Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ εν αναμονή των νέων εκκαθαριστικών

kathimerini

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε αναμονή βρίσκονται περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Στη νέα εκκαθάριση που θα γίνει θα περιληφθούν οι διορθώσεις που έγιναν στον νόμο και αφορούν τα λάθη στους 4.000 οικισμούς και τα αστρονομικά ποσά που καταλογίστηκαν, οι μειωμένες εκπτώσεις για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, η έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς και η απαλλαγή από τον φόρο όσων κατέχουν ακίνητα στην Κεφαλονιά.

Η «Κ» παρουσιάζει με τη μορφή απαντήσεων σε 10 ερωτήματα έναν οδηγό που θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταλάβουν όχι μόνο γιατί έλαβαν φουσκωμένο εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά και το πότε θα υλοποιηθούν οι αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών καθώς και πότε θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα.

1. Σε πόσες δόσεις πρέπει να πληρώσω τον ενιαίο φόρο ακινήτων;
Ο φόρος θα καταβληθεί σε 6 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, θα αναρτηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου.

2. Εχω στην κατοχή μου μόνο ένα διαμέρισμα και ένα οικόπεδο το οποίο δεν βρίσκεται στις 457 περιοχές που παρατηρήθηκαν τα λάθη. Ο φόρος που είχε υπολογιστεί θα αλλάξει;
Οχι. Το ποσό του φόρου δεν θα αλλάξει. Θα πρέπει όμως να τυπώσετε το καινούργιο εκκαθαριστικό σημείωμα όταν θα αναρτηθεί στον λογαριασμό σας στο Taxisnet.


3. Εχω πληρώσει στα τέλη Ιουλίου την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τις υπόλοιπες δόσεις πότε θα τις πληρώσω;
Θα πρέπει να περιμένετε το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ στο οποίο θα αναγράφεται ο αριθμός των υπόλοιπων δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης καθώς και οι ημερομηνίες εξόφλησης των δόσεων.

4. Εχω διαμέρισμα αλλά δεν έχω δηλώσει στο Ε9 ότι βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Τι πρέπει να κάνω;

Εξαιτίας της παράλειψης αυτής ο ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογισθεί είναι υψηλότερος, αντιστοιχεί σε διαμέρισμα 6ου ορόφου. Περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι τη νέα εκκαθάριση υποχρεούστε να πληρώνετε τον αρχικό φόρο που έχει υπολογιστεί και θα γίνει συμψηφισμός, πιθανόν με τις τελευταίες δόσεις

5. Είμαι άγαμος και το 2013 είχα εισόδημα 8.500 ευρώ. Παράλληλα έχω κληρονομήσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσω μειωμένο φόρο 50%;
Οχι, δεν δικαιούστε την έκπτωση από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Στην τροπολογία που κατατέθηκε από τη κυβέρνηση στη Βουλή προστέθηκε ένα ακόμα κριτήριο που σχετίζεται με την αξία της περιουσίας. Η έκπτωση θα χορηγείται υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα που κατέχουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν υπερβαίνουν σε αντικειμενική αξία:
• Τις 85.000 ευρώ αν είναι άγαμοι.
• Τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι χωρίς παιδιά.
• Τις 200.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι και έχουν ένα ή δύο παιδιά.

6. Είμαι έγγαμος με ένα παιδί και το ετήσιο εισόδημα του 2013 ήταν 9.000 ευρώ. Ταυτόχρονα διαθέτω ένα αυτοκίνητο επταετίας 1.300 κ.ε. και ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ. Θα πληρώσω μειωμένο φόρο ακινήτων;
Οχι θα πληρώστε κανονικά τον φόρο χωρίς καμία έκπτωση. Και αυτό διότι η εφορία θα προσδιορίσει το εισόδημα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία με τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία φθάνουν στο επίπεδο των 11.420 ευρώ, (ελάχιστο τεκμήριο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους έγγαμους και επιπλέον τεκμήρια 3.200 ευρώ για το διαμέρισμα και 3.220 ευρώ για το Ι.Χ.). Επειδή το τεκμαρτό εισόδημα των 11.420 ευρώ είναι μεγαλύτερο του εισοδηματικού ορίου των 11.000 ευρώ που ισχύει για την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρος ο φόρος.

7. Εχω ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ και έχω ένα μόνο διαμέρισμα επιφάνειας 65 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 75.000 ευρώ . Με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρώσω 230 ευρώ φόρο. Προβλέπεται μείωση του φόρου;
Ναι. Και αυτό διότι το εισόδημά σας είναι μικρότερο των 9.000 ευρώ και η επιφάνεια του ακινήτου μικρότερη των 150 τετραγωνικών, ενώ η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ. Με το καινούργιο εκκαθαριστικό θα πληρώσετε μειωμένο φόρο κατά 50% και συγκεκριμένα 115 ευρώ.

8. Εχω κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο από τις 15 Ιανουαρίου του 2013. Θα έχω την έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο;
Οχι. Προκειμένου κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου να έχει έκπτωση 20%, θα πρέπει το ακίνητο να μην είναι νοικιασμένο ή ηλεκτροδοτούμενο ούτε μία μέρα κατά το προηγούμενο έτος.

9. Διαθέτω οικόπεδο σε περιοχή όπου διαπιστώθηκαν τα τεράστια λάθη. Οπως και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής έτσι κι εγώ κλήθηκα να πληρώσω αστρονομικά ποσά. Πότε θα γίνουν οι αλλαγές;
Από τις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Με τις νέες διατάξεις αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αδικίες, με αποτέλεσμα το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα να περιλαμβάνει τον νέο μειωμένο φόρο, ο οποίος θα είναι μέχρι και 96% ανάλογα με την περίπτωση μειωμένος.

10. Πώς μπορώ να εντοπίσω εάν έχει αλλάξει η περιουσιακή αξία των ακινήτων;
Πρέπει να ελέγξετε τις φορολογητέες αξίες των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων σας που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να τις συγκρίνετε με την αξία των ακινήτων που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011, 2012 και 2013, τα οποία επίσης έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό σας στο Taxisnet.

11. Στο Ε9 είχα δηλώσει μια μονοκατοικία ότι είναι ημιτελής και σύμφωνα με τον νόμο προβλέπεται έκπτωση 40%. Ωστόσο, καλούμαι να πληρώσω ολόκληρο τον φόρο. Τι θα πρέπει να κάνω τώρα;
Το πιθανότερο είναι να μην έχετε δηλώσει σωστά τους κωδικούς για τα ημιτελή κτίσματα στο Ε9. Στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ανοίξει το σύστημα θα πρέπει να δηλώσετε στον πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα που έχετε, προσθέτοντας στη νέα στήλη 32, που προστέθηκε στο φετινό έντυπο (ειδικά για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ) τον κωδικό 8, που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». Μέχρι να γίνουν αλλαγές στο Ε9 θα πρέπει να πληρώνετε κανονικά τον φόρο και αργότερα θα γίνει συμψηφισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου