Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Εθνική πρόταση για την Οικονομία Β΄ Μέρος

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα

Στο χθεσινό μας άρθρο, σχολιάσαμε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές επί των οποίων θα πρέπει να κινηθεί το πλάνο της Εθνικής Πρότασης για την Οικονομία, αποσκοπώντας στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
 Ωστόσο, η κυριότερη πτυχή του οδικού χάρτη για την εθνική μας οικονομία, είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, με κοινωνικά δίκαιη και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη διαδικασία, ώστε να εισρεύσουν χρηματικοί πόροι στον ελλειμματικό κρατικό κουμπαρά. Τα προτεινόμενα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, δεν θα επιβαρύνουν τις κοινωνικές τάξεις του πληθυσμού (μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κ.ά.) που έχουν συντριβεί από τις ισοπεδωτικές μνημονιακές πολιτικές, αλλά τους έχοντες και κατέχοντες της δικομματικής νομενκλατούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η υλοποίηση ενός μέρους του προγράμματός του, προϋποθέτει άμεσα 5 δις ευρώ (€). Το ποσό των 5 ή των 15 δις € μπορεί να προέλθει, είτε από τραπεζικά κεφάλαια, είτε από τα κρατικά ταμεία, είτε από το συνδυασμό και των δύο.
Με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, οι πρού­χοντες του κομματικού-πολιτικού κατεστημένου, μπορούν να τροφοδοτούν από τις ξαπλώστρες της Μυκόνου, τουλάχιστον με 2 δις € ετησίως τον κρατικό κουμπαρά. Ποιοι έχουν τα χρήματα να πληρώνουν κάθε ξαπλώστρα 250 ή 300 € για μερικές ώρες, να πίνουν τις σαμπάνιες ντομ περινιόν, να ρουφάνε τη σκόνη των 120 € ανά γραμμάριο, να σπαταλούν για ντόλτσε βίτα πολλές χιλιάδες € και γενικά να κάνουν διακοπές ιλουστρασιόν; Πασιφανές είναι ότι μόνο τα κομματόσκυλα, οι καρεκλοκατακτητές της εξουσίας και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες του δικομματικού κατεστημένου, έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβαίνουν σε τέτοιες κρεπάλες. Αυτοί έχουν άφθονο λίπος για κάψιμο. Όσα και να τους πάρει το κράτος, έχουν τους τρόπους να πολλαπλασιάζουν τα πακέτα στις τσέπες και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Στην πρώτη γερμανική κατοχή (1941-1944), οι έχοντες και κατέχοντες ήταν οι μαυραγορίτες, οι εταιρίες που έκαναν τα έργα υποδομής των γερμανών, οι ξενοδόχοι στις μονάδες των οποίων οι Γερμανοί τραυματίες πολέμου έκαναν αποθεραπεία, οι έμποροι εισαγωγείς προϊόντων από το εξωτερικό και ιδίως από τη Γερμανία, κ.λπ. Στην εποχή των μνημονίων, δηλαδή στην περίοδο της δεύτερης γερμανικής κατοχής, οι έχοντες και κατέχοντες είναι οι μιζαδόροι, οι μεσάζοντες, οι θεσιθήρες, οι βαρώνοι των κρατικών προμηθειών και των δημοσίων έργων και γενικά όλο το συνοθύλευμα της δικομματικής φατριοκρατίας και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων. Σε πρόσφατο άρθρο (20.8.2014) από τη θέση αυτή, με τίτλο «Η πλουτοκρατία να αναλάβει το κόστος των μνημονιακών πολιτικών», έγραφα τα εξής: «.Με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, στην εύπορη τάξη της εγχώριας πλουτοκρατίας ανήκουν τουλάχιστον 400.000 άτομα, όπως πολιτικοί, κομματικοί θεσιθήρες, εφοπλιστές, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, στελέχη τραπεζών, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, μεσάζοντες πολυεθνικών εταιριών, ξενοδόχοι, εισοδηματίες, τσιφλικάδες, κ.ά. Τα νόμιμα και τα παράνομα ετήσια εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας των 400.000 ατόμων, εκτιμώνται τουλάχιστον σε 100 δις ευρώ. Μια κυβέρνηση που ασκεί την οικονομική της πολιτική με αίσθημα δικαίου, οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα, επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά στα νόμιμα εισοδήματα της ντόπιας κομματοκρατίας. Ας γίνει η αρχή με τους Παπαδήμο, Στουρνάρα, Χαρδούβελη, Ζανιά και τουλάχιστον 100.000 ομοίους τους, οι οποίοι μετά τη μεταπολίτευση έχουν καπαρώσει τις κρατικές καρέκλες…».
 Η κάστα της κομματικής-πολιτικής πλουτοκρατίας δύναται να συνεισφέρει στον κρατικό κουμπαρά, όχι δύο, αλλά τουλάχιστον πέντε δις ευρώ κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και των ρήξεων με τα κατεστημένα συμφέροντα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τις μεγάλες θεσμικές τομές και δεν επιβάλλει έκτακτες εισφορές στην εγχώρια πλουτοκρατία-κλεπτοκρατία, ποιος θα τα κάνει; Αν ο κ. Τσίπρας έχει κάποιες δεσμεύσεις ή τον οποινδήποτε ενδοιασμό για κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε, τότε ας αφήσει το οικονομικό-πολιτικο επιτελείο της Kontranews, να εφαρμόσει τα προτεινόμενα μέτρα αφιλοκερδώς, δηλαδή τσάμπα. Ας πάρει το πολιτικό κόστος η Kontranews και το όφελος ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου