Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΚΥΨΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

iskra

ΠΡΟΣ ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑΧΕΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!
ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
Τις «διορθωτικές» κινήσεις της Λευκωσίας για επίλυση του «προβλήματος» που προέκυψε σε σχέση με το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας και γενικότερα ενυπόθηκων ακινήτων, εκβιάζει και αναμένει να ακούσει η Κομισιόν, η οποία θεωρεί ξεκάθαρο (!) πως μέρη των νομοθετημάτων που ενέκρινε η κατά τ’ άλλα κυρίαρχη Κυπριακή Βουλήδεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του Μνημονίου!!!
Στο μεταξύ και όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα οι «διορθώσεις» του νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων, ώστε να προβλέπεται η πλήρης άρση της προστασίας τους ακόμα και της πρώτης κατοικίας, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι αναστέλλει τη χορήγηση της επικείμενης χρηματοδοτικής δόσης προς την Κύπρο (βλέπε εδώ). Προφανής στόχος των νεοαποικιοκρατών της ΕΕ είναι να εκβιάσουν ωμά με νέο τελεσίγραφο την Κύπρο, απειλώντας την Λευκωσία με «πνίξιμο» της οικονομίας της, αν δεν συμμορφωθεί.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, σημειώνει ότι κατά τη συνεδρία του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή (12/9), η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».
«Ενώ μια λεπτομερής αξιολόγηση συνεχίζεται, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέρη των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν το περασμένο Σάββατο μαζί με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν είναι συμβατά με τιςαπαιτήσεις του Μνημονίου σε αυτό τον σημαντικό τομέα πολιτικής», αναφέρει ο ΟΚόνορ.
«Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις κυπριακές Αρχές σε αυτό το ζήτημα και προσβλέπουμε να ακούσουμε από αυτές το πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν», καταλήγει εκβιαστικότατα!!!
Στο ίδιο πνεύμα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν τοποθετήθηκε την Πέμπτη (11/9) και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μέρεϊ, ο οποίος τόνισε ότι το πακέτο των νόμων για τις εκποιήσεις ακινήτων που ψήφισε η Κυπριακή Βουλή «δεν είναι συμβατό με τα συμφωνηθέντα» (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω).

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Αυτός ο βρώμικος εν εξελίξει εκβιασμός σε βάρος της Κύπρου, άσχετα με την κατάληξή του, αφορά άμεσα και τη χώρα μας.
Μας αφορά διότι πολύ γρήγορα θα τεθεί στο προσκήνιο από την τρόικα, έχει ήδη τεθεί, θέμα άρσης κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας και μείωσης στο 1/3 των αντικειμενικών αξιών για πλειστηριασμούς.
Μας αφορά, επίσης, και κυρίως διότι ο εκβιασμός της Κύπρου είναι μήνυμα απειλής προς την Ελλάδα, ώστε να μη διανοηθεί να παραμερίσει ή να παρακάμψει μνημονιακές δεσμεύσεις.
Οι τραγικές αυτές καταστάσεις υποδηλώνουν την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου απάντησης και αντιμετώπισης των εκβιασμών, που θα υπερβαίνει τα όρια που θέτει το ελληνικό κατεστημένοκαι οι κυρίαρχοι της ευρωζώνης.
Χωρίς ένα τέτοιο σχέδιο αμφισβήτησης των τετελεσμένων του ευρωπαϊκού κατεστημένου, χώρες που τολμούν να αντισταθούν, έστω και σε δευτερεύουσες μνημονιακές πτυχές, κινδυνεύουν να γίνουνάθυρμα των νεοαποικιοκρατών της ΕΕ.
Η Ελλάδα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει Κύπρος του ΝΑναστασιάδη.
Αυτήν την ώρα, ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο, που θα συνοδεύεται και με τον μεταξύ τους στενό συντονισμό, το έχουν όσο ποτέ ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΚΑΙ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΡΟΪΚΑΣ - ΕΕ
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των εκβιασμών της τρόικας - ΕΕ και ο Πρόεδρος της ΚύπρουΝίκος Αναστασιάδης αντί να αντισταθεί, υπερασπιζόμενος τον κυρίαρχο ρόλο της Κυπριακής Βουλής και να υπογραμμίσει ότι η Κύπρος διαθέτει, αν χρειαστεί, εναλλακτικό δρόμο για να προασπίσει τα ζωτικά συμφέροντα του λαού της, έσπευσε, άρον - άρον, να υποκύψει με απεριόριστη εθελοδουλία και για δεύτερη φορά στο τελεσίγραφο. (Η πρώτη ήταν όταν έβαλε την Κύπρο στο μηχανισμό τρόικας – μνημονίου)
Συγκεκριμένα, ο ΝΑναστασιάδης, ως υπαλληλίσκος της τρόικας, έσπευσε να παραπέμψει στοΑνώτατο Δικαστήριο με το ερώτημα της ακύρωσης τέσσερις από τους πρόσφατα ψηφισθέντες νόμους στην Κυπριακή Βουλή, ενώ άλλους δύο τους ανάπεμψε στη Βουλή των αντιπροσώπων (κοινώς τους έθεσε στο «ψυγείο»), με την υποψία και μόνο ότι δεν είναι αρεστοί... στην τρόικα.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΟ «ΨΥΓΕΙΟ»
Οι νόμοι που παρέπεμψε ο Πρόεδρος της Κύπρου στο Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό να ακυρωθούν αφορούν:
 Την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης με δάνειο μέχρι 350 χιλ. ευρώ.
 Τη διασύνδεση του χρόνου εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τις εκποιήσεις με την εφαρμογή του νόμου περί αφερεγγυότητας.
 Την απαλλαγή των μικρο-οφειλετών από το υπόλοιπο του χρέους σε περίπτωση εκποίησης.
 Την απαλλαγή των εγγυητών σε περίπτωση εκποίησης ώστε να μην κινδυνεύουν να πληρώσουν ή/και να χάσουν την περιουσία τους για δάνεια τρίτων.
Επίσης, έβαλε στο «ψυγείο» άλλους δύο νόμους, με την υποψία ότι ίσως να... μην αρέσουν στην Τρόικα. Οι δύο νόμοι είναι οι εξής:
 Η δυνατότητα του δανειολήπτη να καταγγέλλει στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤ) περιπτώσεις όπου η τράπεζα παραβιάζει την οδηγία της για τις αναδιαρθρώσεις (σ.σ.: Η ΚΤ έχει δικαίωμα να επιβάλλει ποινές σε τράπεζες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες αλλά στην περίπτωση των αναδιαρθρώσεων ουδέποτε το έπραξε, παρά τα πολλά παράπονα των δανειοληπτών).
 Η δυνατότητα παρέμβασης της ΚΤ για αποτροπή των μαζικών εκποιήσεων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια επίκαιρο ρεπορτάζ για την τοποθέτηση του ΔΝΤ:
ΔΝΤ: ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
ΤΟ ΔΝΤ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου συζήτηση του κυπριακού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ φαίνεται να έχει τεθεί, για την ώρα, εκτός ατζέντας από το Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ερωτηθείς σήμερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Ουίλιαμ Μέρεϊ (William Murray) είπε πως δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία, ενώ χαρακτήρισε το πακέτο που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή για τις εκποιήσεις «μη συμβατό» με τα συμφωνηθέντα.
«Ομάδα του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ ολοκλήρωσε τον Ιούλιο την επίσκεψή της στη Λευκωσίαόπου είχε συζητήσεις για την πέμπτη επιθεώρηση του προγράμματος. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ», είπε ο κ. Μέρεϊ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου πρόσθεσε ότι η Τρόικα «ενθάρρυνε τις κυπριακές Αρχές να εγκρίνουν νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η διαδικασία τους θα είναι αποτελεσματική και θα παρέχει τα κατάλληλα και ισοζυγισμένα κίνητρα για τη διευθέτηση τωνπροβληματικών δανείων».
Τόνισε ότι αυτό είναι «καθοριστικό για την αντιμετώπιση των υψηλών και αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επανεκκίνηση των τραπεζικών πιστώσεων και την επιστροφή της Κύπρου στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το τρέχον πακέτο δεν είναι συμβατό με τους στόχους αυτούς και αναμένουμε να ενημερωθούμε από τις Αρχές πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν».
Στο ερώτημα αν προτίθενται να δώσουν τη δόση στην Κύπρο, ο κ. Μέρεϊ είπε πως «προσβλέπουμε σ' αυτό, αλλά δεν έχουμε την ακριβή ημερομηνία της ολοκλήρωσης της επιθεώρησης στο ΔΣ».
Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνάντηση στην Ουάσιγκτον το Νοέμβριο, για το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα για το ζήτημα της βιωσιμότητας τουελληνικού χρέους και τα θέματα εξυπηρέτησής του, είπε πως εξετάζονται χωριστά σε κάθε επιθεώρηση του προγράμματος.
Στο ερώτημα τι θα κάνει το ΔΝΤ όταν ολοκληρωθεί το μνημόνιο (με τους Ευρωπαίους εταίρους), είπε πως θα συνεχιστούν οι υποχρεώσεις του που λήγουν ως γνωστόν το 2016.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Στη συνέχεια, η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από την κυπριακή εφημερίδα "Χαραυγή" (11/9).

ΕΚΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΗΣ
Διαπιστευτήρια στην Τρόικα έδωσε γι' άλλη μια φορά χθες (σ.σ. Τετάρτη 10/9) ο ΠρόεδροςΑναστασιάδης, παραπέμποντας στο Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό την ακύρωση τεσσάρων από τους πιο βασικούς νόμους, τους οποίους ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία της Βουλής, περιλαμβανομένης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης από τον κίνδυνο των εκποιήσεων.
Η ενέργεια του Προέδρου να αφαιρέσει -με τρόπο άκρως περιφρονητικό προς την κοινωνία- το δίχτυ το οποίο είχαν προσθέσει τα κόμματα για προστασία των μικρο-οφειλετών προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση των κομμάτων, με το ΑΚΕΛ να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αναστολή της νομοθεσίας μέχρι τη διαμόρφωση πλαισίου προστασίας των ευάλωτων ομάδων κατά τρόπο δίκαιο και υπό τις περιστάσεις ισορροπημένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας η πρόταση του ΑΚΕΛ θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη (18/9) στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της πρότασης τοποθετήθηκε ήδη το ΔΗΚΟ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ
Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος επιλέγει να συστρατευτεί με την Τρόικα και τις αντιλαϊκές της πολιτικές, κόντρα στα συμφέροντα του κυπριακού λαού αλλά και στη βούληση της πλειοψηφίας των κομμάτων.
«Αντί ο Πρόεδρος να διαπραγματευτεί σε πολιτικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με στόχο να τους πείσει για την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων του κυπριακού λαού, επιλέγει τηντυφλή προσήλωση στην εφαρμογή του μνημονίου, όπως το αναδιαμορφώνει συνεχώς μαζί με την Τρόικα» συμπλήρωσε.
Ο ΑΚυπριανού προειδοποίησε, επίσης, ότι πιθανή εφαρμογή του νόμου χωρίς τις δικλίδες ασφαλείας τις οποίες ψήφισε η Βουλή, θα οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει σε συνεργασία με άλλα κόμματα την αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας, μέχρι να διαμορφωθεί το πλαίσιο προστασίας που θα είναι δίκαιο και ισορροπημένο, υπό τις περιστάσεις.
«Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση με τις πολιτικές τους επιλογές και τις παραλείψεις, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις εξελίξεις» τόνισε ακόμη ο ΑΚυπριανού.
Υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την εφαρμογή πλαισίου προστασίας των ευάλωτων ομάδων τάχθηκε ήδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση του Προέδρου έρχεται σε ρήξη με τη Βουλή.
Επίσης ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαμήνυσε ότι: «Η Βουλή δεν υπόκειται στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και δεν αποτελεί προέκτασή της».
Το μοναδικό κόμμα το οποίο χαρακτήρισε ως ορθή την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι οΔΗΣΥ, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «το εθνικό συμφέρον υποβάλλει τη συνέχεια του προγράμματος (σ.σ: μνημονίου)…».
ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο μεταξύ η κυβέρνηση σε πλήρη απομόνωση και σε εμφανή κατάσταση πανικού επιτέθηκε σε ΑΚΕΛκαι ΔΗΚΟ, με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να δηλώνει ότι «ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα δεν έχει όρια». Επίσης ο Β. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «τεράστια μάχη» που δίνει η κυβέρνηση «για να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα για τη χώρα που δημιούργησαν» τα κόμματα τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, «ζητούν και τα ρέστα».
Ακόμη, ο αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει θυμήθηκε το γνωστό παραμύθι «φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ», ενώ για τον ΝΠαπαδόπουλο είπε ότι μέχρι πρόσφατα ήταν υπέρ της εφαρμογής του μνημονίου και τον κάλεσε να απαντήσει «ποιοι μικροπολιτικοί και μικροκομματικοί λόγοι του επέβαλαν να αλλάξει άποψη».
«ΟΙ ΤΣΙΛΙΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ...»
Σχολιάζοντας τις αναφορές της κυβέρνησης εναντίον του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματοςΓιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι όποτε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη βρίσκεται σε διάσταση με τα συναισθήματα αλλά και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού καταφεύγει στη γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού, μέσα από πολεμικά ανακοινωθέντα κατά του ΑΚΕΛ και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ξεχνώντας, προφανώς, ότι μέχρι χθες χαιρέτιζαν την υπευθυνότητα του ΑΚΕΛ.
Επίσης ο ΓΛουκαΐδης υπέδειξε ότι «οι τσιλιαδόροι της τραπεζικής ληστείας των 19 δις ευρώ... όσοι κούρεψαν καταθέσεις και την οικονομία του τόπου, όσοι συνεχίζουν ακόμη να κουρεύουν μισθούςκαι δικαιώματα των εργαζομένων και το κοινωνικό κράτος, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να μην προκαλούν και από πάνω».
Εξάλλου το ΔΗΚΟ απαντώντας στις κατηγορίες του ΒΠαπαδόπουλου για «φθηνό λαϊκισμό» έκανε λόγο «ακριβή ανικανότητα της κυβέρνησης».
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Οι νόμοι που παρέπεμψε ο Πρόεδρος στο Ανώτατο με σκοπό να ακυρωθούν αφορούν:
■ Την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης με δάνειο μέχρι 350 χιλ. ευρώ.
■ Τη διασύνδεση του χρόνου εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τις εκποιήσεις με την εφαρμογή του νόμου περί αφερεγγυότητας.
■ Την απαλλαγή των μικρο-οφειλετών από το υπόλοιπο του χρέους σε περίπτωση εκποίησης.
■ Την απαλλαγή των εγγυητών σε περίπτωση εκποίησης ώστε να μην κινδυνεύουν να πληρώσουν ή/καινα χάσουν την περιουσία τους για δάνεια τρίτων.
Επίσης ο Πρόεδρος έβαλε στο ψυγείο άλλους δύο νόμους, με την υποψία ότι ίσως να... μην αρέσουν στην Τρόικα. Οι δύο νόμοι είναι οι εξής:
■ Η δυνατότητα του δανειολήπτη να καταγγέλλει στη Διοικητή της ΚΤ περιπτώσεις όπου η τράπεζα παραβιάζει την οδηγία της για τις αναδιαρθρώσεις (σ.σ.: Η ΚΤ έχει δικαίωμα να επιβάλλει ποινές σε τράπεζες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες αλλά στην περίπτωση των αναδιαρθρώσεων ουδέποτε το έπραξε, παρά τα πολλά παράπονα των δανειοληπτών).
■ Η δυνατότητα παρέμβασης της ΚΤ για αποτροπή των μαζικών εκποιήσεων.
ΟΥΤΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΕΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΟΣΗ... ΜΟΝΟ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τελικά ο Πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει διαβουλευθεί με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως του είχαν εισηγηθεί τα κόμματα αλλά και όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί αρχικά, αλλά ούτε και το Eurogroup θα αποδεσμεύσει τη δόση. Το μόνο που μας έμεινε είναι το νομοσχέδιο για εκποιήσεις-εξπρές, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.
Σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό, την Παρασκευή (12/9) η Κύπρος θα δώσει αναφορά στοEurogroup αλλά δεν θα πάρει τη δόση, μέχρι να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το θέμα της παραπομπής των τεσσάρων νόμων στο Ανώτατο, δηλαδή να ακυρωθούν οριστικά και αμετάκλητα, αλλά και μέχρι να ανάψει το πράσινο φως το γερμανικό κοινοβούλιο, δηλαδή οι Μέρκελ και Σόιμπλε.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Simon O’ Connor, «κάποια μέρη της νομοθεσίας που ψηφίστηκε (σ.σ: από τη Βουλή) δεν είναι συμβατά με τις απαιτήσεις του προγράμματος...».
«ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ»
Η ενέργεια του Προέδρου Αναστασιάδη να μην υπογράψει τους νόμους τους οποίους ψήφισε η Βουλή με σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού όπως διαφάνηκε και το προηγούμενο διάστημα, ανεξάρτητα από τις θέσεις της Τρόικας ούτε η κυβέρνηση δεν συναινούσε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ισχυρισμός όμως ότι οι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί προκάλεσε την αντίδραση αρκετών έγκριτων νομικών.
Σε δηλώσεις τους στον Αστρα 92,8 οι Κύπρος Χρυσοστομίδης και Αντρέας Αγγελίδης αμφισβήτησαν έντονα τον πιο πάνω ισχυρισμό, με τον πρώτο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι υπό αναφορά νόμοι «δεν αντιβαίνουν ούτε στο σύνταγμα ούτε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Επίσης οι δύο νομικοί κάλεσαν τον Πρόεδρο όπως αξιοποιήσει τις αποφάσεις της Βουλής με σκοπό τηνεπαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και όχι την άσκηση πιέσεων προς τα κόμματα.
Αντιστρέφοντας εξάλλου το ερώτημα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ΑΚυπριανού υπενθύμισε ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις στο παρελθόν οι αποφάσεις της Τρόικας ήταν αντισυνταγματικές, ωστόσο ουδέποτε ευαισθητοποιήθηκε γι’ αυτό η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος.
Ο νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης είχε συζητηθεί διεξοδικά στη Βουλή μέχρι να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο, ωστόσο δεν αναφέρθηκε προηγουμένως ότι ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματικός, όπως ισχυρίζονται σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
Υπεράνω όλων το μνημόνιο;
Στο μεταξύ μπορεί να μην έχει συγκληθεί ακόμη η συνεδρία του Ανώτατου για να εξετάσει την παραπομπή των νόμων που ψήφισε η Βουλή, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αποφανθεί ήδη ότι «εγείρονται συνταγματικά κωλύματα».
Ερωτηθείς δε εάν το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει τους νόμους όχι μόνο με βάση το σύνταγμα και το κοινοτικό κεκτημένο αλλά και με βάση το ίδιο το μνημόνιο (υπό την έννοια ότι αποτελεί διακρατική συμφωνία), ο ΚΚληρίδης είπε ότι εάν εγερθεί τέτοιο θέμα, θα κριθεί και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου