Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η πτώση της Ισλαμικής τράπεζας Asya του F.Gulen.

του Κώστα Μελά
Η  Bank Asya, ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1996. Ανήκει στις Ισλαμικές Τράπεζες.[1]Τοαρχικό όνομα της ήταν  "Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi" (Asya Finance Incorporated Company).Αυτό άλλαξε σε "Asya Katilim Bankasi Anonim Şirketi" (Asya Participation Bank Inc.) το Δεκέμβριοτου 2005. Αρχικό ιδρυτικό κεφάλαιο ανήλθε σε 2 δις TL.
Το μεγαλύτερο μέρος των ιδρυτικών κεφαλαίων της ήταν τουρκικά. Εξελίχθηκε σε μια λαϊκή τράπεζα με κύρια απασχόληση την χορήγηση δανείων προς τους ιδιώτες (retail banking). Πρόκειται για τράπεζα η οποία ιδρύθηκε και εξακολουθεί να ανήκει πλειοψηφικά στην γνωστή κίνηση (tarikat) του F.Gulen.
Το 2006 εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κωνσταντινούπολης παραχωρώντας το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της σε δημόσια εγγραφή. Το ποσοστό ανέβηκε στο 52,55 το 2010. Από το 2007 συνεργάζεται στενά με την Bank of New York Mellon (ΗΠΑ) με την ονομασία   ASYKY.
Επίσης η συγκεκριμένη τράπεζα, Bank Asya, απέκτησε το 2009, το 40% του μετοχικού κεφαλαίου τηςTamweel Africa Holding SA, μια ισλαμική τράπεζα συμμετοχών στο Ντακάρ της Σενεγάλης με στόχο την εξάπλωσή της στη Δυτική Αφρική. Μέχρι σήμερα  έχει  τέσσερα τραπεζικά ιδρύματα στο Νίγηρα, στη Σενεγάλη, στη Γουινέα, και στη Μαυριτανία. Προγραμματίζει την εξάπλωσή της στο Μπενίν και στο Μάλι. Παράλληλα το ίδιο έτος 2009, ίδρυσε μια ακόμη θυγατρική εταιρεία, την TUNA REIT (Real Estate Investment Trust) η οποία ασχολείται με την οικιστική ανάπτυξη.

Από το τέλος του 2013, διαταράχτηκε η σχέση μεταξύ του Ερντογάν και του F.Gulen, για τους γνωστούς λόγους, και ο τελευταίος χαρακτηρίστηκε προδότης της πατρίδας. Στη συνέχεια , η BankAsya, απώλεσε μεγάλο μέρος των καταθέσεών της αλλά και τα κερδοφόρα συμβόλαια με το τουρκικό κράτος. Το δεύτερο εξάμηνο παρουσίασε μείωση 81,0% των καθαρών εσόδων της. Οι μετοχές της σταμάτησαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολής, για λόγους που έχουν σχέση με  αβεβαιότητες της ιδιοκτησίας της. Δύο προσπάθειες να αγοραστεί από τις Qatar Islamic Bank και την κρατική Ziraat Bank απέτυχαν , προφανώς με παρέμβαση της κυβέρνησης. Τις 25 Αυγούστου 2014 η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα γεγονός που προσδιόρισε σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις. Στη συνέχεια η μετοχή επανήλθε στη διαπραγμάτευση για να σταματήσει για δεύτερη φορά την Πέμπτη 18.09.2014, μετά από μια πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 48,0% μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης.




[1] Για τις Ισλαμικές τράπεζες στην Τουρκία δες: Σ. Λυγερός – Κ. Μελάς , Μετά τον Ερντογάν τι; Πατάκης 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου