Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Καλύτερα με αυτόματο πιλότο παρά με τους ανίκανους που μας κυβερνούν

kontranews

Oταν ο τυφώνας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κτύπησε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2008, η κυβέρνηση του Κωστάκη Καραμανλή με υπουργό οικονομικών τον Αλογοσκούφη, διαβεβαίωναν τον ελληνικό λαό ότι η εθνική οικονομία είναι θωρακισμένη και η κυβέρνηση διαθέτει το κατάλληλο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε προβλήματος.
 του Γιώργου Βάμβουκα
Όταν τον Οκτώβριο του 2008, ο κ. Αλογοσκούφης κατέθετε στη Βουλή των Ελλήνων τον ΓΚΠ (Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός) του 2009, προέβλεπε αναπτυξιακό ρυθμό της χώρας για το 2009 της τάξης του 2,7% έναντι 3,2% το 2008. Τελικά, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της Ελλάδας για το 2008 και το 2009, διαμορφώθηκαν σε -0,2% και -3,1% αντίστοιχα. Τον Οκτώβριο του 2010 ανέρχεται στην κυβερνητική εξουσία το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον διαβόητο ΓΑΠ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταθέτοντας σε στικάκι τον ΓΚΠ του 2010, προέβαινε στην πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το 2010 και το 2011 θα ήταν -0,3% και 1,5% αντίστοιχα. Τελικά, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της Ελλάδας τα έτη 2010 και 2011 ήταν -4,9% και -7,1%, αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Στουρνάρας από το πόστο του Προέδρου του ΙΟΒΕ, όχι μόνο συμφωνούσε με τις οικονομικές προβλέψεις του Αλογοσκούφη και του Παπακωνσταντίνου, αλλά έβγαζε πύρινους λόγους υπέρ των συγκεκριμένων πολιτικών. Μιλάμε για κυβερνητικά στελέχη και εγκάθετους του δικομματικού καθεστώτος σαν τους Αλογοσκούφιδες, τους Παπακωνσταντίνους και τους Στουρνάρες, που οι προβλέψεις τους είναι για κλωτσιές αλλά Τζακ Νόρις.

Σε πολλές αναλύσεις μας από τις στήλες της Kontranews, επανειλημμένα έχουμε σχολιάσει τους αιτιώδεις παράγοντες, που συνετέλεσαν στην πτώχευση της χώρας στις αρχές του 2010 και συμβάλλουν στην διαιώνιση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Ένας από τους παράγοντες αυτούς και για τη γνώμη μας ίσως ο σημαντικότερος, είναι η ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων. Χθες ο υπουργός ανάπτυξης κ. Δένδιας, σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχουν 80 δις ευρώ σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη διευθέτηση του ζητήματος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά». Μας λέει ο κ. Δένδιας ότι από την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, εξαρτάται η επίτευξη του στόχου της επαναφοράς της ρευστότητας στην αγορά. Πώς κ. Δένδια μου, θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα δάνεια», όταν οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, τα 1.500.000 άνεργοι πολίτες και το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, έχουν ως επακόλουθο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να μην διαθέτουν τα αναγκαία εισοδήματα για την εξυπηρέτηση των τραπεζικών τους δανείων; Πώς κ. Δένδια μου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα διευθετήσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, όταν με ρυθμούς πολυβόλου το ένα χαράτσι διαδέχεται το άλλο; Ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων να διαγραφόταν, σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων (μισθοί, κέρδη, συντάξεις, νοίκια, κ.ά.), νέα κόκκινα δάνεια θα έκαναν την εμφάνισή τους, που σύντομα θα ξεπέρναγαν τα διαγραμμένα. Παράλληλα, τα «κόκκινα δάνεια» δημιουργούν τεράστια χρηματοδοτικά κενά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που καλείται να κλείσει με νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις το κράτος, προκαλώντας έτσι την περαιτέρω άνοδο του δημοσίου χρέους.
Η ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας προϋποθέτει τη διαχρονική άνοδο των πραγματικών μισθών και συντάξεων και την ύπαρξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων στις επιχειρήσεις. Με άδειες τσέπες ποιο νοικοκυριό και ποιος νοικοκύρης επιχειρηματίας, μπορεί να ζητήσει την χορήγηση κάποιου δανείου για επενδυτικούς ή καταναλωτικούς σκοπούς; Η σταθερή αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων είναι αυτή, που δημιουργεί την άνοδο της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών και άρα συντελεί στην αύξηση των τζίρων των επιχειρήσεων. Όταν κ. Δένδια μου, η κυβέρνησή σου κόβει μισθούς και συντάξεις, επιβάλλει δυσβάσταχτα χαράτσια και με τις αποτυχημένες μνημονιακές πολιτικές νεκρώνει την αγορά, είναι ναι ή όχι η ανικανότητα της κυβέρνησής σου, το κυριότερο αίτιο της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών; Με τους ανίκανους που μας κυβερνούν, σίγουρα η οικονομική κατάσταση της χώρας θα ήταν καλύτερη, αν η εθνική οικονομία πορευόταν με αυτόματο πιλότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου