Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Στο έλεος των τραπεζών

inprecor

Εταιρείες θα περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε άλλα (και ξένα) χέρια και επαγγελματίες ενοχλητικοί, μη συνεργάσιμοι ή ανταγωνιστικοί θα βρεθούν εκτός παιδιάς
ΤΡΙΓΜΟΥΣ στην αγορά, επιχειρηματική και τραπεζική, αλλά και νέο πονοκέφαλο προκαλεί η απόφαση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. να παρέχει έναντι αντιτίμου πρόσβαση στα αρνητικά στοιχεία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που αντλεί από τις τράπεζες.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ-Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Α.Ε. αυτοπροσδιορίζεται ως μη κερδοσκοπική εταιρεία αλλά με μετόχους αποκλειστικά πιστωτικά ιδρύματα και θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μέτοχοι της εταιρείας είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, δηλαδή και οι 4 συστημικές (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) που ως γνωστόν μετοχικά ελέγχονται έως 68% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το παράδοξο είναι πως στις αρχές λειτουργίας της εταιρείας «με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης» διαφημίζονται μεταξύ άλλων «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η παροχή προς αυτόν κάθε δυνατής συνδρομής σχετικά με τα δεδομένα που τον αφορούν».
Ουσιαστικά η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στη διάθεση των οποίων έχουν περιέλθει κάθε λογής προσωπικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, λειτουργεί ως η μεγαλύτερη βάση δεδομένων γνωστοποιούμενα έναντι εύλογου αντιτίμου.

Εύλογες οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε όλα τα μέτωπα, με προεξάρχοντα τον επιχειρηματικό κόσμο που εκφράζει την αγανάκτησή του για το κερδοσκοπικό παιχνίδι το οποίο παίζεται -όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς- στην πλάτη των χειμαζόμενων επιχειρήσεων και στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η διαχείριση των ίδιων των τραπεζών την περίοδο του άλογου δανεισμού.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δηλώνει πως «τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνονται φέιγ βολάν». Οι φόβοι επικεντρώνονται στο ότι με ανοιχτή την πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία ο αθέμιτος αναγωνισμός θα οργιάσει και οι στρεβλώσεις που εμποδίζουν την αναζωογόννηση της επιχειρηματικότητας θα διογκωθούν.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόπιστο προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας μίας εταιρείας αν δεν αξιολογηθούν σωστά. Είναι προφανές πως μία εταιρεία δεν μπορεί να κρίνεται πιστοληπτικά μόνο με βάση τις ακάλυπτες επιταγές χωρίς να συνεκτιμώνται και άλλες παράμετροι.
Υπενθυμίζεται ότι κατά παρέκκλιση του σκοπού σύστασης της Α.Ε. η εταιρεία διέθεσε πρώτα επί πληρωμή δικαστηριακά στοιχεία και πλέον επεκτείνεται και στη διάθεση των τραπεζικών στοιχείων. Αυτών που αντλούν οι ίδιοι οι μέτοχοι -δηλαδή οι τράπεζες- από τους πελάτες τους προκειμένου να εγκρίνουν τη χορήγηση δανείου.
Το όλο θέμα προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε μία συγκυρία που δρομολογείται το πλαίσιο για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ξεπερνούν κατά πολύ τα 80 δισ. ευρώ), διαδικασία όπου οι τράπεζες -μέτοχοι της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ- θα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο για τη διάσωση ή μη μίας εταιρείας ή φυσικού προσώπου, θα έχουν την σχεδόν απόλυτη δικαιοδοσία να χορηγούν στοιχεία σε ανταγωνιστικές ή μη επιχειρήσεις για λογαριασμό πελατών ή ανταγωνιστών τους.
Στην αγορά θεωρείται κοινό μυστικό (και ανησυχία) πως μέσω της διευθέτησης των NPLs θα γίνει το μεγαλύτερο «ξεκαθάρισμα» δυνάμεων στο εγχώριο επιχειρείν, πως εταιρείες θα περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε άλλα (και ξένα) χέρια, πως επαγγελματίες ενοχλητικοί, μη συνεργάσιμοι ή ανταγωνιστικοί θα βρεθούν εκτός παιδιάς προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα τρίτων.
Σε «κερκόπορτα για τους δανειστές τα κόκκινα δάνεια…» προειδοποιούσε η «Ε» από τις αρχές Μαρτίου. Σχεδόν απόλυτη επικυριαρχία των τραπεζών, και μέσω της θυγατρικής τους, σε σημείο που δικαίωμα παρέμβασης δεν θα έχει καν ο υπουργός Ανάπτυξης. Και αυτό σε μία περίοδο που η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, που ο επικεφαλής της Task Force, Horst Reichenbach, δείχνει ως κύριο πρόβλημα τη μη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Ν. Δένδιας λέει -και σωστά- πως ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και δεύτερη ευκαιρία.
Το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποίων στοιχείων αλλά πώς γίνεται η εκμετάλλευσή τους, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας.
- See more at: http://www.inprecor.gr/archives/256641#sthash.WwpVYGiC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου