει να αποκλείονται τροποποιήσεις στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τις επόμενες ημέρες προβλέπεται ότι η ρύθμιση θα μπορεί να φτάνει υπό συγκεκριμέςν προϋποθέσεις τις 100 δόσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 15.000 ευρώ, ενώ για όσους χρωστούν περισσότερα από 15.000 ευρώ, οι δόσεις θα φτάνουν τις 72.
Πρακτικά, όσοι χρωστούν έως 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως τους πρώτους μήνες του 2023. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ. Το επιτόκιο πιθανότατα θα κινείται στη ζώνη του 4,5%
Παράλληλα, προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογη του πλήθους των δόσεων. Στις 12 δόσεις η διαγραφή προσαυξήσεων είναι 90%, 85% στις 24 δόσεις, 80% στις 36, 75% στις 48, 70% στις 60 δόσεις, 65% στις 72 και 60% στις 100 δόσεις.
Βέβαια, τα παραπάνω ενδέχεται να αλλάξουν μετά τις συζητήσεις με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου