Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ “ΔΕΣΜΑ” ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ!

iskra


BLOOMBERG: ΤΟ EUROGROUP ETOIMO ΓΙΑ NEA ... "ΒΟΗΘΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ "ΦΩΤΙΑ" ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ , ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, ΛΟΚ ΑΟΥΤ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
Νέο μνημόνιο που θα "δέσει χειροπόδαρα" για τα επόμενα χρόνια τον ελληνικό λαό και τη χώρα, ετοιμάζουν οι δανειστές. H παράταση των μνημονίων περιλαμβάνεται στα πλάνα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ήταν ανοιχτοί σε παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος ή για ένα νέο πρόγραμμα «βοήθειας» της Ελλάδας εάν το ζητούσε η χώρα, τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Με πρόσχημα τη λύση - "πακέτο" , που θα αφορά τη διαχείριση του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, όπου θα διεξαχθεί το πρώτο Eurogroup μετά το καλοκαίρι.
Η επόμενη στάση , λοιπόν, για την ελληνική οικονομία θα είναι στο Μιλάνο μετά το κυβερνητικό ναυάγιο στο Παρίσι και τη Θεσσ/νίκη.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη μέχρι στιγμής ότι θα ζητήσει νέα βοήθεια, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν αναμένεται να είναι τεράστια ποσά.
Πρόσθεσε δε ότι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα εξαρτώνται από το επόμενο review της τρόικας, καθώς και ότι είναι ασαφές το τι θα συμβεί όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι και ενόψει της έλευσης της τρόικας, εντός τουΣεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα εξετάσει το άτυπο Eurogroup την Παρασκευή (12/9) στο Μιλάνο.
Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ουσιαστικές ... διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, διευκρίνισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να παρουσιάσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς επί των οποίων θα υπάρξει τοποθέτηση στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι είναι ουσιαστικά θέμα των ελληνικών αρχών. Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, όπως ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του σημερινού δεύτερου προγράμματος ή για να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν κριθεί απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει νέο πρόγραμμα ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται από τις αγορές. Υποστήριξε, ακόμη, πως με δεδομένο ότι η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες- θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση για να στηρίξει επικοινωνιακά την φιλολογία που έχει αναπτύξει περί εξόδου από τα μνημόνια, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, σχεδιάζει να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε τέλμα και αδιέξοδο την ελληνική οικονομία και κοινωνία όχι ως νέο μνημόνιο αλλά ως "οδικό χάρτη εξόδου από τις δεσμεύσεις των μνημονίων".
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την κυβέρνηση να έχει στα χέρια της τηδέμευση των δανειστών για (σ.σ. αόριστη) διευθέτηση του ελληνικού χρέους, κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι θα τεθεί το ερώτημα στον ελληνικό λαό μέσω εκλογών, για το "ποιός θέλει να διαχειριστεί την έξοδο της χώρας από την κρίση" (!!!).
Η τρόικα αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις της με την επιστροφή των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικα στην Αθήνα το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί το νέο μνημονιακό πλαίσιο αλλά και να συνεχίσει την αποτίμηση της 5ης αναθεώρησης.
Επίσημα η αξιολόγηση θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,9 δις ευρώ από πλευράς ΕΕ, καθώς τα 3,5 δις από πλευράς ΔΝΤ.
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ "ΦΩΤΙΑ" ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ
Εν κατακλείδει, στα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε θα έρθει η τρόικα στη χώρα μας θα γίνει ουσιαστικά και ησυζήτηση για τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικα. Το ταξίδι στο Παρίσι, όπως αναμενόταν, αποδείχθηκε κυβερνητικό επικοινωνιακό φιάσκο. Οι κόκκινες γραμμές,της κυβέρνησης, ήδη έχουν πάει περίπατο και όλο και πιο κοντά βρίσκεται ένα νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού.
Συγκεκριμένα:
- Με την κυβέρνηση να επιβάλλει στους υπαλλήλους της της ελληνικής κυβέρνησης την πλήρηαπελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ως γνωστόν έληξε το ραντεβού στο Παρίσι.
Με βάση τις εξελίξεις στο Παρίσι, η έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) που δρομολογήθηκε δοκιμαστικά το τελευταίο διάστημα φθάνει στο τέλος της και οι επιχειρήσεις με τον νέο νόμο θα προχωρούν κατά το δοκούν σε απολύσεις -χωρίς όριο- δηλαδή, ενημερώνοντας απλώς τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται πως θα οδηγήσει άμεσα σε δεκάδες χιλιάδες νέες απολύσεις στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα των δυναμικών και παραγωγικών ηλικιών 45 - 55 ετών που θα αντικατασταθούν από νέους με φθηνά μεροκάματα και περιορισμένα δικαιώματα.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις προβλέπεται το όριο των 6 εργαζομένων τον μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και μέχρι 30 εργαζόμενους ή5% για τις επιχειρήσεις περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
- Κυβέρνηση-τρόικα κεφάλαιο βάζουν απαγορευτικά όρια για την προκήρυξη της απεργίας (παρουσία 51% των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις, πρωτοφανής αύξηση χρόνου προειδοποίησης για απεργία κλπ), με κατάργηση της αυτονομίας των συνδικάτων, με επανανομιμοποίηση του λοκ- άουτκ.α.. Πρόκειται για απαιτήσεις της τρόικα στην οποία η κυβέρνηση φαίνειται πως σκύβει το κεφάλι , για πλήρη απορρύθμιση του λεγόμενου συνδικαλιστικού νόμου.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές επιμένουν στην άμεση αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων γιααπεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, όσο και στην επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών για ανταπεργία (λοκ άουτ). Ειδικά για το θέμα της προκήρυξης απεργιών, η τρόικα ζητά τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Ακόμη οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων σταδίων διαβούλευσης ανάμεσα στα σωματεία και στους εργοδότες. 
"Κόκκινα δάνεια" - Πλειστηριασμοί: το θέμα των λεγόμενων "κόκκινων δανείων" αναμένεται να ρυθμιστεί στις τελικές επαφές τρόικα-κυβέρνησης στα τέλη Σεπτέμβρη. Στο θέμα της πλήρουςαπελευθέρωσης των πλειστηριασμών η τρόικα δείχνει ακλόνητη και η δέσμια της τροϊκανής χρηματοδότησης συγκυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μάλιστα μόλις στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.
Ρύθμιση οφειλών: η τρόικα έχει απορρίψει τις προτάσεις για 100 ή περισσότερες δόσεις και επιμένει στη θέση για λιγότερες από 48.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου