Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Ο ΟΑΕΕ! ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!

iskra

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ!
ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ!
Στα 7,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι απλήρωτες εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καθώς ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του. Την ίδια στιγμή το έλλειμμα του ΟΑΕΕ αναμένεται να φτάσει το 2014 τα 720 εκατ. ευρώ, από 640 εκατ. ευρώ το 2013.
Οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες είναι σε πλήρη αδυναμία καταβολής των εισφορών και ο ΟΑΕΕ κινδυνεύει με κατάρρευση το επόμενο χρονικό διάστημα.Σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013 οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ.
Από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν περίπου 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Ευρώ.
Αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος του προβλήματος αν αναλογιστεί ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις,που πλήττονται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές, εκτός από ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζόμενους.
Λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, χάνουν το δικαίωμα τηςιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάταιμόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και βέβαια για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή.
Δυστυχώς όμως μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να παραμένει «ανασφάλιστο» χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που ρυθμίζει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων τουΟΑΕΕ δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα, διότι θέτει εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όποιος ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ καθώς και οι ασφαλισμένοι του τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, των οποίων οι οφειλές αφορούν μόνο τα έτη 2011-12-13 και το οικογενειακό τους εισόδημα για τα ανωτέρω έτη δεν ξεπερνά τις 12.000 ανά έτος, δικαιούνται παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, έως 28/2/2015.
Παράλληλα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στη ρύθμιση οφειλών Νέα Αρχή έχουν υπαχθεί μέχρι τώραμόνο 25.771 ελεύθεροι επαγγελματίες(!!!), ενώ για την πάγια ρύθμιση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον23.642, διότι και στις εν λόγω ρυθμίσεις οφειλών οι προϋποθέσεις υπαγωγής είναι απαγορευτικέςγια την μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
Έτσι, το υπουργείο Εργασίας προωθεί, δήθεν, νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια στιγμή που εισπράττει εισφορές και δεν τις αποδίδει εκεί που πρέπει!
Χαρακτηριστικά, ο ΟΑΕΕ, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχε συγκεντρώσει 110.991.100€, από τις εισφορές για το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών, απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12.739.703,20€.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, απαντώντας το Μάρτιο του 2013 σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, παραδέχτηκε ότι: «τα χρήματα τα οποία είχαν σωρευθεί, έχουν δαπανηθεί για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ και δεν μπορούμε να γυρίσουμε. Τελείωσε με αυτά τα χρήματα»!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου