Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν ψήφισε η Ελλάδα για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών!

crashonline


Με 124 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 41 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την «καθιέρωση ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για διαδικασίες αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους” χωρών – μελών.
Το ψήφισμα παρουσίασε η «Ομάδα των 77» αναπτυσσομένων χωρών. Πέντε κράτη – μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Φιλανδία) ήταν μεταξύ αυτών που το καταψήφισαν, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι απείχαν όπως και η Ελλάδα.
Το ψήφισμα τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να την προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Ζητά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους, ενισχύοντας τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς για την πρόληψη και την επίλυση κρίσεων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.
Καλεί όλα τα κράτη μέλη και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και προσκαλεί τα θεσμικά όργανα του Bretton Woods και τον ιδιωτικό τομέα, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, συμφωνιών και αποφάσεων των μεγάλων συνδιασκέψεων και συνόδων κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το ζήτημα της βιωσιμότητας του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αναγνωρίζει τους ρόλους των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αειφόρο ανάπτυξη και μία διαρκή λύση στο πρόβλημα του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.
Αποφασίζει να επεξεργαστεί και να εγκρίνει μέσα από μια διαδικασία διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα προτεραιότητας, κατά τη διάρκεια της 69ης συνόδου της ΓΣ ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του εθνικού χρέους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επίτευξη βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξη και βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες.
Τέλος αποφασίζει να καθορίσει τις λεπτομέρειες για τις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις και την έγκριση του κειμένου του πολυμερούς νομικού πλαισίου, στο κυρίως μέρος της 69ης συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, πριν από το τέλος του 2014.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Αργεντινής με ανάρτησή της στο Facebook πανηγυρίζει για την απόφαση που πάρθηκε στον ΟΗΕ:
«Πραγματικά σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους τους Αργεντινούς. Σήμερα θα πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι» γράφει και συνεχίζει: «Για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική η συμβολή των G-77 και της Κίνας. Για περισσότερα από 10 χρόνια αυτή η ομάδα χωρών αγωνιζόταν να πετύχει αυτή τη συμφωνία, επιχειρηματολογώντας ότι είναι εφικτή και ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό που γίνεται με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια στην Αργεντινή. Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η Αργεντινή μας άνοιξε τα μάτια και γι” αυτό πιστεύω ότι δικαιούμαστε όλοι να είμαστε περήφανοι σήμερα», αναφέρει η κ. Κίρσνερ, εμφανώς ευχαριστημένη και χαιρετίζοντας την απόφαση του ΟΗΕ, την 68/304.
kirhcner_fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου