Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ EUROGROUP ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

iskra

Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΩΝ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισενμπλουμκαι το ίδιο το Eurogroup, που συνεδρίασε την Παρασκευή (12/9), παρά την άτακτη και ταπεινωτική υποχώρηση του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη (βλ.εδώ), συνεχίζουν να εκβιάζουν ωμά με τη χορήγηση της δόσης, την Κυπριακή Δημοκρατία, επιζητώντας την ιταμή και άμεση, στην πράξη ακύρωση των τροποποιήσεων που ψήφισε η Κυπριακή Βουλή, καθώς και την πλήρη συμμόρφωση της Λευκωσίας στις μνημονιακές απαιτήσεις για άρση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, ακόμη και της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης (για το ιστορικό της εξέλιξης βλ.εδώ).
Είναι προφανές ότι η καμπάνα των μαζικών πλειστηριασμών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης χτυπάει και για την Ελλάδα, όπου οι τρο'ι'κανές πιέσεις για άρση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς που ίσχυε μέχρι 31/12/14, κλιμακώνονται μαζί με τη μείωση της κατώτατης τιμής πλειστηριασμού  στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας.
Στόχος της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και των παραδομένων κυβερνήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι να καταρρεύσει αυτό που αποκαλούν ''υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης'',  και να σαρωθούν οι ''εκτεταμένες'' μικρομεσαίες ιδιοκτησίες στις δύο χώρες.
Έμμονη ιδέα της τρόικας έχει καταστεί το ξεσπίτωμα των νοικοκυριών και η δραστική απαξίωση(κούρεμα), μέχρις εκμηδενίσεως, της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, η οποία θεωρείται ''λίπος'' και''υπερπολυτέλεια'' που πρέπει να απομειωθεί και να πουληθεί για ένα ''κομμάτι ψωμί''.
Γίνεται πλέον εμφανές ότι η αντιμετώπιση αυτής της, χωρίς προηγούμενο σε καπιταλιστικό σύστημα,ληστρικής επιδρομής στα σπίτια και στα ακίνητα των νοικοκυριών, που οδηγεί στα τάρταρα και την οικονομία, δεν αντιμετωπίζεται παρά με ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα ανατροπής και ασφαλώς με έναεναλλακτικό σχέδιο αντίστασης στα εγχώρια και ευρωενωσιακά κατεστημένα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο Eurogroup, η πέμπτη και τελευταία για αυτόν το χρόνο κρίσιμη αξιολόγηση της εφαρμογής, από πλευράς Ελλάδας, του μνημονιακού προγράμματος, η οποία προετοιμάστηκε με τις συζητήσεις στο Παρίσι , θα ξεκινήσει πριν τα τέλη του Σεπτεμβρίου, από την Τρόικα που θα έρθει γι αυτό το σκοπό στην Αθήνα.  

Η αξιολόγηση αυτή είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα φέρει πρόσθετα μέτρα, ωστόσο η ''επιτυχής '' ολοκλήρωση της, που θα έχει ως συνέπεια να δοθούν στη χώρα μας οι δόσεις των 1,8 δις από τοEFSF, αλλά και 1,8 δις από τα κέρδη των ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας, μαζί με τα 3,5 δις τουΔΝΤ, απαιτεί την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων επώδυνων μέτρων του προγράμματος.
Ταυτόχρονα, από την αξιολόγηση αυτή θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό τόσο το χρηματοδοτικό κενό,άρα και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και 2016, όσο και το δημοσιονομικό κενό για τα ίδια έτη και επομένως τα πρόσθετα βαριά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν , προκειμένου να εξασφαλισθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρωτογενή πλεονάσματα 3% και 4,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015 και 2016Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ–Σεπτέμβρης) τα δημοσιονομικά κενά της Ελλάδας θα είναι υπαρκτά και σχετικά υψηλά για το 2015 και 2016. 
Την ίδια ώρα το Eurogroup της Παρασκευής (12/9), σχεδόν προεξοφλεί και τα χρηματοδοτικά κενάτων ετών 2014 και 2015 και προτρέπει σε νέο δάνειο – και επομένως νέο μνημόνιο- από την ευρωζώνη της οποίας ο δανεισμός τελειώνει με τη δόση των 1,8 δις το 2014. (Παραμένει με βάση το τρέχον πρόγραμμα μόνο η χρηματοδότηση και οι δόσεις του ΔΝΤ, ύψους 26 δις μέχρι το τέλος Μαρτίου του2016).
Με τη συνομολόγηση και τη χορήγηση νέου δανείου (για το 2015 και βάλε) από την ευρωζώνη συνεχίζει η τελευταία να είναι παρούσα στη νεοαποικιακή κηδεμονία της χώρας μας με τη μορφή και το σχήμα της τρόικας. Πάντως κύκλοι της ευρωζώνης τόνιζαν ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει νέο ευρωζωνικό δάνειο στην Ελλάδα, μέσω EFSF -πράγμα που δεν το θεωρούν διόλου απίθανο- η συνέχιση της παρουσίας της ΕΕ και της ΕΚΤ στο σχήμα της τρόικας για τα έτη 2015 και 2016 δικαιολογείται απολύτως για όσο διάστημα η Ελλάδα θα εισπράττει τις επιστροφές κερδών που θα έχουν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (και αυτές οι επιστροφές θα υπάρχουν μέχρι το 2020).

Στη συνέχεια, η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ , σχετικό με το θέμα, από διάφορες ιστοσελίδες και πρακτορεία :

NΤΑ'Ι'ΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Γίρκι Κατάϊνεν δήλωσαν σήμερα στο Μιλάνο ότι οι τροπολογίες για τις εκποιήσεις ακινήτων που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι σύμφωνες με το μνημόνιο, ενώ συνέδεσαν την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την επίλυση του προβλήματος.
Όπως επισήμανε ο κ. Ντέϊσελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εurogroup,«η Τρόϊκα μας ενημέρωσε για τα βασικά στοιχεία της 5ης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίσαμε την πρόοδο που πέτυχαν οι κυπριακές Αρχές». Ωστόσο, συνέχισε, σημειώνουμε ότι λόγω των τελευταίων τροποποιήσεων που προώθησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπάρχει ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα που αφορά τις εκποιήσεις.
''Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε η νομοθεσία για τις εκποιήσεις να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία με το μνημόνιο και μόλις η τρόϊκα διαπιστώσει ότι έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις μπορούμε να προχωρήσουμε στηνεκταμίευση της δόσης'' (350 εκατ. ευρώ η Ευρωζώνη και 86 εκατ. ευρώ το ΔΝΤ).
Από την πλευρά του, ο κ. Κατάϊνεν σημείωσε ότι η Κύπρος κάνει καλή δουλειά με την έννοια ότι πληροί τους μεσοπρόθεσμους στόχους (του προγράμματος) με άνεση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν και υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκποιήσεις, η οποία δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας: «Αναμένουμε από τις κυπριακές Αρχές να μας διευκρινίσουν για το πώς προτίθενται να προχωρήσουν».
«Η μεταρρύθμιση για τις εκποιήσεις είναι ουσιώδης γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίζουν να δίνουν τα δάνεια, τα οποία απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης», κατέληξε.
Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, προέβλεψε ότι η εκταμίευση των 350 εκατ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα των εκποιήσεων.
Πηγή: philenews / Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

NΤΑ'Ι'ΣΕΛΜΠΛΟΥΜ : ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ, που  λήγει στα τέλη της χρονιάς, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι.
''Οι εκταμιεύσεις των υπόλοιπων ποσών προς την Ελλάδα από το EFSF εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προγράμματος'', σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι διατέθηκε στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου απομένει ποσό 1,8 δισ. ευρώ για να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά θα είναι έτοιμα προς εκταμίευση, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο Eurogroup διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει εφαρμοσθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και επισημάνθηκε η ανάγκη υλοποίησης όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιανουάριο, οπότε ολοκληρώνεται η δανειακή στήριξη της ΕΕ.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η τρόικα θα έλθει στην Αθήνα για την εκκίνηση της πέμπτης αξιολόγησης την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της άτυπης συνάντησης του Eurogroup στο Μιλάνο.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον Έλληνα ομόλογό τους για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Όπως είπε, η 5η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το έδαφος προετοιμάστηκε στο Παρίσι, όπου διεξήχθησαν χρήσιμες συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας».
Ο Γ.Ντάισελμπλουμ συνέχισε λέγοντας πως όταν ξεκαθαριστεί η εικόνα της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα μπορέσει να ξεκινήσει συζητήσεις για όλα τα θέματα, που συνδέονται με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του έτους.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το Eurogroup ανέφερε ότι «ενημερώθηκε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος πριν την πέμπτη αξιολόγηση, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει πριν το τέλος αυτού του μήνα».
«Η τρόικα και οι ελληνικές αρχές είχαν στο Παρίσι χρήσιμες συζητήσεις για να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτήν την αξιολόγηση», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Όταν αποσαφηνιστούν τα ευρύματα της αξιολόγησης, το Eurogroup θα επιστρέψει στο ζήτημα και θα ξεκινήσει επίσης να συζητά έναν αριθμό θεμάτων που συσχετίζονται, όπως τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος στο τέλους αυτού του χρόνου» καταλήγει το Eurogroup.
Πηγή: ingr

ΕΚΤ : ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΤΟ 2016 ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εφικτός είναι ο φετινός στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα1,5% του ΑΕΠ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μηνιαίο δελτίο της (Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, επισημαίνει ότι για το 2015-2016 υπάρχουν σημαντικάδημοσιονομικά κενά, που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2015 και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές στο κοντινό μέλλον προέρχονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τις συνέπειες από τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στη φορολογίαεισοδήματος που ισχύουν από φέτος, καθώς και από τις αρνητικές δικαστικές αποφάσεις όσον αφορά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είχαν γίνει σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και την οριακή οικονομική κατάσταση στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
«Για τα έτη μετά το 2014, υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε σύγκριση με τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματά 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Οιλύσεις για το πώς θα αντιμετωπισθούν αυτά, θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2015 και της επόμενης εξέτασης του προγράμματος το Φθινόπωρο του 2014», αναφέρει η ΕΚΤ.
Πηγή: ingr

''ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΕΣ'' ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΕ ΚΑΙ ΕΚΤ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ
Για την πρόοδο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ενημερώνει το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ θα εγείρει και το θέμα της μορφής που θα έχει η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Πριν την έναρξη του άτυπου Eurogroup στο Μιλάνο, υπήρξε συνάντηση των 11 υπουργών Οικονομικών, με αντικείμενο τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, είναι ότι η φορολογία στα παράγωγα προϊόντα επί των κρατικών ομολόγων δημιουργεί προβλήματα, διότι επηρεάζει τη ρευστότητα, ενώ επίσης πρέπει να διαχωριστούν οι αντισταθμιστές από τους κερδοσκόπους.
Στο άτυπο Eurogroup που έχει ξεκινήσει στις 11 ώρα Ελλάδος εξετάζεται η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις εκποιήσεις ακινήτων, αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Χαρδούβελης ενημερώνει τους ομολόγους του για τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, για την πορεία εφαρμογής των μνημονιακών δράσεων και για τις εκκρεμότητες εν όψει της επικείμενης έναρξης της πέμτης αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται πως από την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα εξαρτηθεί μόνο η χορήγηση της τελευταίας δόσης του προγράμματος του EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και η δόση3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά θα αποκρυσταλλωθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την προσεχή διετία.
Καθώς η δανειακή στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με την Ευρωζώνη τη μορφή που θα έχει η επιτήρηση της χώρας από τις αρχές του 2015. Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης που δεν επηρεάζει το Ταμείο και αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς.
Από την πλευρά της η Ευρωζώνη φαίνεται να επιθυμεί να παραμείνει ενεργή στην επιτήρηση της Ελλάδας, μέσω τρόικας, και για το λόγο αυτό προτείνει εμμέσως στη χώρα μας τη λήψη νέου δανείου.Αυτό ωστόσο δεν το επιδιώκει η ελληνική πλευρά η οποία διεκδικεί ένα «status» επιτήρησης ανάλογο με αυτό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν την άποψη πως για όσο διάστημα η Ελλάδα εισπράττει τις επιστροφές κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, για το διάστημα αυτό δικαιολογείται η παρουσία της ΕΕ και της ΕΚΤ στην τρόικα.
Σημειώνεται πως χθες το βράδυ ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκαν η λήξη του Μνημονίου και ζητήματα αναφορικά με την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα προγράμματα άντλησης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίσθηκε θετικός στην εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα καιδιευκολύνονται οι τράπεζες, χωρίς πάντως να είναι πιεστικός. Ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την αντίθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή και νέου Προγράμματος.
Πηγή: ingr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου