Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ BNP

iskra



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ωμά, αλαζονικά, κυνικά οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έδιναν την πολιτική ουσία του προστίμου των... 8,9 δισεκατομμυρίων (!) δολαρίων στη μεγάλη γαλλική τράπεζα BNP Paribas επειδή έκανε δοσοληψίες με την Κούβα και το Ιράν: «Μάθημα για την παγκόσμια ισχύ του δολαρίου το βαρύ πρόστιμο στην BNP» ήταν ο τίτλος επώνυμου άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας, ο οποίος τα έλεγε όλα. Το κείμενο ήταν εξίσου σκληρό, χωρίς να μασάει τα λόγια του: «Η υπόθεση είναι αξιοσημείωτη για το μέγεθος της ποινής, η οποία υπερβαίνει λίγο τα κέρδη που είχε η τράπεζα το 2013. Μπορεί όμως να είναι πιο ενδιαφέρον το μάθημα που διδάσκει γύρω από το πώς η οικονομική ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών πάει χέρι χέρι με τον ρόλο τους στα εξωτερικά θέματα.
Εν ολίγοις το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αυτός ο ρόλος του δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες εκπληκτική δύναμη για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ακόμα και σε σφαίρες που ελάχιστα έχουν να κάνουν με τα χρηματοοικονομικά... Με άλλα λόγια, μια γαλλική τράπεζα πρέπει να συμμορφώνεται με την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον διαφόρων κρατών, διαφορετικά θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα. Και για την BNP Paribas ή στην πραγματικότητα οποιαδήποτε τράπεζα οποιουδήποτε μεγέθους σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί» έγραφε μεταξύ άλλων το σοβαρότατο, καίριο και ευθύβολο άρθρο της γνωστότερης ανά την υφήλιο αμερικανικής εφημερίδας.
Οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο οφείλει να συμμορφώνεται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, διακηρύσσει ωμά! «Οσο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε συστήματα πληρωμών εδραζόμενα στο δολάριο, οι Αμερικανοί θα έχουν ένα πλεονέκτημα στις διεθνείς υποθέσεις, που σε άλλες χώρες μπορεί να μην αρέσει πολύ, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι' αυτό» καταλήγει ωμά το πολύ ενδιαφέρον άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Το ότι οι ξένες τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από την τυφλή εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον δεν το λένε μόνο οι Αμερικανοί, κομπάζοντας για την ισχύ τους. Το παραδέχονται και οι Γάλλοι. Μας εντυπωσίασαν ομολογουμένως περίοπτοι τίτλοι της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» την περασμένη εβδομάδα.

«Η πρώτη γαλλική τράπεζα παραδέχθηκε την ενοχή της για να αποφύγει μια δίκη στις ΗΠΑ, η οποία θα ήταν αυτοκτονία» ήταν ένας τίτλος. «Η γαλλική τράπεζα απέφυγε τα χειρότερα, μια ανάκληση της αμερικανικής τραπεζικής άδειάς της θα υπέγραφε το πιστοποιητικό θανάτου της» ανέφερε άλλος τίτλος της «Μοντ». Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ικετεύσει πιεστικά τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο μήνα να παρέμβει για να μετριαστεί το ύψος του προστίμου στην BNP, ώστε να μην υποχρεώσουν σε κλείσιμο οι Αμερικανοί τη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι η BNP είναι ο δεύτερος σε μέγεθος τραπεζικός κολοσσός της Ευρώπης. Με κύκλο εργασιών το 2013 στο ασύλληπτο ύψος των... 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ (ναι, τρισεκατομμυρίων!) η BNP προηγείται ακόμη και της γερμανικής Ντόιτσε Μπανκ, η οποία είναι τρίτη στην Ευρώπη με 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην BNP είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό σε σύγκριση με άλλες ποινές που έχουν επιβάλει σε ξένες τράπεζες οι Αμερικανοί. Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο πρόστιμο σε ξένη τράπεζα ήταν αυτό στην ελβετική «Κρεντί Σουίς» ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο της επιβλήθηκε φέτος τον Μάιο. Η ελβετική τράπεζα όμως παραδέχτηκε την ενοχή της στη διευκόλυνση χιλιάδων Αμερικανών πελατών της να φοροδιαφύγουν, στερώντας από το αμερικανικό κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια φορολογικών εσόδων. Το να επιβάλουν λοιπόν οι Αμερικανοί τον Μάιο πρόστιμο 3. δισ. στους Ελβετούς τραπεζίτες για τη φοροδιαφυγή χιλιάδων Αμερικανών και τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο, τριπλάσιο πρόστιμο στους Γάλλους επειδή έκαναν συναλλαγές με την Κούβα και το Ιράν, είναι φανερό ότι αποσκοπεί συν τοις άλλοις και στην οικονομική εξόντωση της BNP ως ανταγωνιστή των αμερικανικών τραπεζών. Τόσο απλά.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου