Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.

eastrunner

του Παναγιώτη Οικονομόπουλου
Τροφη για Σκεψη!

Οι άναρθρες κραυγές και από τα δυο μέρη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν βοηθούν και ούτε εξηγούν το πρόβλημά. Το βασικό θέμα είναι κατά πόσον η ηλεκτρική ενέργεια είναι μια παραγωγική επιχείρηση που ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα ικανοποίησης συμφέροντος του ιδιωτικού κεφαλαίου η όχι!
Η ηλεκτρική ενέργεια έχει τέτοια ένταση κεφαλαίου που μόνο το μεγάλο κεφάλαιο που έχει το μέγεθος, την δεξιότητα, και την εμπειρία διαχείρισης μπορεί να συμμετάσχει στην διαχείριση μιας τέτοιας επιχείρησης. Αυτό βέβαια το κεφάλαιο μπορεί να είναι μόνο ΞΕΝΟ και ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΌ.
Η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ένα απλό προϊόν το οποίο μόνο ο αγοράζων έχει την ωφέλεια από την χρήση του. Αντιθέτως είναι ένα προϊόν το οποίο παράγεται σε συνθήκες αυξανόμενης απόδοσης κλίμακος, δηλαδή αν συγκεντρωθεί και αυξηθεί η χρήση, η παραγωγική ικανότητα μεγαλώνει αποδίδοντας μεγαλύτερο κέρδος και αυτό οδηγεί στο κίνητρο δημιουργίας ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΏΛΙΟΥ. Πέραν αυτών, η μαζική και κοινή χρήση οδηγεί σε μεγαλύτερη ωφέλεια από την κατανάλωση της ενέργειας λόγω των συνθηκών ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ που βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των παραγωγικών συντελεστών όταν υπάρχει γενικότερη χρήση της ενέργειας από την παραγωγική και την καταναλωτική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν η χρήση περιορίζεται λόγω εισοδηματικής ικανότητας των παραγωγικών συντελεστών να καλύψουν το ιδιωτικό κόστος και κέρδος της ιδιωτικής επιχείρησης τότε η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται δυσανάλογα, δηλαδή η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΩΦΕΛΕΙΑ της κοινότητας ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αρνητική επίδραση στα προβλήματα κοινωνικής υγιείας, παιδείας, επικοινωνίας, υπηρεσιών πολιτισμού κλπ., τα οποία ευρίσκονται εκτός ιδιωτικού συμφέροντος του κεφαλαίου που μπορεί να εκμεταλεύονται επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, η ηλεκτρική ενέργεια δεν έχει την δυνατότητα σημαντικής ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ από άλλες μορφές ενέργειας.
Τέλος, η ενέργειά αποτελεί ένα στοιχείο παραγωγής με ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ για την οικονομία, κοινωνία και κοινότητα γιατί απαιτείται σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινότητας, δηλαδή αποτελεί ένα ΚΟΙΝΌ ΑΓΑΘΟ του οποίου ο περιορισμός μπορεί να έχει καταστροφική επίπτωση σε καταστάσεις εθνικής ανάγκης από πόλεμο, έκτακτες καταστάσεις από φυσικά φαινόμενα, οικονομική ύφεση, κλπ., όπου μια ιδιωτική επιχείρηση δεν έχει άμεσο συμφέρον να προσφέρει ενέργεια αν δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής! Μάλιστα μπορεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να αυξήσει τις τιμές και το οποίο προκαλεί παραγωγική και καταναλωτική ανισότητα!

Άρα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗς ΔΕΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου