Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Αργεντινή: «Ρελάνς» του Μπουένος Άιρες στα «αρπακτικά» επενδυτικά κεφάλαια

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Της Μαρίας Λίλα
Η Βουλή της Αργεντινής ψήφισε νόμο που παρακάμπτει την περιώνυμη απόφασης του δικαστηρίου των ΗΠΑ, που διέτασσε την εξόφληση των λεγόμενων επενδυτών-«αρπακτικών» στην ονομαστική αξία του χρέους, ενώ τα χρεόγραφα είχαν αγοραστεί σε υποδεκαπλάσια αξία πριν από 13 χρόνια.
Εκμεταλλευόμενοι την υπαγωγή των ομολόγων τους στο αμερικανικό δίκαιο, οι επονομαζόμενοι και επενδυτές-γύπες είχαν καταφέρει να οδηγήσουν το Μπουένος Άιρες στην κήρυξη «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στις 31 Ιουλίου, μετά την χαριστική για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια απόφαση του δικαστή Τόμας Γκρίζα, που επιδίκασε προς όφελός τους την πληρωμή 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, η απόφαση του Αμερικανού δικαστή απαγόρευε και την καταβολή χρημάτων στους κατόχους ομολόγων που είχαν, ήδη, συμφωνήσει στο «κούρεμά» τους με την κυβέρνηση της Αργεντινής κι ενώ είχαν εκδοθεί από τις τράπεζες εντολές πληρωμής συνολικής αξίας 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, παρακάμπτεται επί της ουσίας, η αμερικανική δικαιοδοσία στις πληρωμές των τραπεζών της Αργεντινής έναντι κάθε τρίτου, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας.

Μένει η υπογραφή της προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ, η οποία ήταν και αυτή που πρώτη και δημοσίως αποκάλεσε «γύπες» και «όρνεα» επενδυτές τα λεγόμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατηγορώντας, παράλληλα, το αμερικανικό δικαστικό σύστημα για εμπλοκή σε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας ξένου κράτους.
Με το νέο νόμο η κυβέρνηση της Αργεντινής στέλνει αφενός μήνυμα στις ΗΠΑ ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταβάλει τις πληρωμές στους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί το κούρεμα και αφετέρου ανακοινώνει στους ξένους ομολογιούχους ότι εάν θέλουν να πληρωθούν θα πρέπει να δεχτούν την υπαγωγή των χρεογράφων τους στο δίκαιο της Αργεντινής και όχι το αμερικανικό.
Ωστόσο, ο Αλέχο Κόστα, στέλεχος της εγχώριας επενδυτικής τράπεζας «Puente» δεν είναι αισιόδοξος, τουλάχιστον ως προς την προθυμία των ξένων ομολογιούχων να δεχτούν τις διατάξεις του εσωτερικού δικαίου, αποδεχόμενοι, ως εκ τούτου και την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής.
Και αυτό την ώρα που το Μπουένος Άιρες επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την καταβολή τόκων ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομολογιούχους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να αποφύγει επιπλέον προσαυξήσεις, ρήτρες και πρόστιμα.
Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται μία ενδιάμεση τράπεζα στην οποία και θα καταθέσει τα χρήματα που οφείλει να καταβάλλει στους ομολογιούχους, που δέχτηκαν, διαδοχικά, την αναδιάρθρωση- «κούρεμα»- το 2005 και το 2010 στα δύο τρίτα της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων τους και οι οποίοι αποτελούν και το 92% του συνόλου των κατόχων ομολόγων Αργεντινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου